Life
11978 prikaza

Hrvatske ljepotice: Od Ane do Seve, kako su se mijenjale...

Ana Karić
1/16
Privatni arhiv
Zanosnu Anu Karić i astralno lijepu Nikicu Marinović zamijenile su Lidija Bačić i Severina...

Sve na njoj bilo je nestvarno, no u isti tren tako iskreno i nepatvoreno. Prvi dojam koji je ostavljala bio je pomalo hladan, distanciran... No ona je bila sve samo ne to. Gotovo nesvjesna svoje ljepote koju je nosila moćno poput kakve kraljice, tim je riječima Anu Karić, koja je umrla u 74. godini, opisivao kolega Boris Buzančić.

Sudbina je htjela da su oboje umrli na isti dan. Divu hrvatskoga glumišta nazivali su jugoslavenskom Jeanne Moreau i Monicom Vitti zato što je predstavljala modernu urbanu ženu kakve su se tad viđale u francuskim i talijanskim filmovima.

Druga strana njezine ličnosti bila je ta da je bila stabilna obiteljska žena, čijeg supruga i djecu nikad nije zanimao njezin posao. 

Ana Karić | Author: Privatni arhiv Privatni arhiv
Ljepota Ane Karić obilježila je javnu i glumačku scenu prošlog stoljeća. Njezine uloge senzualnih ljepotica mamile su uzdahe diljem Jugoslavije, a ona u tome nije vidjela ništa posebno. Čak 46 godina ljubila je istog muškarca, odvjetnika Ivana Thura, koji je umro godinu dana nakon nje.

Ana Sasso postala je seks-simbolom Jugoslavije, kad je u mokroj majici izronila iz mora na splitskim Bačvicama početkom osamdesetih. Nedugo nakon toga se na izboru za Miss svijeta u Londonu plasirala u prvih 15. 

Ana Sasso | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Nudili su joj ulogu u filmu, no sve je odbijala jer nije željela završiti pokazujući grudi. Prognozirali su joj svjetsku karijeru, no nju je tad više zanimao pomorac Nikša. Ljubav je nakon nekog vremena nestala, no ne i njezina ljepota. Jednako je zanosna i danas s 54 godine. 

Mir je pronašla u vjeri i ljubavi sa splitskim kirurgom, a jedina joj je neostvarena želja, kako je sama priznala, majčinstvo. Još jedna ljepotica zbog ljubavi se odrekla karijere. Riječ je o Fani Čapalija (43), Miss Europe 1993. godine. Mnogi su govorili da nije bilo njezina odgovora: “Its OK” na pitanje žirija što misli o misicama u kupaćim kostimima, da bi postala Miss svijeta. 

Fani Čapalija | Author: Davor Visnjic/PIXSELL/History Davor Visnjic/PIXSELL/History
Fani je umjesto karijere izabrala ljubav. Udala se za nogometaša Ivicu Mornara, no taj se brak na kraju raspao. Fani ni danas, 18 godina poslije, nije našla novu ljubav.

Dolepršala iza željezne zavjese

Živi osamljenim životom sa psićem na Čiovu, na koji se preselila nakon smrti roditelja. Nikica Marinović, jugoslavenska misica iz Dubrovnika, na svjetskom izboru 60-ih bila je prva pratilja. Na izboru se, navodno, našla slučajno. 

U vrijeme kad se organizirao izbor za Miss Jugoslavije, ženski tjednik Bazar preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim djevojkama. Srela je Nikicu Marinović, tad još maloljetnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. 

Nikica Marinović | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Jedva je uspjela nagovoriti njezine konzervativne roditelje da je puste na natjecanje, a i sama Nikica je bila takva – dugo se ustručavala skinuti u dvodijelni kupaći kostim, a popustila je tek nakon što su na nju utjecali tadašnji vlasnici licence za Miss svijeta. Iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najljepše na svijetu izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka.

Bilo je i drugih teorija. U Londonu su je dočekali poput izvanzemaljskog bića koje je dolepršalo preko “željezne zavjese” - bila je prva misica iz zemalja socijalističkoga bloka. 

Umjesto očekivane partizanke - muškobanjaste djevojke u vojničkom šinjelu i gojzericama, pred njima je zabljesnula prava krasotica nježnih crta lica i gracilnog stasa. Roberto Rossellini nudio joj je ulogu u filmu, no odbila ga je bojeći se što je čeka u Hollywoodu.

Nikica Marinović | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Njezino je srce osvojio beogradski književnik i režiser Vuk Vučo, s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a nakon razvoda ponovno su je opsjedali udvarači. Po drugi put Nikica je sudbonosno “da” izrekla čuvenom redatelju Zdravku Šotri, kojemu je rodila sina Marka. 

Taj brak je potrajao malo dulje, ali i ta ljubav se završila 1980. godine. U Knez Mihajlovoj je imala butik u koji su mnogi dolazili samo kako bi je vidjeli. A onda je “nestala”. Govorilo se da se borila s depresijom, da živi u neimaštini... 

