Life
9706 prikaza

HDZ-ovci Plenkija i Jandrokovića zovu – Lavanda i Pudlica

Andrej Plenković i Gordan Jandroković
Damir Spehar (PIXSELL)
Plenkovićev drugi nadimak je Mali Sanader, a Jandroković je poznat i kao Njonjo

Mnogi ovih dana komentiraju stav i ponašanje premijera Andreja Plenkovića, naročito od dana kada je smijenio trojicu Mostovih ministara. Samo rijetki nisu primijetili dozu arogancije koju je pokazao u obraćanju kolegama u Saboru i Vladi, ali i medijima. No, čini se da je Plenković oduvijek bio takav, a da su zadnja događanja na Markovom trgu samo izbacila na površinu njegov karakter.

Članovi HDZ-a su mu, još u vrijeme dok je više bio u Bruxellesu nego u Zagrebu, dali nadimak koji mu se navodno nije svidio – u intimnijim druženjima zvali su ga Mali Sanader.

"Zna nekad biti poput bivšeg premijera. Ima njegov stav, zna biti bahat, patronizira u komunikaciji, jako mu je važna njegova slika u javnosti, ali i kako ispada na fotografijama, drži do sebe...", kaže jedan član HDZ-a.

No prije "malog sanadera" Plenkovića su, tada vrlo ambicioznog europarlamentarca zvali Lavanda. 

Njegov bliski suradnik Gordan Jandroković je u svojoj HDZ-ovskoj karijeri zaradio niz nadimaka – Njonjo i Pudlica su najupečatljiviji. Nadimak Njojo dali su mu članovi Mladeži HDZ-a, dok je obnašao diužnost predsjednika zagrebačkog HDZ-a i svi su mu se na stranačkim skupovima dodvoravali te se činilo da ga obožavaju. No, stariji kolege u stranci su ga zbog velikih ambicija i osebujne komunikacije nazivali Njonjo. Od tada je Jandroković za stranačke kolege Njonjo te je stranačka javna tajna 2011. godine izišla na vidjelo.

Ipak, nakon što je u unutarstranačkoj utrci stao uz Karamarka te mu se sve više približio, njegove saborske kolege počele su ga zvati novim imenom. Riječ je o nadimku Pudlica jer, kako objašnjava naš izvor, stalno bio za petama tadašnjem šefu stranke, a i uvijek pazi da lijepo izgleda.

Kad smo kod Karamarka, njega su zvali Crni, a njegovu desnu ruku, Tomislava Čuljka nazivali su Mistrija, što označava zidarsku žlicu. Taj je nadimak dobio jer je do rata bio zidar.

Vladimir Šeks, dežurni "džoker zovi" za ustavna pitanja nosi nadimak Muštikl.

"Šeks je nadimak Muštikl dobio prilikom unutarstranačkih izbora 2012. Tada se pisalo kako su u vrhu HDZ-a toliko nepovjerljvi da se pri ulasku u kabinet bivše predsjednice stranke od posjetitelja traži da svoj mobitel ostave kod tajnice, u posebnoj kutiji. To je otkrio jedan od istaknutijih HDZ-ovih članova koji je rekao i kodna imena nekolicine vodećih političara iz stožera Jadranke Kosor. Tako se doznalo da je nadimak za bivšu predsjednicu stranke Maslina, dok je nadimak Vladimira Šeksa Muštikl. Uz Šeksa i Kosor, nadimke su tada dobili i tadašnji glavni tajnik stranke Branko Bačić, koji je inače rodom s Korčule, pa ga se nazvalo Plavac Mali te Ante Kulušić kojeg su nazvali Smuđem", podsjetio je naš izvor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.