Life
14120 prikaza

Hitlerov čuvar otkrio zadnje minute Fuhrerovog života

Posljednji trenuci Hitlerova života
screenshot/youtube
On je bio njegov posljednji tjelohranitelj, a svoju ispovijest je objavio u dubokoj starosti

Tjelohranitelj Adolfa Hitlera koji je prvi ugledao mrtvo tijelo nacističkog vođe opisao je kako su izgledale u vrlo intimnim detaljimna. Autobiografija koju je napisao Rochus Misch otkrio je kako je Hitler rekao da su svi vojnici "oslobođeni svojih dužnosti" te kako želi da se njegovo tijelo zapali, kako se nadolazeći saveznici ne bi poigravali s njegovim ostacima, piše Independent.

Time ih je razriješio, ali i dodijelio posljednji zadatak, da kremiraju njegovo tijelom jer nije želio da doživi Mussolinijevu sudbinu, budući da su ostatke talijanskog fašista javno izložili i mučili.

U knjizi "Hitlerov posljednji svjedok" koju je objavio u dubokoj starosti, Misch je otkrio što se u bunkeru zbivalo u posljednjim trenucima Hitlerova života, kao preživjeli iz Hitlerove svite, a preminuo je prije tri godine u Berlinu, u dobi od 96 godina. 

Hitler Ispred bunkera Life Ovo je zadnja fotografija Adolfa Hitlera

Tog 30. travnja 1945. stigao je telefonski poziv koji je promijenio sve i najavio kraj Drugog svjetskog rata. Nazvao je general Wilhelm Keitel i javio da vojska nije uspjela razbiti sovjetski obruč u Berlinu te da je kraj rata neizbježan. Ubrzo nakon toga, Misch je čuo Hitlera kako potiho priča s ostalim visokopozicioniranim nacistima, a nakon toga odlazi u sobu. Za njim je ušla i Eva Braun, tvrdi Martin Mace, urednik knjige.

Davao lažnu nadu

Završetak Drugog svjetskog rata bio je neizbježan kako su se Rusi približavali Berlinu. Do pola sata prije, Hitler je još održavao nadu među vojnicima, govoreći da će u pomoć stići ovaj ili onaj general, no sve je bilo izgubljeno. Tada se Fuhrer rukovao s Ottom Günscheom.

 rekao mu da su svi vojnici odriješeni 'zakletve vjernosti'. Također je rekao da ne želi da njegovo tijelo bude javno zlostavljano kao Mussolinijevo, već da njegov leš bude spaljen. Svi su nervozno čekali u bunkeru, uz neki metež. Vrata su se otvorila i Misch je pogledao unutra. Pogled mu je pao na Evu, koja je sjedila s glavom naslonjenom prema Hitleru, koji je bio mrtav. Oči su mu bile otvorene, a glava padala prema naprijed - opisuje situaciju Mace.

Eva Braun i Hitler | Author: Wikipedia Wikipedia
Memoari opisuju da je prilikom ulaska Mischa u sobu Eva bila u spavaćici i prstom na ustima sugerirala tjelohranitelju da šuti

Misch je Hitlera opisivao kao prekrasnog šefa, a smatra se da je posljednji preživjeli Hitlerov bliski suradnik. Inače, Mischa je otela Crvena armija i proveo je osam godina u logoru.

U knjizi 'Hitlerov posljednji dan: Minutu po minutu' čiji su autori Jonathan Mayo i Emma Craigie opisano je kako je  Adolf Hitler nazdravljao na svom vjenčanju s Evom Braun , ali i trenutke razvrata Hitlerovih bliskih suradnika kada su shvatili da se Rusi približavaju i da im nema spasa.

Hitler je bio hipohondar, skrivao se iza debelih betonskih zidova

Hitler je većinu svog vremena provodio u bunkeru, zaštićen betonskim zidovima debelim tri metra. B io je hipohondar, koji je jedno vrijeme uzimao čak 28 različitih pilula i injekcija dnevno . Pred kraj je patio i od Parkinsonove bolesti te je imao problema sa srcem, a i stres je ostavio traga na njegovom zdravlju. Tjedan dana prije konačnog pada otpustio je svog osobnog liječnika Theodora Morella , a ovaj mu je ostavio pun ormarić lijekova, pišu autori.

Generali se 'opuštali' uz alkohol i orgije

Zapovjednik vojske general Burgdorf , Hitlerov privatni tajnik Martin Bormann i general Krebs živce su opuštali ogromnim količinama rakije , a alkohol je 'kumovao' i razvratnom seksualnom ponašanju u uredu Reicha, gdje je vladala svojevrsna masovna histerija, pišu Mayo i Craigie.

