Life
2446 prikaza

Hrvatice na Interpolovoj tjeralici: Krale, ubijale, dilale...

Kriminalci
Thinkstock
Na tjeralicama Interpola dominiraju muškarci, ali ima mjesta i za nekoliko hrvatskih državljanik osuđivanih zbog ratnih zločina i prijevare

Interpolova lista traženih zločinaca najčešće je povezana s notornim kriminalcima ili teroristima, ali i na njoj su našle svoje mjesto i hrvatske državljanke zbog doista šarolikih zločina.

Primjerice, na Interpolovoj listi nalazi se 43-godišnja Vukovarka Slađana Korda osuđena za ratne zločine tijekom Domovinskog rata. Ona je 2000. godine osuđena na Županijskom sudu u Vukovaru na tri godine i šest mjeseci zbog zlostavljanja Ane Horvatinec tijekom ispitivanja. Zastrašivala je i terorizirala zarobljene civile, a među njima i Dragutin Berghofera, jednog od preživjelih s Ovčare. Berghofer je bio u vukovarskoj bolnici kada je Vukovar pao, a on i još šestorica su pošteđeni strijeljanja na Ovčari intervencijom srpskih poznanika.

Sofija Ćubelija | Author: Screenshot/Interpol Screenshot/Interpol

Najstarija hrvatska državljanka na Interpolovim tjeralicama je vremešna Sofija Čubela, stara 72 godine, iz Širokog Brijega koju traže zbog prijevara.

Ana Pečaver | Author: Interpol Interpol

Na popisu ima i ubojica kao što je Ana Pečaver-Lešić. Ona i njen otac Mario Pečaver nepravomoćno su osuđeni 2013. godine na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina zbog poticanja na ubojstva Ljubomira Novaka 1995. godine. Ana se navodno skriva u Sjedinjenim Američkim Državama, a njen otac je navodno u Karibima. Mario je bio pravi obožavatelj jedrenja, a svojevremeno je snimio dokumentarac u četiri nastavka 'Mariova putovanja' kojeg je emitirao i HTV.

Nina Kuluz | Author: Interpol Interpol

Nina Kuluz, rođena 1973. godine traži se zbog otmice djeteta. Otela je sina kojeg je dobila s Talijanom Alessandrom Avenatijem, a još 2011. godine splitski sud presudio je da Nina mora vratiti malog Cesarea ocu. Ninina sestra Vanja rekla je da je pobjegla od Avenatija zbog zlostavljanja. "Tko bi bježao iz blagostanja? Moja je sestra pobjegla jer ju je bivši partner Alessandro Avenati zlostavljao. Ne bi otišla iz Italije, u kojoj je živjela 15 godina, da joj je bilo dobro", ispričala je prije dvije godine Vanja.

Angela Vujinović | Author: Screenshot/Interpol Screenshot/Interpol

Na potjernicama nalazi se i Angela Vujinović, nekadašnja carnica na Goričanu. Osuđena je na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog pet slučajeva neplaćanja carine, a presuđeno je i da mora uplatiti u državni proračun oko 360.000 kuna koje je stekla zloupotrebom položaja. Ustavni sud u svibnju ove godine odbio je Angelinu tužbu i potvrdio drugostupanjsku presudu što ju je izrekao Županijski sud u Zagrebu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.