Life
43388 prikaza

Genie - zastrašujuća priča o zaboravljenom djetetu

Izolirana djevojčica Genie
screenshot/youtube
Kroz povijest postoji nekoliko primjera djece koje su odrasle bez ljudske interakcije, a ovo je jedan od najgorih

Iako zvuči kao popularni mit, primjera djece koju su odgojile životinje ili su pak odrasle u izolaciji gdje su ih njihovi skrbnici mučitelji uskratili nužno potrebnog ljudskog kontakta. Od Victora, dječaka koji je pronađen gol i prljav u francuskoj divljini 1800-ih, Ukrajinke Oxane Malaye koju su odgojili divlji psi te je kretala na sve četiri i jela sirovo meso - no jedan od najtužnijih i najslavnijih dogodio se u američkoj Kaliforniji.

Ona je znanstvenicima poslužila kao iznimno važan dokaz za to koliko nam je potrebna ljudska riječ, zagrljaj, ljubav i briga...

Izolirana djevojčica Genie | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Uskratili joj sve

Djevojčica koja je dobila nadimak Genie rođena je 18. travnja 1957., a nesretna je djevojčica odmah nakon dolaska na svijet postala žrtvom ozbiljnog zanemarivanja, zlostavljanja i društvene izolacije. 

Okolnosti u kojima je odrasla toliko su zastrašujuće da su zabilježene su u znanstvenim analima lingvistike i dječje psihologije.

Fenomen djece s crnim očima 5 jezivih slučaja Life Viđeni su: Djeca s posve crnim očima siju strah posvuda

Kad je napunila 20 mjeseci, Genie je njen otac odlučio izolirati od društva što je više moguće - pa ju je do dobi od 13 godina i sedam mjeseci držao samu, zaključanu u sobi.

Ona je preko 95 posto svog budnog vremena provela zavezana za kahlicu postavljenu u dječjem ograđenom krevetiću, tako da su joj i ruke i noge bile potpuno imobilizirane. Interakcija joj je stoga bila i fizički nemoguća te nije imala gotovo nikakve razvojne stimulacije te je bila teško pothranjena. 

Posljedice

Razmjeri njene izolacije očigledni su u tome što ona gotovo uopće nije bila izložena ljudskom govoru te i sama nije stekla jezične vještine tijekom djetinjstva.

Zlostavljanje kojem je bila izložena postalo je očigledno socijalnoj službi Los Angelesa u studenom 1970. Mjesec dana prije toga njeni su roditelji imali glasnu svađu u kojoj je ona zaprijetila svome mužu da će ga napustiti ako neće moći nazvati svoje roditelje (očigledno je kako je psihopat i nju socijalno izolirao, ali u nešto blažoj mjeri).

On je naposljetku popustio, no Genie i majka su ipak izašle iz kuće te otišle do njezinih roditelja u Monterey park. Tri tjedna nakon života s njima, Genieina majka je odlučila podnijeti zahtjev za dobivanje statusa invaliditeta zbog svoje slabovidnosti, no slučajno je ušla u krivi ured zgrade - onaj socijalne službe.

Izolirana djevojčica Genie | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Spasila ju sama sreća

Oni su zgroženo odmah reagirali - vidjevši u kojem je stanju dijete te su pozvali hitnu pomoć. Odvedena je u dječju bolnicu gdje je brzo utvrđena da je djevojčica teško zanemarena i zlostavljana, a njen je slučaj preuzeo liječnik i psiholog David Rigler.

Povijesna ilustracija Marije Antoanete SKONČALA NA GILJOTINI Life Gdje su nestala djeca Marije Antoanete?

Većinu informacija o Genie liječnici su dobili zahvaljujući policijskoj istrazi - jer je njena majka odbijala govoriti o svojoj obitelji, a ponajviše o svojoj djeci. Otac djevojčice naprosto je odbijao sve što su mu govorili, odnosno za što su ga optuživali, a Genienin brat koji je pobjegao iz kuće u dobi od 17 godina sudjelovao je u policijskoj istrazi te im je razjasnio neke grozomorne detalje.

Genie je napokon napustila bolnicu u lipnju 1971., a puštena je kako bi živjela sa svojom učiteljicom "govora i razvoja". Mjesec dana nakon toga udomljena je kod obitelji znanstvenika, koja je svakodnevno proučavala nju i njeno ponašanje.

Život u institucijama

Nedugo nakon što je navršila 18 godina Genie se vratila živjeti s majkom, no ona je nakon dva mjeseca zaključila kako ne može adekvatno skrbiti o svojoj kćeri. 

Vlasti su je potom smjestile u prvu od onog što će se kasnije pokazati nizom institucija za odrasle ljude s invaliditetom, a u takvim su je ustanovama ponovno izolirali od svih koje je poznavala te je ponovno izvrgnuta hororu psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Kao rezultat toga, njeno je fizičko i psihičko zdravlje nazadovalo, jednako i s novostečenim znanjem govora i ponašanja.

Nije joj smetala ledena kupka

Kao i druga djeca koja su prošla kroz pakao ekstremne izolacije, činilo se kako Genie uopće nema razvijen sustav osjetila. Njeni su privremeni skrbnici to primijetili kad su joj dopustili da se sama okupa - voda je bila potpuno ledena, no njoj to nije smetalo. Znanstvenike je to pak navelo na ideju da naša ljubav prema fizičkoj toplini proizlazi iz skrbi i njegovanja, umjesto da je urođena.

Početkom siječnja 1978. Genieina je majka odjednom i bez objašnjenja zabranila sva znanstvena istraživanja, promatranja i testiranja njene kćeri, a od tada je o njoj vrlo malo toga poznato. ABC News je izvijestio kako ona od 2008. živi u Kaliforniji - u psihološkoj ustanovi. I ponovno, ona ne govori.

Pogledajte video:

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.