Life
2747 prikaza

Gnjaviti trebate sirotinju, posebno ako su žene!

Migranti u pokušaju proboja granice iz BiH u RH na Maljevcu 24. 10. 2018.
MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
Hrvatski policajac vukao je trudnicu za ruku, gurnuo ju i nabio na zid, a onda zaurlao: "Tko te je tjerao da se jebeš!!?"

Kako se to ponašaš prema trudnici?!, vikala je niska zajapurena žena na muškarca koji ju je vukao za ruku odvajajući je od skupine u kojoj je bilo nekoliko mladih i vrlo mladih djevojaka. Bila je uzrujana, pokušavala je nešto reći ostalima u grupi koje su stajale postrojene pred zidom, okružene s još tri ili četiri muškarca. Kako žena nije poslušala naredbu da se makne, onaj koji joj se obraćao silovito ju je povukao za ruku, gurnuvši je na drugu stranu i pritom je nabivši o zid.

Zatim je zaurlao, točno kad sam prolazila pored njih i usporila korak u potpunoj nevjerici: "Tko te je tjerao da se jebeš?!" 
U tom trenu sam se zaustavila, u raskoraku između toga da nešto učinim ili da se maknem od nasilnika koji su bili glasni i naoružani. Kad su primijetili da sam stala nasred ulice, da ih promatram s vjerojatno užasnutim izrazom lica, dvojica su mi samo pokazala rukom da produžim. Još sam neko vrijeme stajala, a onda ubrzala korak.

Tanja Mravak Tanja Mravak Kultura Kolindu i Markić ne napadaju da su loše majke zbog karijera

Možda se netko pita zašto nisam odmah prijavila incident u kojem naoružani muškarac nasrće na trudnu ženu, incident koji se dogodio 6. siječnja ove godine nedaleko od tramvajske stanice u Praškoj ulici, negdje blizu pet poslijepodne (to znam jer sam tad imala sastanak s prijateljicom), zašto sam samo tako otišla, ne pozvavši makar policiju. Odgovor je vrlo jednostavan i u svojoj jednostavnosti potpuno nevjerojatan.

Muškarac koji je urlao na ženu baš tim riječima: "Tko te je tjerao da se jebeš?" bio je upravo hrvatski policajac, a trudna niska žena bila je Romkinja koju je pokušavao odvojiti od ostalih djevojaka u grupi. Drugi policajci pazili su da se naoružanom kolegi ništa ne dogodi prilikom naguravanja žena i djevojaka, ne reagiravši ni jednom riječju na vulgarno ponižavanje od strane predstavnika hrvatskih institucija.

Budući da Policijskoj upravi zagrebačkoj vjerojatno ne bi bilo teško, uvidom u raspored interventnih jedinica, saznati tko su bili akteri ovog odvratnog i nasilnog čina, eto im prilike da reagiraju i malo propitaju etički kodeks policijskih službenika. Međutim, sigurna sam da će kolege i ovog puta biti solidarni. 
Tog predvečerja uži centar grada bio je pun policije, u Praškoj su bile parkirane marice i vrlo je vjerojatno da je u tijeku bila neka racija.

Zbog siromaštva ljudi hranu traže po kontejnerima | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)

Ipak, kod postupanja hrvatskog policajca prema ženi koja je očito bila za nešto osumnjičena, čak i da zamislimo sve moguće kontekste koji su prethodili ovom događaju, njegovo ponašanje i dalje ostaje bez opravdanja, gnjusno, s prekomjernom uporabom sile u cilju ponižavanja drugoga, da ne kažem druge. Kako to znam?

Baš tako jer u 2019. godini u državi Hrvatskoj živim u ženskom rodnom identitetu, kad se u tom istom tjednu u javnom gradskom prijevozu pojavljuju plakati koji bi trebali educirati mlade o štetnosti alkohola, ali umjesto toga educiraju ih o ženskoj inferiornosti, o ženi svedenoj na glupu životinju koja ne vlada svojim nagonima, kod koje je utjecaj alkohola najprije vezan uz njezino droljasto ponašanje.

