Life Svjetsko prvenstvo 2018
12129 prikaza

Englezi: "Da nam je jedan Modrić, gdje bi nam bio kraj"

Luka Modrić
Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
Bivši Modrićev šef iz Tottenhama otvoreno je rekao Engleskoj kakav igrač im fali

Harry Redknapp uvjeren je kako se Engleska može ponositi svojim uspjehom na Svjetskom prvenstvu, ali žali zbog nedostatka igrača tipa Luke Modrića nakon hrvatske pobjede 

"Očekivali smo da će se umoriti, ali činilo se da postaju jači nakon poluvremena i u dodatnom vremenu", izjavio je bivši šef Tottenhama BBC Radio 5 Live.

Ruski navijači Zakuhala atmosfera Life Britanski mediji: Rusi zbog Srba neće navijati za Hrvate

"Pronašli su rezerve energije negdje i dobili su kontrolu nad igrom. Luka Modrić je apsolutno nevjerojatan i vodio je igru ​​u sredini.

"Uvijek sam osjećao da je ovo naš prvi pravi veliki test protiv vrlo dobre momčadi, ali momčadi za koju sam doista mislio da će se umoriti zbog dodatnog vremena koje su igrali u drugim utakmicama. Osjećao sam da imaju malo više kvalitete u određenim područjima.

"Još uvijek nemamo igrače u sredini terena koji mogu kontrolirati igru, poput Modrića. Znam da ih nije lako pronaći, ali čini se da nam nedostaje netko ima sposobnost da preuzme kontrolu i dominira nogometnom utakmicom kao što je to Luka učinio sinoć."

Hrvatska reprezentacija bila je 17. na svijetu po Elo rangu prije početka Prvenstva, ali treba imati na umu da najbolji igrači, Luka Modrić i Ivan Rakitić, su pri samom vrhu svijeta kad je riječ o držanju posjeda. Kako piše Washington Post, Modrić neće plijeniti pažnju golovima ili asistencijama kao neki drugi igrači, ali njegovu važnost ne smijemo zanemariti. U španjolskoj prvoj ligi je Modrić bio na 11. mjestu po jednoj statistici pod nazivom lanac dodavanja do očekivanog gola. Promatraju se sva dodavanja u akciji koja završi postignutim golom i svi igrači u tom lancu dobivaju bodove za sudjelovanje u zgoditku. 

Hrvatska rezultatom 2:1 poslala Engleze kući, u finalu ih čeka Francuska Zlatni dečki Life Izašli su iz sjene Davora Šukera i generacije iz 1998.

Upravo ta statistika otkriva igrače iz obrane koji počinju izgledne akcije, ali ne sudjeluju u samom završetku. Slično kao i Rakitić, koji je neopisivo važan u Barceloninoj igri i zadržavanju posjeda. On i španjolska zvijezda Sergio Busquets su podjednaki u kategoriji očekivana gradnja akcije što je statistika koja je dio ranije spomenutog lanca dodavanja. Postizanje gola nije samo zakucavanje lopte u mrežu, pa čak ni to posljednje dodavanje prije zgoditka. Protivničku obranu treba nadmudriti da bi se stvorila priliku, a to Španjolska nije uspijevala uraditi protiv Rusije. 

Kad je Engleska ponudila mrvicu mjesta i vremena Modriću i Rakitiću, vidjeli smo brže kretanje lopte, na kraju smo vidjeli i prevrat vrijedan najvećih hollywoodskih blockbustera.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.