Life
5637 prikaza

Kipuća rijeka: Tko u nju upadne, živ se skuha

Kipuća rijeka u Peruu
YouTube screenshot
Duboko u srcu Amazone u Peruu nalazi se jedno od najvećih čuda prirode: kipuća rijeka

Nekadašnji istraživač folklora, geofizičar Adrés Ruzo odlučio je pronaći legendarnu rijeku u Peruu. Ne samo da ju je pronašao nego je potvrdio da ona vrije na nevjerojatnih 93.3 stupnjeva Celzijusa.

"Osjećam se kao da sam u sauni u pećnici", napisao je Ruzo u svojoj novoj knjizi "The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon" dok je sjedio na obali rijeke.

Temperature su nalik mnogima u prirodnim vulkanskim i nevuklanskim geotermalnim sustavima, no volumen vode u rijeci ono je što mnoge zbunjuje. Naime, s obzirom na činjenicu da nema snažnog izvora topline, kao što bi bio aktivni vulkan, rijeka ne bi trebala ključati.

Kipuća rijeka se smjestila u Mayantuyacu u središtu peruanske Amazone. Duga je 6,4 km i na nekim dijelovima je duboka do 1,80 metara, dok je široka do 24 metara na određenim mjestima. 

Ruzo je izmjerio temperaturu od 85 stupnjeva Celzijusa, a treba zapamtiti da voda postaje opasna iznad 47 stupnjeva. "Da sam umočio ruku u nju, u manje od pola sekunde imao bih opekline trećeg stupnja. Da sam pao u nju, lako je moguće da bih umro", napisao je Ruzo u knjizi.

Ruzo je tijekom proučavanja našao životinje koje su očito pale u rijeku, a koje su bile skuhane, doslovno do kosti. S obzirom na to koliko je vruća voda, lokalno stanovništvo je koristi kako bi zakuhalo čaj.

Inače, ovo nije jedina kipuća rijeka na svijetu, no one su obično povezane s aktivnim vulkanima ili magmatskih sustavima, kakav je onaj u Yellowstone američkom nacionalnom parku.

Ova rijeka, udaljena skoro 650 km od najbližeg vulkana, predstavlja pak anomaliju, dok lokalno stanovništvo smatra da ima iscjeljujuće sposobnosti, te se njezina misteriozna energija koristi u tradicionalnoj medicini, piše Business Insider.

NItko ne zna zašto je rijeka tako vruća. Jedna od hipoteza jest da je ona direktan rezultat jedne nezgode - koja se dogodila pri bušenju nafte - koja je zadesila španjolske osvajače prije nekoliko stotina godina.

Ruzo, s druge strane, napominje da je njegova najvjerojatnija radna teorija ona koja kaže da se vruća geotermalna voda izlijeva iz pukotina u zemlji u kojima se zagrijava temperatura i volumen rijeke. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.