Life
145633 prikaza

Najljepša Hrvatica ikad: Nitko ne zna zašto se ubila

Nikica Marinović
1/4
Screenshot Youtube
Nitko iz bivše Jugoslavije poput prelijepe Nikice iz Dubrovnika nije ponovio nevjerojatan uspjeh na izboru za Miss svijeta

Davne 1966. godine cijela Jugoslavija brujala je o tome da je Jugoslavenka ponijela titulu jedne od najljepših na izboru za Miss svijeta u Londonu. Ta djevojka je bila prelijepa Dubrovčanka – Nikica Marinović, koja je na ovom natjecanju kao prva predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, osvojila senzacionalno drugo mjesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Nikica Marinović | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Na izboru se, navodno, našla slučajno. U vrijeme kada se organizirao izbor za Miss Jugoslavije, ženski tjednik "Bazar" preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim djevojkama. 

Srela je Nikicu Marinović, tada još uvijek maloljetnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspjela nagovoriti njezine konzervativne roditelje da je puste na natjecanje, a i sama Nikica je bila takva – dugo se vremena ustručavala skinuti u dvodjelni kupaći kostim, a popustila je tek nakon što su na nju utjecali tadašnji vlasnici licence za Miss svijeta.

Iz tog vremena kolaju priče da joj je lenta najljepše na svijetu izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka. Bilo je i drugih teorija.

U Londonu su je dočekali poput izvanzemaljskoga bića koje je dolepršalo preko "željezne zavjese" - bila je prva miss iz zemalja socijalističkoga bloka. Umjesto očekivane partizanke - muškobanje u vojničkom šinjelu i gojzericama, preda njih je zabljesnula prava krasotica. 

Nikica Marinović | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Ostalo je zapisano da je gledateljstvo s vidnim negodovanjem dočekalo odluku žirija: većina je smatrala da će Miss Marinović biti pobjednica. Govorilo se kako je za Indijku bilo presudno što je bila spremna da, ako pobijedi, odmah otputuje u Vijetnam, u posjet američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunistočkoga otpora, a Nikica se nije usudila potpisati tu točku u ugovoru. 

Nikica se nakon trijumfa na izboru za Miss svijeta preselila u Beograd. Odbila je slavnog režisera Roberta Rossellinija koji je nudio ulogu u svom filmu, ali Nikica je smatrala da nije spremna za Hollywood.

Njeno je srce osvojio beogradski književnik i režiser Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a nakon razvoda, ponovno su je opsijedali udvarači.

Po drugi put, Nikica je sudbonosno 'da' izrekla čuvenom redatelju Zdravku Šotri, kojem je rodila sina Marka. Taj brak je potrajao malo duže, ali i ta ljubav se završila 1980. godine.

Nikica Marinović | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Nikica je imala butik u Knez Mihailovoj i mnogi su dolazili samo kako bi je vidjeli.

A onda joj se, u jednom trenutku izgubio trag. Pričalo se da se bori s depresijom, da je često na psihijatriji, a govorilo se kako je ostala bez novca, te se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Živjela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijateljima, koji su pričali kako joj je nedostajao Dubrovnik, naročito u ratno vrijeme, obzirom da se Nikica oduvijek smatrala Hrvaticom i bila ponosna na dubrovačko podrijetlo.

U studenom 2008. ponovno se našla na naslovnicama.

Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je počinila samoubojstvo. Imala je 61 godinu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • brla 13:44 10.Ožujak 2017.

    Sad se neki naslađuju na tuđem-zlu:Sramota!!!!!

  • Jugoivo 14:19 08.Ožujak 2017.

    Jedna od mnogih žrtava građanskog, pa i bratoubilačkog rata (od 1991.). Vječni pokoj jugoslavenskoj ljepotici!