Da bi je 2008. našli mrtvu. Popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje. Oproštajno pismo nije ostavila tako da se ni danas ne zna što ju je na to nagnalo. Svaki trag izgubio se i dance pjevačici iz devedesetih Kasandri, koja danas ima 45 godina. 

Njezina majka tvrdila nam je da je Kasandra “živa i zdrava te da radi”, no nitko je nije vidio godinama, pa ni u naselju u kojemu navodno živi - na zagrebačkom Bukovcu. Visoka 183 cm, dugih nogu, punih usana i bujnog poprsja bilo ju je nemoguće ne primijetiti. 

Lila Vukotić | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Prva hrvatska pin up djevojka bila je Lila Melita Andres Vukotić, čuvarica hrvatskog Oscara. Bila je glumica i model te profesonalna i bračna partnerica Dušana Vukotića

Jerman se prva skinula

Za foto agenciju AP 1955. snimila je seriju pin up fotografija. Preminula je u 95. godini na otoku Braču, gdje je inače ljetovala. Jedna od naših najpoznatijih manekenki u svijetu bila je Nuša Marović. Šezdesetih godina snimala je kampanje i nosila revije. Zvali su je “Nuša od Guya Larochea”. 

Nuša Marović | Author: Muzej za umjetnost i obrt Muzej za umjetnost i obrt
Bila mu je vjerna dva desetljeća, prvo kao manekenka, a poslije kao direktorica prodaje. Preminula je u Zagrebu prije osam godina u 70. godini. Vratila se iz Pariza u kojemu je živjela. Glumica Vida Jerman glumila je uz bok zvijezdama poput Yula Brynnera i Omara Sharifa

Bila je prva hrvatska glumica koja se skinula na filmu. Riječ je o filmu “Maškarada” iz 1971. Više od 30 godina glumila je na esperantu, a tijekom Svjetskog kongresa u Havani upoznala je Fidela Castru, kojeg je toliko očarala da ju je poljubio. Preminula je u Zagrebu prije sedam godina u dobi od 72 godine.

Mira Furlan bila je seks-simbol osamdesetih. Kad se nedavno na društvenim mrežama pojavila njezina fotografija s naslovnice časopisa na kojoj je u kupaćem kostimu sasvim prirodna, mnogi su komentirali kako joj današnje starlete nisu ni do koljena.

Mira Furlan | Author: Arhiva/PIXSELL Arhiva/PIXSELL
Ana Grepo je bila prva pratilja Kraljici Hrvatske i Miss Sredozemlja početkom devedesetih. Njezin život obilježila je veza s Draganom Juriljem, ali i tragična te prerana smrt. 

Ana je rekla da je gledala njezine prijateljice kako se zaljubljuju, udaju i rađaju, a ona strpljivo čeka svojega princa na bijelom konju. Našla ga je u Jurilju, no ljubav ipak nije trajala vječno. 

Nakon toga tadašnja “it” djevojka nestala je iz javnog života. Mrtvu ju je 2011 godine, sa svega 36 godina, u kadi pronašla njezina majka u stanu u Osijeku.

Ana Grepo | Author: 24sata/PIXSELL 24sata/PIXSELL
Još jedna ljepotica tragično je završila svoj, do tada se činilo, bajkoviti život. Ena Begović stradala je s 40 godina. Auto u kojem se vozila s obitelji na Veliku Gospu 2000. godine na otoku Braču prevrnuo se, a ona je ispala i zadobila fatalne ozljede glave. 

Bila je prvakinja zagrebačkog HNK 16 godina, jedna od naših najljepših glumica, a njezina ljubav u to doba bio je Josip Radeljak. Iza nje je ostala kći Lana, koja je imala svega nekoliko mjeseci kad je izgubila majku.

Ena Begović | Author: Siniša Hančić/Pixsell/History Siniša Hančić/Pixsell/History
Seksepilnijom i od Severine danas smatraju pjevačicu Lidiju Bačić (32). Veći dio muškaraca lud je za njezinim bujnim grudima i guzom. Jedna od naših najpoznatijih manekenki bila je i Nina Morić. Prije 20 godina proslavila se u spotu Rickyja Martina “Livin la vida loca”. 

Očarala je i Jima Carreyja, koji je svojedobno izjavio kako bi volio upoznati djevojku iz spota Rickyja Martina. Još jedna od naših najuspješnijih manekeki dolazi iz Zadra, a riječ je o Korini Longin. Snimala je svjetske kampanje i nosila inozemne revije, no i ona je okrenula leđa karijeri zbog obitelji.

Korina Longin | Author: Privatni arhiv Privatni arhiv
Udala se za repera Freda Starra. Bila je jedna od najmlađih manekenki koja je snimila kampanju za Guess, a glumila je i spotu N’Synca s Justinom Timberlakeom prije 17 godina.

Antonija Mišura je isto bila jedna od najseksepilnijih Hrvatica koju smo “priveli” na snimanje za Express. Iako plaha, brzo se uživjela u ulogu vamp ljepotice na fotosessionu. Košarkašica danas slovi za jednu od najljepših Hrvatica. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.