Life
7189 prikaza

Hrvatske žene ubojice: Zašto ubijaju partnere?

Nuša Bunić
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Iako statistika govori kako više muškaraca ubija svoje partnerice, pa su tako u Hrvatskoj u pet godina ubijene 72 žene, podsjećamo na slučajeve kada su žene ubile svoje partnere

Već u srijedu 22. svibnja javnost će saznati presudu Nuši Bunić. Optužena je da je 15. lipnja 2017. godine oko tri sata na livadi varaždinskog predjela Beli kipi uz Dravu, nožem oštrice 9,5 centimetara u vrat ubola tada 30-godišnjeg Nikolu Tureka. Prerezala mu je karotidnu arteriju i pobjegla. Smrtno ranjeni Nikola nazvao je 112 i pokušao autom doći do bolnice. Međutim, zbog obilnoga krvarenja pao je u šok i dobio moždani udar. Onesviještenoga, našao ga je u Kumičićevoj ulici u Varaždinu prolaznik te su ga prevezli u varaždinsku bolnicu. No zbog teških je ozljeda dva dana kasnije preminuo u bolnici. 

Presuda Nuši Bunić, poznatoj i kao ''krvava Nuša'' bit će izrečena u srijedu u 13 sati, a prijeti joj pet godina zatvora. 

Nuša Bunić je policiji rekla da je bivšeg dečka ubila u samoobrani te je protiv preminulog mladića podnijela kaznenu prijavu zbog pokušaja silovanja.

Nuša i Nikola su izmjenjivali SMS poruke i našli se na mjestu zločina, gdje je pronađen nož s tragovima krvi, a pored noža ženske hlače plave boje s tragovima krvi i jedan crni grudnjak.

Na osobnom automobilu pronađeni su tragovi otisaka papilarnih linija na staklu prednjih desnih vrata vozila, za koje je vještačenjem utvrđeno da pripadaju Nuši Bunić. U automobilu je pronađena i jedna ženska torbica u kojoj se nalazilo više predmeta, između ostalog i tokica za nož crne boje te sunčane naočale s kojih je izuzet otisak prsta za koji je DNK analizom utvrđeno da pripadaju Nuši Bunić.

Iako statistika govori kako više muškaraca ubija svoje partnerice, pa su tako u Hrvatskoj u pet godina ubijene 72 žene, ima naravno i obrnutih slučajeva.

“Zarila mu mesarski nož u srce zbog silnih uvreda”; “Pijana snaha izrezala svekra žiletom i zatukla ga lopatom”; “Osudite me – ubila sam voljenog muža”; “Trenera NK Omiš čekićem izmasakrirali poremećena žena i sin”; “Nisam namjeravala ubiti očuha jer da jesam, ne bih mu zabila nož u glavu”; “Naoružana zalijevala rajčice, pa ubila bivšega nevjenčanog muža”; Nožem izmasakrirala muža jer je s Nečastivim kovao zavjere”; “Četiri godine za ubojstvo muža” - to je tek mali dio naslova iz crnih kronika u zadnjih nekoliko godina.

Iako onih u kojima su muškarci počinili ubojstva ima znatno više, ubojstva koja su počinile žene nailaze na veće zgražanje i čuđenje te izazivaju puno više pažnje običnog čitatelja crnih kronika negoli ubojstva koja su počinili muškarci. Jedan od razloga je vjerojatno i činjenica da žene ubijaju puno rjeđe, a uglavnom muževe koji ih zlostavljaju. 

Ana Magaš

Slučaj Ane Magaš u Hrvatskoj je svima dobro poznat. Njegov početak seže u 2005. godinu kada je Ana  izašla je van s prijateljicom. Njen tada pijani suprug Lucijan našao ju je u jednom klubu kako pleše s njemu nepoznatim muškarcem. Anu je izvrijeđao i krenuo kući, a Ana je krenula za njim no Lucijan ju nije želio pustiti u stan. Kad je napokon otvorio, vrata počeo ju je tući i daviti. Ana je počela gubiti svijest kada je napipala "predmet" i njime Lucijana lupila po leđima. Ispostavilo se da je to bio nož. Lucijan je preminuo, a Ana je osuđena na 9,5 godina zatvora. Sud nije smatrao da je ubojstvo počinila u samoobrani. Vrhovni sud joj je smanjio kaznu na pet godina, a potom ju je pomilovao tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, smanjivši joj kaznu na 3,5 godine. Ana je iz zatvora izašla 2008.

Božica Nišević

Božica Nišević nepravomoćno je osuđena na šest godina zatvora jer je u prekoračenju granica nužne obrane sa 76 uboda nožem ubila Dražena Pavlovića. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Koraljka Bumči izrekla joj je i sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od alkohola koja može trajati najdulje tri godine.

Nišević i Pavlović su 28. prosinca 2017. bili su u stanu u Zrnetićevoj, oboje u teško pijanom stanju. Nakon što ju je Pavlović izvrijeđao, bacio ju je na pod i udarao šakama po glavi te je čupao za kosu. Božica je zgrabila kuhinjski nož dužine 33 centimetara i dužine oštrice 20 centimetara te je izbola Pavlovića po glavi i tijeku. Ubola ga je 29 puta te mu zadala još 47 reznih rana zbog čega je Pavlović iskrvario i umro. 

Zrinka Martišković

Zrinka Martišković, glumica i asistentica režije, pravomoćno je osuđena na četiri godine zatvora jer je u studenome 2013. sabljom ubila svojeg nevjenčanog supruga, kipara Tomislava Jurišića. Izrečena joj je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja može trajati najdulje tri godine.