Bormanna je u njegovoj raskalašenosti podržavala i supruga Gerta koja mu je rodila desetero djece te mu čestitala kada joj je priznao da je zaveo glumicu Manju Behrens kojoj je zaželjela i dobrodošlicu u kućanstvo.

Eva: Želim biti lijepi leš

Hitler je objedovao sa suprugom Evom i sa svojim tajnicama koje su mu za stolom morale praviti društvo od jeseni 1942. godine i zabavljati ga 'lakim temama' . Strogo im je bilo zabranjeno razgovarati o 'teškim temama', no tog je dana on pokrenuo razgovor o očitom.

Kazao je da nikada neće pasti u ruke neprijatelja i da želi da mu kremiraju tijelo nakon smrti, tvrde autori knjige. Rekao je kako je najbolja metoda samoubojstva hitac u usta jer se lubanja rasprsne i ništa se ne osjeti, a smrt je trenutačna. No s njim se nije slagala Eva Braun koja je željela biti lijepi leš.

Želim biti lijep leš. Ja ću uzeti otrov. Zanima me boli li. Bojim se duge patnje. Spremna sam umrijeti herojski samo da me ne boli - rekla je i tajnicama pokazala svoju ampulu cijanida koju je držala u džepu haljine

Nakon toga su i tajnice zatražile svoju dozu. Iako se nisu željele ubiti, nisu ni htjele pasti u ruke Rusa.

Oprostio se od suradnika i nadgledao smaknuće pasa

Nakon ručka Hitler je nadgledao i smaknuće svoje omiljene kujice Blondi i njezinih štenaca koje su ubili cijanidom, a zatim pokopali ispred bunkera.

Iako je Hitler do zadnjih trenutaka vjerovao u obranu Berlina, u kasnim je večernjim satima shvatio da od toga neće biti ništa. Osobno je zahvalio svojim bliskim suradnicima rukujući se s njima. Oni su ga pokušali nagovoriti da se pokuša spasiti i pobjeći, ali on je bio neumoljiv.

Posljednji trenuci: Glasna zabava i neobuzdani seks

Dok su Rusi bili sve bliže, u bunkeru je trajala glasna zabava nacista koji su se pomirili sa svojom sudbinom i upustili se u neobuzdane seksualne igrice. Tijekom noći najpopularnije mjesto za seks bila je zubarska ordinacija, tvrde Mayo i Craigie.

Eva je još jednom htjela vidjeti sunce 

Hitler je s liječnikom Hasseom detaljno isplanirao svoje i Evino samoubojstvo. Dogovorili su da će imati dva pištolja i dvije kapsule cijanida koje će zagristi u isto vrijeme kada pritisnu okidač pištolja. Hitler je želio umrijeti u istom trenutku kada i njegova supruga.

Rano ujutro ruski vojnici bili su im u neposrednoj blizini, a Eva je istrčala van da još jednom vidi sunce prije smrti, piše u knjizi. No, nebo je bilo tamno od dima i s oklijevanjem se vratila u bunker.

Djeca iz projekta Lebensborn Lebensborn Top News Djeca iz poremećenog naci projekta još su živa

Eva je bila nervozna prije smrti i nije imala apetita , pa je Hitler posljednji obrok - špagete , pojeo u društvu svojih tajnica. Jedna od njih, Traudl Junge , uspjela pobjeći pred Rusima zamaskiravši se u vojnika. Ipak, ubrzo su je ulovili i zarobili, ali i pustili. Na slobodi je nastavila raditi kao tajnica, a umrla je 2002. godine.

Ni Magda Goebbels , supruga Josepha Goebbelsa , nacističkog šefa propagande, nije htjela prihvatiti smrt. Njezin muž zavjetovao se na vjernost Adolfu Hitleru i rekao mu da će on i njegova obitelj slijediti njegov primjer i ubiti se. Zato je Magda pokušala Hitlera nagovoriti da se predomisli i pobjegne, jer će onda i oni moći pobjeći i ona neće morati ubiti svoje šestero djece. Führer ju je glatko odbio .

Posljednji trenuci Hitlerova života | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Pola sata kasnije Eva Braun i nacistički vođa oduzeli su si živote.

- U sredinu - povikao je Goebbelsov sin Helmut u trenutku kada je čuo hitac. Njemu i njegovoj braći i sestrama idućeg su jutra dali injekciju morfija, a zatim im je liječnik Ludwig Stumpfegger u ustima zdrobio ampulu cijanida, dočaravaju Mayo i Craigie. Istim otrovom ubili su se i Magda i Joseph.

Pogledajte video:

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.