Life
3271 prikaza

'Hipsterski nacist' krenuo stopama Viktora Orbana

Martin Sellner
Wikipedia
Novo urbano lice s naslovnice, s nacističkom prošlosti vođa je austrijskog desničarskog pokreta

Obučen u običnu majicu, pomodne traperice, s naočalama na nosu i s trendovskom frizurom, ovaj 29-godišnjak izgleda poput tipičnog današnjeg muškarca, hipstera. No daleko je on od običnog čovjeka i života kojeg vodi većina njegovih vršnjaka. 

Martin Sellner novo je lice europske desnice, a grupa kojoj je na čelu u Austriji je izazvala veliku pažnju javnosti. Iako neka njihova djela neće potvrditi riječi, on će reći kako njegov pokret nije rasistički a ni nasilan. 

Vođa je grupe Generation Identity (GI) koja je postala 'poznata' u travnju 2016. godine kada su njezini članovi upali na bečko sveučilište i napali glumce predstave The Suppliants. Glumci su bili tražitelji azila iz Sirije, Iraka i Afganistana. Na publiku su bacali lažnu krv, vikali i nazvali ih licemjerima. Glumci su bili u strahu da je riječ o nekakvom napadu. 

Alex Jones Sad je dosta! Top News Ukinuli lažljivog desničara - sad plače da je to cenzura

Ima je bila jedna od izvođača koja je pobjegla iz Mosula i Irana, zemlje straha, a ovaj put opet je strahovala. 

"Mislili smo da će nas ubiti. U mojoj domovini ima jako puno ubijanja i mrtvih ljudi i to je jedino što vidimo", prisjeća se. 

Da taj incident nije bio tako strašan, smatra vođa grupe, koji kaže kako nitko nije bio zapravo istraumatiziran i da ne zna nikoga tko je imao neku ozbiljnu traumu ili medicinski problem, piše BBC. 

Poput mnogih drugih i Sellner će većinu svog vremena provesti na internetu, posebno na YouTubu snimajući video uratke u društvu svoje zaručnice Brittany Pettibone, video blogerice i ljubiteljice teorija zavjera. Poznata je po svojim postovima tzv. "bijelog genocida" i pedofilskog kruga povezanih sa Hillary Clinton. 

Paru je početkom godine zabranjen ulazak u Veliku Britaniju upravo zbog iznošenja mržnje kroz svoje stavove. 

No on nije samo vođa GI-a u Austriji, on je i 'lice s plakata' europskog pokreta identitarizma, koji se protivi muslimanskim migrantima i čija je teza da su oni prijetnja europskom identitetu i da će u konačnici zamijeniti Europljane. Iako ovaj pokret nema puno članova, od svojih početaka 2012. godine proširio se po devet zemalja, uključujući i Njemačku, Italiju i odnedavno Veliku Britaniju. 

Njihovu kampanju "hvatanja" ilegalnih migranata na moru podržali su i neo nacisti, bivši vođa Ku Klux Klana David Duke. 

Veliki dio svojih sredstva iskoristili su za helikopter iz kojeg su na francuskim Alpama postavili veliki plakat kojim su migrantima poslali poruku da idu kući. Ta ih je predstava koštala više od 50.000 funti. 

Švedski izbori Spas ili krah Top News Ekstremni desničari odlučuju tko će vladati Švedskom

Rad njegove organizacije osuđuju u Austriji, gdje smatraju da akcije poput one na sveučilištu i retorike koja ih prati, potiču mržnju prema Muslimanima, strancima i izbjeglicama. Zato su ih proglasili kriminalnom grupoim, organizacijom. Tužitelji su prikupili niz dokaza njihovih aktivnosti u protekle dvije godine. Posebno slučaj napada na predavanju na Sveučilištu Klagenfurt gdje im se suprotstavio i Enis Husić, student iz BiH. 

"Bilo je jako napeto i agresivno. U tom trenutku nisam jako bio u strahu, no nakon što je sve završilo, počeo sam strahovati", rekao je. 

U pokušaju zaustavljanja prosvjednika stradao je rektor Oliver Vitouch, kojeg je jedan prosvjednik udario. 

"Iako će reći kako nisu nimalo nasilni i da su potpuno miroljubivi, no meni je potpuno jasno kako su spremni na nasilje", naglasio je. 

Godinama su tu organizaciju doživljavali 'hipsterskim nacistima', no Natasha Strobl, autorica istraživanja, već odavno smatra kako njihove akcije i retorika predstavljaju prijetnju državi. 

"Okarakterizirali su izbjeglice kao osvajače, opasne vojnike Islama koji su ovdje došli kako bi uništili Europu. To uništava društvo", naglašava i dodaje kako rezultat te njihove retorike vidi na ulici, među ljudima "koji postaju agresivni i maltretiraju Muslimanke na cesti". 

Kada je napisala knjigu o tom pokretu počele su joj stizati razne prijetnje. 

Trg maršala Tita NOVA KNJIGA Top News Desni populisti lakše šire svoje ideje od ljevice

Martin Sellner odrastao je u imućnom predgrađu Beča, a u svoje tinejdžersko doba, kako kaže Strobl, jako su ga privukle nacionalističke frakcije u Austriji. 

"Bio je dio neo nacističke scene, a dobro poznata figura te scene Gottfried Kussel bio je njegov mentor", objašnjava. 

U to vrijeme Kussel je bio u zatvoru jer je pokušao oživjeti nacizam. Ponovno je uhićen 2011. godine i osuđen na devet godina zatvora. Godinu nakon toga Sellner je osnovao Identitarians u Austriji. 

Dan nakon što je oslobođen, sa 16 članova svoje organizacije, optužbi da su članovi kriminalne organizacije, Sellner je opušten i siguran u sebe. 

"Stvarno mislim da smo oslobođeni optužbi i da će ova presuda imati utjecaja i izvan Austrije na planu rehabilitacije GI-a", rekao je. 

Tužitelji su najavili žalbu na presudu i istragu njihovih financija. Sellner spremno i sigurno tvrdi kako nije ni nasilan a ni rasist, a kada ga se upita o njegovoj prošlosti i neo nacizmu u mladim danima, reći će kako "tada nije bilo alternative. Nije bilo desnog patriotskog pokreta". 

Na pitanje jeste li bili rasist, njegov će odgovor biti kratak - "Mislim da nisam". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.