Life
820 prikaza

Hitler je obožavao Clarka Gablea, ali je zbog jedne stvari tražio njegovu glavu

Clark Gable u uniformi
J.D. Noske / Anefo - Nationaal Archief
Slavni hollywoodski glumac u svojoj je letećoj tvrđavi bio mitraljezac. A bio je Hitlerov omiljeni glumac

Najomiljeniji glumac Adolfu Hitleru bio je Clark Gable. Ipak, nakon što je hollywoodski "Kralj" usred Drugog svjetskog rata otišao u Američko ratno zrakoplovstvo kako bi kao član posade bombardera razarao nacističke položaje, Hitlerov ministar zrakoplovstva Hermann Göring raspisao je za Gableom nagradu od 5000 dolara.

Da li zbog žestoke želje da se tuče protiv fašizma ili potresen nedavnom pogibijom svoje supruge Carole Lombard koju je obožavao, Gable je u ljeto 1942. bio tako odlučan otići u borbu da ga nije uspjela spriječiti niti njegova kompanija MGM. Do listopada je završio trening za mitraljesca i dobio je čin potporučnika. Još malo treninga po SAD-u i konačno u svibnju 1943. u Engleskoj je imao svoju prvi misiju.

Bombarder je imao lak zadatak, on je ispucao nekoliko rafala i nije bilo žrtava. Osim tu i tamo koja ozeblina kroz poderane rukavice. Sljedeću misiju imao je tek 10. srpnja. I to još dozlaboga frustrirajuću jer na nacističke položaje u Francuskoj nisu uspjeli izbaciti nijednu bombu zbog oblaka. No, zato im se po povratku zakačio nekakav njemački lovac kojeg su se jedva otarasili.

Gableu baš nije išlo sve do dva tjedna poslije, kad su njegovu posadu poslali u bombardiranje kemijske industrije u norveškom gradu Herøyi. Gable i ekipa sve su razorili. 12. kolovoza poslali su ih da unište tvornicu motornog ulja u Gelsenkirchenu, pa su s guštom uništili i to, i to bez žrtava. A onda je postalo doista gadno. U bombardiranju Bochuma protuzračna obrana oborila je čak 25 od 330 bombardera B-17.

Iz njegove skupine, doduše, nije pala nijedna zračna tvrđava, ali je zato 11 bilo temeljito izbušeno kojekakvim projektilima, jedna je prisilno sletjela, imali su jednog poginulog i nekoliko ranjenih. Gable je pukom igrom slučaja izvukao živu glavu. Tek nakon što su sletjeli uočili su 15 rupa na svom avionu. Tek tad su shvatili i to da je jedan projektil kalibra 20 milimetara probio trup i pod tik uz njegovo stopalo.

Odvalio mu je potplat na čizmi, prozujao na 30-ak centimetara od glave i izletio kroz krov aviona vani. "Uopće nisam primijetio da se bilo što dogodilo. Nitko od nas. Tek nakon što smo se spustili za 3500 metara i nakon što smo skinuli maske s kisikom, primijetio sam tu rupu u kupoli", pričao je Gable poslije. Posljednju misiju imao je u rujnu 1943. kad su tukli luku u Nantesu. Gable je tada bio u samom nosu aviona i mitraljirao lovce Luftwaffea koji su gadno izbušili bombardere.

Nakon toga Gable se, već u dobi od 43, povukao nazad u SAD, sad već s činom bojnika i okićen odlikovanjima. Nije bio nijednom ozlijeđen, kamo li da bi ga netko srušio i zarobio, tako da Adolf Hitler nije dočekao zarobiti glumca kojega je toliko poštovao, kako bi ga javnosti predstavio kao svoj bitan ratni plijen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.