Life
4361 prikaza

Grade prvi pomorski tunel - put kroz stijene duge 1700 metara

Prvo pomorski tunel, poluotok Stad, Norveška, gradnja do 2023.
1/14
Kystverket / Norwegian Coastal Administration/ Flickr/ CC BY-NC 2.0
Potrošit će 296 milijuna eura kako bi zaobišli meteorološki paklenu točku na plovnom putu

Norveška je predstavila planove za gradnju prvog svjetskog tunela za brodove, i to takvog zbog kojega će probušiti 1700 metara poluotoka sačinjenog od čvrste stijene. Tunel visok 36 metara proći će kroz najužio dio poluotoka Stad čime će teretni i putnički brodovi moći izbjeći dio rute koji prolazi olujnim i nepredvidljivim dijelom kroz Stadhavetsko more nešto sjevernije.

Svjetionik Kråkenes neposredno južno od poluotoka Stad, ujedno je i meteorološka postaja, i to takva da je šampion u olujnim danima; između 45 i čak 106 dana godišnje, objašnjenje je Norveške obalne uprave koja je predstavila projekt. Na tom mjestu se sudaraju visoki valovi iz nekoliko različitih smjerova, što plovidbu čini vrlo kompliciranom, zapravo vrlo opasnom. To, uz ubitačnu kombinaciju struja i vjetrova navelo je državne vlasti da jednom za svagda naprosto preskoče opasni pomorski put.

Projekt će koštati oko 296 milijuna eura i za nj će graditelji morati prokopati osam milijuna tona stijene. Tunelom će moći prolaziti brodovi do 16.000 tona nosivosti, i to do pet brodova svakih sat vremena. Kako ne bi dolazilo do susreta brodova u tunelu u različitim pravcima, sa svake strane bit će i semafori, ali s crvenim i bijelim svjetlima. Plan je da se tunel pusti u promet 2023. godine.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.