Life
5602 prikaza

Gnjusni zločin: Kugom zaražene leševe bacali po gradu

Grob žrtava umrlih od bubonske kuge
Wikipedia
Pretpostavlja se da je upravo taj ratni zločin bio odgovoran za početak zaraze kugom koja je ubila milijuna ljudi

Bez imalo pretjerivanja može se reći da su Mongoli imali sklonost ubijanju. Džingis kan, najveći njihov vojskovođa, navodno je ubio oko 40 milijuna ljudi dok je bio na vlasti. Praktički usput je ujedinio zaraćena mongolska plemena i pokorio većinu Azije. Nakon njegove smrti 1227. godine brojni Mongoli pokušali su postati dostojni nasljednici i gotovo svaki od njih bio je jednako krvoločan. Možda i najluđi bio je Janibeg, zapovjednik zapadnih mongolskih armija. U jednom trenutku, kad mu je ponestalo kamenja tijekom opsade Kafe (današnja Feodosija na Krimu) počeo je iz katapulta izbacivati kugom zaražena tijela.

Sad se trebamo vratiti nešto malo ranije u povijest. Janibeg je predvodio mongolska osvajanja, a crna kuga je počela uzimati sve veći zamah među njegovim vojnicima. U to vrijeme je smrt bila praktički zajamčena, a kako je morao nastaviti osvajanja, odlučio se na ovaj praktički očajnički potez 1346. godine. Imao je više vojnika i to bolje opremljenih vojnika, ali svejedno nije uspijevao slomiti otpor branitelja.

Bitka na rijeci Šaju | Author: public domain public domain

Vjeruje se da je crna kuga krenula iz Azije i to najviše koristeći trgovačke rute koje je utemeljio i omogućio Džingis kan. Glavni prijenosnik bile su buhe na štakorima, a kako su se štakori mogli skrivati u karavanama, tako je i kuga putovala istim putem Kad bi se netko zarazio, uskoro bi počeo malaksati, nastali bi crni čirevi i osoba je umrla.

Nakon što je bolest počela uništavati Janibegovu vojsku, on se odlučio na prvu zabilježenu upotrebu biološkog oružja u povijesti svijeta. Odlučio je leševe umrlih od kuge katapultom bacati u grad pod opsadom. Vojno gledano, taktika je imala nekoliko prednosti tvrdi portal Modern Notion. S jedne strane, rješavao se leševa, s druge je tjerao strah u kosti napadnutom gradu i usput je širio kugu unutar tvrđave. Moralno govoreći, to je jedan od najgnjusnijih zločina u povijesti.

Nakon godinu dana ratovanja, Janibeg je morao pristati na pregovore zato što je kuga ubila previše vojnika za učinkovit nastavak opsade. Povijest će zauvijek pamtiti da je ta opsada imala znatno gore i znatno dalekosežnije posljedice nego što je ikad itko mogao i zamisliti. Vjeruje se da su izbjeglice iz Kafe, tada pod kontrolom Genoe, prenijele kugu u Italiju koja se otamo proširila čitavom Europom i ubila oko 50 milijuna ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.