Life
33272 prikaza

Evo zašto se u nekim zemljama vozi lijevom stranom

Promet u Londonu
Press Association/PIXSELL
Pravilo vožnje lijevom stranom prometnica nije izmišljeno bezveze - za to postoji dobar razlog

Velika Britanija nije jedina zemlja u kojoj se vozi po lijevoj strani kolnika - osim nje tako se vozi i u Australiji, Irskoj, Japanu te drugim državama koje su bile britanske kolonije.

Pogledajte kartu svijeta u kojoj su zemlje gdje se vozi lijevom stranom označene plavom bojom, dok su one gdje se vozi desnom označene crvenom bojom:

Karta svijeta po prometnim pravilima vožnje | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Promet desnom stranom na dvosmjernim putevima ili ulicama danas koristi oko 66,1 posto stanovništva, dok 33.9 posto država koristi lijevu stranu. Oko 72 posto puteva i ulica koristi promet desnom stranom, dok je lijeva strana zastupljena u preostalih 28 posto.

Vožnja po desnoj strani uvedena je u 19. stoljeću

Arheološka istraživanja su pokazala kako se promet u drevnim vremenima odvijao na lijevoj strani zato što su konjanici i vozači konjskih zaprega bili dešnjaci. Tako su konjanici mogli rukovati vozilima i pritom izvaditi mač i tako se braniti, ako bi se ukazala potreba. 

Do vožnje na desnoj strani došlo je tek u 19. stoljeću u kontinentalnoj Europi. Naime, on je bio ljevak, a njegova je vojska marširala desnom stranom kako bi mu ruka u kojoj drži mač bila bliže neprijateljima. 

Rusija i Portugal su prešli na desnu stranu početkom 20. stoljeća, a Austrija i Čehoslovačka krajem 1930-ih. Tada je uslijedila i promjena u Mađarskoj, kao i u ostatku Europe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.