Life
880 prikaza

Htjela je umrijeti, a država joj nije dala

Ruka stare osobe
Pixabay
Liječnici su podijeljeni i dok jedni govore da pacijent ima pravo odabrati svoje liječenje i svoju smrt, drugi se brinu da se to opasno približava eutanaziji

Nina Adamowicz tražila je od liječnika jedan zahvat. Zahvat zbog kojeg će umrijeti. Njen slučaj bacio je jedno novo svjetlo na odluku pacijenta o gašenju srčanog elektrostimulatora, pacemakera. Zakonski i etički problem je gašenje pacemakera, čak i ako pacijent to izričito želi, kao što je to Nina tražila.

Gotovo čitava njena obitelj ima neku vrstu srčane bolesti, a prvi pacemaker joj je ugrađen 1996. godine. Cijelo jedno desetljeće je sve bilo u najboljem redu. Onda je pretrpjela blagi srčani udar i zdravlje joj se naglo pogoršalo. Kaže da je dobila odličnu zdravstvenu skrb, ali zdravlje se stalno pogoršavalo.

Krajem 2014. godine njeno srce radilo je na samo 10% svog kapaciteta. Kraj njenog života ubrzano se približavao.

Operacija ugradnje pacemakera | Author: Marijan Sušenj/PIXSELL Marijan Sušenj/PIXSELL

"Imam osjećaj da sam u redu za smaknuće", ispričala je Nina početkom prošle godine za BBC.

Tada je imala 71 godinu i opisivala je kako bi noću često izgubila svijest i kada bi se osvjestila čula je rad pacemakera. Govorila je da je sretna i zauvijek zahvalna za tako dug život, ali je bila spremna na smrt. "Osjećam da postoji život, ali da je smrt samo druga strana istog novčića", rekla je tada. Govorila je i da ne želi umrijeti, ali da je neosporno da umire.

Odlučila je tražiti gašenje pacemakera.

Dosta neobičan zahtjev stavio je britanske liječnike u nezahvalnu situaciju. Etički odbor razmatrao je njen zahtjev, a najviše ih je brinulo da bi netko mogao tužiti liječnike zbog smrti pacijenta i početni stav je bio da neće odobriti gašenje sprave koja je drži na životu.

Rentgen pacijenta s pacemakerom | Author: Wikipedia Wikipedia

Prvi je to slučaj u Velikoj Britaniji da je neki pacijent tražio gašenje pacemakera, ali s druge strane Atlantika, takvi zahtjevi su znatno češći. Kardiolog iz Chicaga Westby Fisher desetak puta je gasio pacemakere pacijetima. 

Opisao je slučaj jednog pacijenta koji je godinama nosio pacemaker i jednom prilikom je pao niz stepenice. Dobio je teško krvarenje u mozgu i bilo je samo pitanje vremena kada će umrijeti. "Obitelj nije htjela produljiti sami proces umiranja i tražili su gašenje pacemakera. Rekao sam im što mogu očekivati i da srce može odmah prestati kucati nakon gašenja pacemakera, ali i da mogu očekivati da će srce nastaviti usporeno raditi i da će imati još vremena za oproštaj", ispričao je Fisher.

Pacijentova supruga bila je otvorena i iskrena, kaže Fisher i dodaje kako je njoj prepušten sami čin gašenja pacemakera. Pacijent je umro idućeg dana.

Držanje za ruke | Author: Thinkstock Thinkstock

Što se tiče Nine Adamowicz, u listopadu prošle godine napokon joj je odobren zahtjev. Nakon psiholoških testiranja, sastanaka, savjetovanja s odvjetnicima, etički odbor zaključio je da ona potpuno razumije posljedice svoje odluke.

Nina je prošla zahvat gašenja elektrostimulatora i nakon toga je pričala da se osjeća drukčije. Tijelo joj je bilo teško, osjećala je blagu mučninu, ali je bila smirena. Prespavala je noć u bolnici i ujutro se vratila kući.

Umrla je u snu u obiteljskoj kući.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.