Life
3266 prikaza

Gospić: Godinu i pol nisu 'skužili' da im je pobjegao zatvorenik

Zatvorska žica koja čuva dvorište
Reuters/Pixsell
Neki od prebjega iz zatvora nisu nikad uhvaćeni, a većina zatvora ima premalo čuvara. Svake godine u hrvatskim zatvorima ima oko šest pokušaja bijega

Hrvatski zatvori su popunjeni i rade na 100 posto svojih kapaciteta, stoji u izvještaju iz 2014. goidine, a do danas se situacija nije znatno promijenila i činjenica je kako se proteklih godina nije gradio niti jedan novi zatvor, već se samo proširuju postojeći.

U kaznionicama i odgojnim ustanovama Lijepe Naše ima oko 4000 ljudi, od čega je tek 200-injak žena. Prema statistici, svake godine iz hrvatskih zatvora pokuša pobjeći oko pet ljudi, a tek su rijetki uspješni. U Hrvatskoj je sada 12 zatvora i osam kaznionica, a dok u smještaju u zatvorenim uvjetima ima oko 3000 mjest, u onima poluotvorenog tipa ih je oko 700.

Od 2011. do 2015. pobjeglo je ukupno 11 zatvorenika, od kojih je šestero njih pobjeglo iz zatvorenih uvjeta, dok ih je pet iskoristilo trenutak dok su ih premještali na drugo mjesto.

Is sisačkog zatvora pljačkaš kladionice pobjegao savinuvši rešetke

Zatvor u Sisku | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL) Nikola Cutuk (PIXSELL)

Damir Šišaković koji je nestao iz sisačkog zatvora u kojem je završio zbog pljačke kladionice učinio je to gotovo holivudski - tako da je savinuo rešetke na svojoj zatvorskoj ćeliji. Taj je bijeg pokazao kako u našim zatvorima pobjeći može gotovo bilo tko i bilo kada, komentirao je anonimni pravosudni policajac s nekoliko desetljeća staža.

- Malo, malo, pa neki zatvorenik nasrne na policajca. Oni jako dobro znaju da ih je malo. Dosad su bježali lopovi, a pitanje je dana kad će pobjeći i neki ubojica. Dosad su stradavali samo pravosudni policajci, a pitanje je dana kad će stradati neki civil. Mnogi od bjegunaca su, iako su na izdržavanju kazne zbog imovinskih delikata, itekako skloni agresiji - govore ljudi koji se svaki dan suočavaju s ubojicama, narkomanima...

Iz Pule zatvorenik pobjegao za vrijeme šetnje

Jedan je zatvorenik iz Pule svoj pokušaj bijega izveo puno očiglednije - ali ne i manje uspješno. Naime, 2014. dok su Bojana Dragičevića 2014. tri pravosudna policajca sprovodila iz kruga zatvora nakon šetnje natrag u njegovu ćeliju, iskoristio je trenutak nepažnje - i naprosto je preskočio ogradu, s tim da su pravosudni policajci dobro znali da im je već godinu dana ranije pobjegao i iz dobro čuvane Lepoglave.

Interpolova tjeralica za Bojanom Dragičevićem | Author: Interpol Interpol

Jedna je pravosudna policajka nakon toga zapucala u zrak kako bi ga preplašila, ali nije uspjela. Zbog tog su incidenta tri policajca povrgnuta stegovnom postupku, a upravitelj zatvora Emir Radulović je dao ostavku.

Osim u ćelijama, zbog šlamperaja je jedan zatvorenik (32) iz Pule krajem 2011. na autocesti A-6 kraj Ravne Gore na putu iz Pule u zatvorsku bolnicu u u Zagrebu doslovce ispao iz vozila pravosudne policije i poginuo.

S druge pak strane postoje priče o onima kojima je smrt jedini način bijega iz zatvora, kao što je bio slučaj s Puljaninom Bojanom Bešićem koji je umro zbog gušenja uslijed požara u ćeliji obloženoj spužvama koju je sam zapalio uz pomoć prošvercanog upaljača, dok su prije desetak godina na istom mjestu Tahir Nuhić i Josip Grozdanić preminuli uslijed predoziranja, dokazujući kako se do droge u zatvoru lako može doći.

Bijeg u Zadru

Ivan Makljenko (22) pobjegao je iz zadarskog zatvora, toičnije iz bolnice u koju je odveden zbog navodnih zdravstvenih problema. Bijeg je izveo prilično kaskaderski - skokom kroz prozor s prvog kata u kolovozu 2014. Uspio je pobjeći iz grada te se sakrio u Zagrebu, no vrlo se brzo javno oglasio - objavom na društvenoj mreži Facebook gdje je napisao kako će se predati u nazočnosti svog odvjetnika. Za Zadarski je list izjavo kako je pobjegao jer se u zatvoru iživljavaju nad zatvorenicima.

Nakon toga je su u Zadru bio još jedan pokušaj bijega, u kojem su dva zatvorenika pokušali prepiliti rešetke na svojoj ćeliji. Jedan od njih je uspio, dok je drugi uhvaćen, a iz zatvora su cijelu situaciju pokušali zatajiti pred medijima.

U Gospiću godinu i pol nisu znali da je pobjegao

Zdravko Turčić 1999. osuđen je na kaznu zatvorom zbog djela gospodarskog kriminala teškog oko 5,7 milijuna kuna. On se u veljači ove godine trebao pojaviti na sudu, no nije, a navodno je u bijegu iz zatvora već dvije godine. Na kućnu adresu dobio je dva poziva za sud koje nije zaprimio, a nakon toga je za njim raspisana interna zatvorska tjeralica. 

Turčić je zatražio obusavu izvršenja svoje kazne zbog operacije na koju je trebao ići, no nakon tri mjeseca - koliko je bilo dogovoreno, se nije vratio u zatvor.

Ne vraćaju se s prekida kazne

S prekida se kazne u 2015. nije vratilo pet zatvorenika u splitski i četiri u zagrebački zatvora, a po jedan takav slučaj bilježi se i u Rijeci, Zadru te Požegi. U kaznionicama i zatvorima otvorenijeg tipa izbjegavanje povratka je još češće, a najviše je slučajeva bijega mladih delikventa iz kaznionice u Turopolju.

Zatvor Remetinec | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Bježe i od policije

Osim iz zatvora i kaznionica, kriminalci bježe i policiji. Policija i dalje traga za S. K. (33), državljaninom BiH. Dok su ga policajci u subotu autom iz Slavonskog Broda prevozili u ekstradicijski pritvor u Požegi, iskoristio je nepažnju policajaca te je na semaforu u Dubrovačkoj ulici iskočio iz službenog vozila i kroz dvorište obiteljske kuće pobjegao u šumu. Kako nam je potvrdila glasnogovornica PU požeško-slavonske, bjegunca traži više policijskih službenika, a potraga se, osim po danu, smanjenim intenzitetom odvija i noću. Glasnogovornica Radić ističe da se provjeravaju sve informacije i dojave građana koje redovito dobivaju. Pretpostavlja se da se S. K. skriva u brdovitim šumskim predjelima sela Laze Ćosine i Laze Vasine iznad Požege.

"Koliko smo čuli, nije opasan. Pojavit će se negdje prije ili kasnije jer neće imati što jesti i piti",  rekli su nam mještani dodavši da ih nije strah.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.