Prema optužnici, ubojstvo se dogodilo 20. studenoga 2013. u obiteljskoj kući u Žejincima  nadomak Zaprešića, a oboje su tada bili  poprilično alkoholizirani. Nakon  svađe i tučnjave, Zrinka Martišković uzela je sablju ručne izrade te Jurišića ubola u prsni koš i u srce.

"S Tomislavom  sam bila i dan prije tog događaja i puno smo pili. Cijeli smo dan pili ispred seoske gostionice i zaspali smo tek pred jutro. Planirali  smo taj dan nešto popravljati, odnosno stavljati kukuruzovinu na krov kuće. No nismo baš bili u stanju jer su nam ruke drhtale od alkohola", riječi su kojima je svoju obranu počela Zrinka Martišković.

"Probudila sam se obučena u krevetu. Bilo je oko 21 sat i vidjela sam da on nije sa mnom. Pomislila sam da je u trgovini. On je inače prema meni znao biti agresivan kada je puno pio, a posebice je puno pio nakon što je razgovarao sa svojom majkom ili bivšom suprugom, kao što je bilo toga dana. Vidjevši da ga nema, ponovo sam zaspala. Nakon nekog vremena čula sam lupanje i galamu. Ne sjećam se jesam li ja otvorila vrata, no mislim da nisam. Mislim da je on provalio. Krenuo je prema meni galameći i odmah me je napao. U  naguravanju smo se našli u susjednoj prostoriji, koja je sva bila u neredu jer smo je preuređivali. On me je neprestano psovao, a posebno me uvrijedio kada mi je rekao: 'J... ti mrtvu, smrdljivu, popišanu majku u grobu!'"

Slađana Brkić

Vrhovni sud RH potvrdio je presudu Slađani Brkić koja je na varaždinskom Županijskom sudu osuđena na 10 godina zatvora za ubojstvo izvanbračnog supruga Dejana Slivara.

Kuhinjskim nožem oštrice duljine 16 centimetara ubola ga je dva puta u desnu stranu prsnog koša. Zadala mu je ubodnu ranu s krvarenjem u predjelu srca, uslijed čega je Slivar odmah preminuo. Bio je četvrtak, 15. veljače 2018. godine, oko 16.30 sati kad je u obiteljskoj kući u Goli, nadomak Koprivnici, u visokom stanju trudnoće Slađana kuhinjskim nožem krenula prema izvanbračnom suprugu Dejanu Slivaru (46). Dva puta ga je ubola u prsa. Taj užasan prizor gledala su Dejanova djeca iz prvog braka. Njegov tada 14-godišnji sin pokušavao ga je spasiti. Skinuo je tenisicu i prislonio je na tatinu ranu na prsima iz koje je liptala krv. Dejan je uspio samo nešto promrmljati prije nego što je preminuo. To ubojstvo vidjelo je i Dejanovo drugo dijete, maloljetna kći. Druga kćer nije bila u kući u tom trenutku. 

Ksenija Topolovčan

Kseniju Topolovčan iz Budančevice Županijski sud u Varaždinu osudio je na 10 godina zatvora za ubojstvo supruga Mirka kojeg je ubola nožem u prsa dok je ležao u krevetu u spavaćoj sobi u travnju prošle godine. Uz zatvorsku kaznu sud joj je izrekao i sigurnosnu mjeru liječenja ovisnosti o alkoholu u trajanju od 3 godine. U obrazloženju presude sudac je rekao da su postojale dvije verzije događaja. Jedna od verzija koju je okrivljena ispričala je da je došlo do fizičkog sukoba između nje i Mirka nakon čega je ona otišla u kuhinju po nož ne s ciljem da ga ubije, već da mu nožem zaprijeti.

Drugu je verziju ispričao Mirkov otac Ivan Topolovčan i prema toj verziji njih dvoje su se fizički sukobili, a potom je čuo da Ksenija otvara ladicu kuhinjskog elementa i ubrzo nakon toga njezino zapomaganje: "Nisam htjela Mirko, Što sam to učinila?". U obrazloženju presude sudac nadalje kaže da se vještaci nisu mogli izjasniti koja je verzija događaja vjerojatnija. Iz iskaza Ivana Topolovčana proizlazi da je zatekao Mirka u ležećem položaju na krevetu, a Ksenija mu je držala ruku na rani. Vještaci smatraju da se takve rane kako je imao Mirko viđaju kada se žrtva nalazi u ležećem položaju i Ksenija ga je najvjerojatnije ubola dok je ležao, pojasnio je sudac Tomislav Brđanović. Također su Ksenijine verzije u kojoj je ruci držala nož, a spominje da ga je držala u lijevoj, pa desnoj, zatim objema ruka, prema sebi neusklađene.

Snježana Novak

Snježana Novak, supruga imućnog Crikveničana Ljubomira Novaka, 1995. naručila je likvidaciju svog supruga. Hicima iz sačmarice, dok je šetao šetnicom između Crikvenice i Selca, likvidirao ga je plaćeni ubojica Damir Perasz kojeg je pak preporučio Krešimir Luketić. Osuđena je na 15 godina zatvora kao i Luketić dok je Perasz dobio 20 godina. Glavni motiv za ubojstvo bio je novac, ali i ljubavni trokut. Tek 18 godina nakon ubojstva otkrilo se, naime, da su glavni poticatelji bili Mario Pečaver i njegova kći Ana Pečaver-Lešić. Mario je bio obiteljski prijatelj Novakovih s kojim je Snježana, nakon Mariova ubojstva bila u izvanbračnoj zajednici, a vjerojatno su i prije toga bili u preljubničkoj vezi, dok je Ana u vrijeme ubojstva bila Luketićeva djevojka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Petranisa
    Petranisa 01:42 22.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com