Life
15129 prikaza

Glavni svodnici Balkana: Žrtve su im siromašne žene

Prostitucija
Thinkstock
Najveći svodnik bio je Dilaver Bojku, koji je ubijen 15. kolovoza

Balkanski svodnici koji su bogatstvo stjecali istovremeno kada i makedonski kralj prostitucije Dilaver Bojku, isto su se poput njega u jednom trenutku povukli i počeli se baviti legalnim poslovima u koje su uložili novac zarađen od prostitucije. 

Dilaver Bojku zvani Leku, kralj prostitucije na Balkanu, ubijen je sa nekoliko hitaca u glavu 14. kolovoza u Strugi u Makedoniji ispred svog restorana.

Dilaver Bojku | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
U rangu kralja prostitucije Bojkua, zvanog Leku bio je Milivoje Zarubica, poznat i kao Puja, koji je samo nekoliko godina mlađi od Albanca iz Struge. Mediji su ga svojevremeno zvali balkanskim kraljem trgovine ljudima, a iza njega po "poslovanju" bili su Mladen Dalmacija, Safet Cucak, također osuđivani zbog trgovine ženama i organizirane prostitucije. Kazne su im, kao i Lekina, bile minimalne, a žrtve su mahom bile djevojke iz Ukrajine i Moldavije.

"Krajem devedesetih, Puja je bio možda najmoćniji igrač u trgovini ženama. Umiljavao im se kupovinom garderobe, nakita, plaćanjem telefonskih računa, da bi ih zatim uvukao u prostituciju. Mnoge od tih djevojaka smatrale su ga zaštitnikom, pa nisu ni bile svjesne da su postale žrtve. Kasnije ih je slao u Italiju, gdje su također radile u njegovim bordelima", kaže sugovornik "Blica" iz policije, inače dobar poznavatelj Pujine "karijere".

Specijalne postrojbe ATJ Lučko Loši i zli Life Tamna strana hrvatske policije: Rade za dilere, kamatare...

Koliko su žrtve bile očarane Pujom, govori i to da su neke od njih njegovu fotografiju držale umjesto ikone, kao i da nakon njegovog uhićenja uopće nisu htjele surađivati s policijom, i čak su ga i branile.

Mnoge od tih žrtava su čak stale u obranu njegovog motela "Sveti Nikola" u Rakovici, s njim su se popele na krov objekta 2002. kada ga je inspekcija došla rušiti. Policija je tada u motelu otkrila prostorije u kojima su djevojke pružale seksualne usluge. Kasnije je uhićen u akciji "Sablja", također zbog trgovine ženama, a policija ga je našla skrivenog ispod gomile ugljena.

Istraga je pokazala da je sa svojom grupom krajem 2002. i početkom 2003. pokušao prodati 11 državljanki Moldavije u Italiju. Na saslušanju je tvrdio da "protiv njega nema dokaza" i da mu "policija ne može ništa". Pušten je na slobodu do pravomoćne presude. Sredinom 2008. godine opet je trebao biti uhićen s grupom odvjetnika, policajaca i liječnika, a ovaj put zbog sumnje da je sa 3.000 eura mita platio slobodu dvojici sinova, koji su privedeni za razbojništvo. 

Međutim, neposredno pred uhićenje je pobjegao, ali je uhićen 2010., i to zbog trgovine kulturnim dobrima, nađenih prilikom nezakonitih arheoloških iskopavanja na različitim lokacijama u Srbiji. Dobio je kaznu od četiri godine zatvora. 

U to vrijeme na antimafijaškom sudu u Bologni osuđen je na 17 godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 eura zbog krivičnih djela trgovine ljudima i mafijaškog udruživanja. Žrtve su mahom bile Rumunjke, Ukrajinke i Moldavke, a tužiteljica je tvrdila da je Puja još početkom 90-ih godina djevojke krijumčario u Italiju, i to gumenim čamcima preko Jadranskog mora. 

Zanimljivo je i to da je, prema svjedočenju žrtava, ali i nalazima talijanskih istražitelja, Puja cijelo vrijeme poslove vodio iz Beograda.

Oženio se i smirio?

Zadnje vijesti o nekada najvećem trgovcu žena u regiji, Milivoju Zarubici bile su krajem prošle godine kada se oženio Dušicom Jevđenović, bahatom starletom koja je često prijetila policajcima. Kao i sin makedonskog makroa Bojkua, tako su i Pujini sinovi uhićivani, doduše ne zbog organizirane prostitucije, već zbog silovanja i pljački.

Mladen Dalmacija

Mladen Dalmacija | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Mladen Dalmacija bio je student Bogoslovnog fakulteta kada je počeo sa poslom svodnika. Zadnjih mjeseci u devedesetima je uhićen, a u stanu u Beogardu policija je zatekla Ukrajinke i Moldavke, među kojima je bilo i maloljetnica. Kasnije je osuđen na osam godina kao organizator grupe za prebacivanje Ukrajinki u Italiju zbog prostitucije. Djevojkama je obećavao da će u Njemačkoj raditi kao babysitterice i konobarice i zarađivati po 300-400 eura dnevno. Uhićen je u Italiji nakon skrivanja, i izručen je Srbiji jer je za njim bila raspisana međunarodna tjeralica. I talijanski istražitelji vjerovali su da Dalmacija u Veroni i Bologni ima noćne klubove u kojima se bavi organiziranom prostitucijom. Zanimljivo je da je ovaj bivši bogoslov ranije pušten iz zatvora zbog dobrog vladanja.

Safet Cucak

Safet Cucak iz Novog Pazara, zvani Sajo Talijan, osuđen je na deset i pol godina zatvora kao vođa sedmočlane grupe trgovaca ljudima koja je od 2003. do 2008. u Beogradu i Novom Pazaru varala siromašne žene, a potom ih silom i uz prijetnje primoravala na prostituciju, a svu su zaradu morale davati njima. Osim Cucka, osuđeni su i Izet Habibović i Slaviša Vidojević na po sedam godina, Samel Škrijelj na pet godina i deset mjeseci, a Faik Cucak na tri godine zatvora. Sevdija Markišić osuđena je na kaznu zatvora od dvije godine i sedam mjeseci, a Safetova supruga Nada Stojković na tri godine zatvora.

(Tekst preuzet sa Blica)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.