Life
1023 prikaza

Zatvorski Houdini: Genijalac i luđak koji je zabavio svijet

Ilustracije iz dokumentarrca Mozak Marka Defriesta
screenshot/youtube
U dobi od 19 godina Mark DeFriest osuđen je na četverogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon 13 pokušaja bijega originalna je kazna produljena na dosadašnjih 35 i dulje...

Mark Defriest početkom 80-ih godina prošlog stoljeća osuđen je na četiri godine zatvora jer je prisvojio očev vrijedan alat nakon njegove smrti, a prije čitanja oporuke. Naizgled "nevin" zločin doveo ga je iza rešetaka koje nije mogao trpjeti, pa je nakon 13 pokušaja bijega - od čega je 7 njih bilo uspješno origanalna kazna pretvorena u 35-godišnju koju dalje broji u zatvoru, a čak 27 od tih godina proveo je u samici.

Nekih detalja se deško prisjetiti, naposljetku, već godinama ne radim u zatvoru Florida State, priča Don Gladish. No, da, on se sjeća Marka DeFriesta, i to jako dobro.

DeFriest je poznat i kao zatvorski Houdini, muškarac koji je spoveo godine u izdržavanju kazne i frustrirajući sve one koji su bili zaduđeni za njega - za što je nagrađen dodatnim godinama zatvora. 

 - On je bio umjetnik bijega, vjerojatno jedan od najbrilijantnijih umova ikad zatvorenih koje sam ja upoznao - rekao je danas umirovljeni Gladish. Dodaje kako je tek nekoliko zatvora na svijetu toliko čuvano da mogu držati DeFriesta, jer je njega potrebno posebno motriti.

- No, sad je izašao iz zatvora, zar ne? - pita Gladish.

Baš i ne. Mark DeFriest sad ima 56 i većinu svog života proveo je u floridskom zatvoru. Uvijek je želio izgrati, nadmudriti sistem i to je vrlo uspješno činio. Bio je toliko sposoban da je mogao zapamtiti uzorak i izgled čuvarovih ključeva te ih potom duplicirati od papira, sam je izrađivao oružje od materijala kojeg je pronalazio u zatvoru, bio je u stanju penjati se preko bodljikave žice. U jednom pokušaju bijega ukrao je i automobil te provalio prijatelju u stan.

Opisao bi Markov mozak kao prekrasan um koji je završio na jako ružnom mjestu - kaže Gabriel London, režiser dokumentarnog filma o njemu pod nazivom "The Mind od Mark DeFriest". 

Pogledajte trailer: 

Nadrogirao osoblje zatvora LSD-om

Imali su dosta dobro osiguranje, željezne rešetke, neprobojna vrata i sva ta s*anja. Palo mi je napamet kako bi sve mogao nadrogirati, a za to sam trebao doći do ormarića s lijekovima u ljekarni. Ubacio sam im LSD u kavu koju je pilo cijelo osoblje. Bilo je je*eno smiješno, priča Mark, a sve detalje pogledajte u isječku iz dokumentarca:

London kaže kako je Mark naprosto rođen s velikim talentom za mehaniku, inovacije i općenito visokom inteligencijom. Njegova je obitelj bila čudna i nisu znali kako ga tretirati, kao ni puno ljudi oko njega. Društvo je to nastavilo i proveo je godine u zatvoru, bez da je ikoga ubio, silovao, ozlijedio. 
No, čini se kako bi on mogao uskoro izaći iz zatvora po presudi Žalbenog vijeća Floride, a London to smatra slabim, ali barem nekim iskupljenjem države.

Sada se DeFriest nalazi u zatvoru Kern Valley, a njegov izlazak je zakazan do ljeta 2018., premda je vjerojatno kako će izaći ranije.

London koji se s Markom puno razgovarao kod stvaranja filma smatra da je on pozitivac te veliki šaljivdžija s odličnim smislom za humor, koji je zbog svoje neprilagođenosti stradao u životu, osobito trpljenjem svih tih godina u samici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.