S druge strane, muškarcima, opasnima i jakima, od prekomjernoga konzumiranja alkohola najveća opasnost prijeti u vidu opadanja seksualne moći i posljedično samopouzdanja, pa bivaju oštećeni tako da čak ni s tim pijanim lakim ženama više ne mogu ništa.

Može to jako pogoditi tankoćutnog hrvatskog muškarca. Iza plakata, ponovimo još i to, stoji Ured za zdravstvo Grada Zagreba, koji se dugo opirao priznati, barem procijediti kroz zube, da u tekstu plakata postoje ikakve naznake šovinizma, čak je i pročelnik tog ureda Vjekoslav Jeleč išao za savjet pitati svoju suprugu, koja se čudila hajci, a on je to naveo kao ključan argument.

Rada Borić Žena nije sluškinja Top News "Crkva žene pokušava vratiti u kuhinju"

No vratimo se još malo događaju od 6. siječnja. Sve i da se ispostavi da je spomenuta žena sudjelovala u kriminalnim radnjama, da je dilala drogu, organizirala lanac prostitucije, da je krijumčarka ljudima, "Tko te je tjerao da se jebeš?" potpuno je, da tako kažem, izlišno pitanje. Policajčevo vrijeđanje bilo bi po sasvim drugoj osnovi da se pred zidom nalazio sin kakvog uglednog HDZ-ovca koji je uhvaćen u nasilničkom ponašanju, prebrzoj vožnji ili kakvoj drugoj kriminalnoj radnji.

Njegov seksualni život ili pristanak na spolni odnos nikad ne bi izronio kao referentna točka. Odvratna uvreda "Tko te je tjerao da se jebeš?!" rezervirana je isključivo za žene, pogotovo one nižeg socioekonomskog statusa, jer jasno je kao dan da njih nitko nikad ne tjera da se jebu.

One i inače sve ostalo rade po slobodnoj volji. Kristalno je jasno hrvatskom policajcu da takve žene koje su bez posla, vjerojatno bez završene škole, bez ikakvih primanja, sa statusom u društvu koji je na razini šugavog psa, a pritom dolaze iz kakve marginalizirane zajednice, generalno nitko ni na što ne tjera. One imaju svu slobodu odlučivanja, pa ako su se jebale, a sad se žale jer ih netko nabija o zid, tko im je za to kriv, nitko ih nije tjerao.

Hrvatski policajac, kao i hrvatsko pravosuđe, ima, sasvim je logično, dvostruke kriterije prema osumnjičenicima za kriminalne radnje. Jedni se kriteriji primjenjuju na one koji pripadaju državotvornoj ekipi, političkoj eliti, često domoljubima koje je "netko tjerao", koji su bili doslovno primorani opljačkati državu utajivši porez, koji su naprosto morali istući suprugu, prijaviti lažno prebivalište u kolibi, ukrasti državnu imovinu da bi njihov sin jahao konjića.

Siromašne žene na ulicama Zagreba | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Takve se onda samo lijepo zamoli da dođu u policijsku postaju na razgovor kad budu imali vremena ili im se bez ikakvog opravdanja tolerira 20 nedolazaka na ročište. Sasvim drugi kriteriji, posve opravdano, primjenjuju se na one koje nitko ni na što nije tjerao, a kamoli da se jebu. U ovom slučaju to se posebno odnosi na spomenute žene, njih se, poslovično, nije tjeralo ni na to da se školuju, ni da imaju plaću, nije ih se tjeralo da traže svoja prava.

Najmanje ih se tjeralo da od najranijeg djetinjstva budu uvučene u prosjačenje, prostituciju, ovisnost i ostalo što slobodan čovjek rado bira. Prema njima treba zauzeti jasan stav, nema labavo, sloboda izbora na razini, a one tako. I za kraj, ako vam je u cijeloj ovoj istinitoj priči možda zasmetao ovaj prostački diskurs, ako vam se nije svidjelo ovo često jebanje na koje nitko nikoga nije tjerao, ne zamjerite meni, diskurs je preuzet od službene hrvatske institucije. Obratite se našoj policiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.