Life
2014 prikaza

Ravopravnost žena: Gdje je Hrvatska prva, gdje je užasna

Jednakost spolova
U.S. Embassy Kyiv Ukraine
Iz statistika se jasno vidi koliko je naša zemlja jezivo nesređena, ali i to da uopće ne bi morala biti

Ovakvim tempom kao što je prisutan danas, žene diljem svijeta bit će plaćene jednako kao muškarci za iste poslove tek za 217 godina, objavio je Svjetski ekonomski forum (WEF) u svom novom izvještaju. Još prošle godine stvari su se činile manje katastrofalne, pa se tada smatralo da bi za uravnoteženje plaća između žena i muškaraca diljem svijeta ovakvim tempom bilo potrebno "samo" 170 godina.

Sveukupni rascjep između spolova, koji uključuje i pristup zdravstvu, obrazovanju, sudjelovanje u politici, WEF je prošle godine procjenjivao na 83 godine. Ove godine to se procjenjuje na 100 godina. Stvari su se očito pogoršale u posljednjih godinu dana i ovo je prvi put otkako WEF prati ova kretanja još od 2006. da je spor ali stalan napreda prema svjetskoj jednakosti spolova – zaustavljen. Istraživači koji su za WEF sastavili ovogodišnji izvještaj, promatrali su odnose u društvu u 144 zemlje svijeta.

Dan žena Dan žena Life Jednakost žena i muškaraca potiče gospodarski rast

Island je na vrhu ravnopravnosti spolova, mada, i u toj zemlji žene su dosegnule tek 88 posto prava i mogućnosti muškaraca, koliko god je ta zemlja posljednjih godina imala čak i više državnica nego državnika koji su vodili tu sjevernoatlantsku naciju. Slijede Norveška, Finska, Švedska i, mnogima će to biti iznenađenje, Ruanda, afrička zemlja koja je u 90-ima pretrpjela jeziv rat i genocid, a danas ima razine jednakosti žena s muškarcima skoro na razinama skandinavskih zemalja.

Od našeg susjedstva, Slovenija je na osmom mjestu, bolja od Novog Zelanda, Švicarske, Njemačke... Hrvatska je u sredini, što s obzirom na temu nipošto nije i "zlatna sredina". Naša zemlja je po jednakosti žena s muškarcima na 68. mjestu, iza Albanije, Kenije, Salvadora, Vijetnama, Meksika, Malavija. Afričke zemlje pritom ne treba uzimati olako, jer u mnogima od njih, koliko god su te zemlje siromašne, postoji svijest i kretanja koji ženama pržaju relativno više nego na Zapadu.

Austrija je tako tek 52, u rangu Tanzanije i Bocvane. SAD je 45., Australija 46. i time su odmah ispod Laosa i Trinidada i Tobagoa. Hrvatski primjer u nekim je stvarima ekstremno zanimljiv. Po ekonomskom sudjelovanju i mogućnostima, po postotku pismenosti i po broju žena na ministarskim pozicijama Hrvatska je od 144 zemlje otprilike na istim pozicijama kao i u ukupnoj ravnopravnosti žena i muškaraca.

Ali, što se tiče udjelu žena među tehničkim i sličnim profesionalnim radnicima, zatim završenoj srednjoj razini obrazovanja, završenom visokom obrazovanju, te po očekivanom trajanju života u odnosu na muškarce – Hrvatska je u svim tim kategorijama – najbolja na svijetu. Još jedan nevjerojatan podatak jest i to što je zemlja u kojoj žene u tako velikim udjelima završavaju visoko obrazovanje, ima osnovno obrazovanje koje djevojčice prolaze jako loše, 98 posto u odnosu na dječake, što je tek 84. mjesto svijeta.

Kolinda Grabar Kitarović na glasanju Povijesni uspjeh Top News Mnoge žene još traže pravo glasa, a Hrvatice ga dobile na današnji dan

Sve skupa je taj dio ipak spektakularan. A sad onaj drugi... Nevjerojatan podatak po tim područjima znače da je Hrvatska katastrofalna u nekim drugim stvarima. Što se tiče iste plaće za iste poslove, Hrvatska je tek 113. na svijetu. Hrvatice imaju za iste plaće primanja od samo 62,2 posto onih koja imaju Hrvati.

Po zastupljenosti u parlamentu i među direktorima tvrtki tek smo 91. na svijetu. Djevojčica se, nadalje, rađa – tako stoji – samo 92 posto od broja dječaka, što je tek 95. mjesto. Zahvaljujući Jadranki Kosor i Kolindi, doduše, čak smo 31. na svijetu po razdoblju koje su državnice provele na top-političkim pozicijama u zemlji. Ali smo zato po broju parlamentarki tek 76., u donjoj polovici čovječanstva. U prvom redu zbog konzervativnih stranaka u Saboru.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.