Life
10482 prikaza

Drevni kosturi izazivaju jezu, ali ljudi plaćaju da ih vide

Grobnica Chauchilla u Peruu
Donald Maculey/Flickr
Ovo antičko groblje ne koristi se od 9. stoljeća, a ostaci su savršeno očuvani

Groblje Chauchilla nalazi se oko 30 kilometara južno od peruanskog grada Nazca. Do same lokacije može se doći čamcem preko Porome ili pak prašnjavim putem koji vodi s Panameričke autoceste.

Iako je otkriveno 1920., groblje se za ukope nije koristilo još od 9. stoljeća, a jedinstveno je zbog antičkih mumificiranih ljudskih ostataka, kao i brojnih artefakta.

Chauchilla grobnica u Peruu | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Tijela na groblju Chauchilla sva dolaze iz iste grupe pred-kolumbijskih ljudi. Budući da je klima u peruanskoj pustinji iznimno suha, to je omogućilo odlično "konzerviranje" ljudskih ostataka.

Grobnica Chauchilla u Peruu | Author: Donald Maculey/Flickr Donald Maculey/Flickr

Mumije su, sve do nedavno, bile razbacane po pustinji u stanju u kojem su ih ostavili pljačkaši grobova. Sada su mumije, kosti i lončarski predmeti pažljivo posloženi u oko 12 grobnica. Osim kostura i lubanja, u nekim se grobnicama starim stoljećima mogu pronaći i ostaci duge ljudske kose, keramički predmeti i drugi predmeti koje tek treba prepoznati.

Chauchilla grobnica u Peruu | Author: Cédric Liénart/Flickr Cédric Liénart/Flickr

Tijela su odjevena u izvezeni pamuk te potom oslikana smolom i čuvaju se u grobnicama napravljenim od blatnih cigli. Sve mumije sjede uspravno, a sve su usmjerene prema istoku - kao što zahtijeva vjera Nazsca ljudi. Velik broj glava mumija posebno su pripremljene s rupama izbušenima na poleđini lubanje te je u nekim slučajevima kroz njih postavljeno uže.

Cahuchilla grobnica u Peruu | Author: Stew Dean/Flickr Stew Dean/Flickr

Od 1997., ovaj posjet nalazi se pod zaštitom peruanskog zakona, a turisti danas mogu platiti sedam dolara za dvosatno razgledavanje. To je jedini arheološko nalazište u Peruu u kojem se mogu vidjeti drevne mumije u grobnicama zajedno s predmetima iz tog doba.Grobnica je oživjela i u filmu Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.