Life
4459 prikaza

Povijest izopačene ubojice - ubila je 650 ljudi

Život krvave grofice
Themoviedb.org
Tek nakon njezine smrti počeli su se otkrivati razmjeri njezine duboke patološke poremećenosti

Erzsébet Elizabeth Báthory bila je mađarska grofica iz 16. stoljeća i 'najplodniji' serijski ubojica u povijesti. Povjesničari i danas pokušavaju naći smisao u njezinom smrtonosnom pohodu. Prije nekih 400 godina, točnije u kolovozu 1614. godine ozloglašena 54-godišnja plemkinja preminula je u kućnom pritvoru u dvorcu Čachtice u današnjoj Slovačkoj, a bila je optužena za ni manje ni više nego 650 ubojstava, uglavnom djevojaka sa sela i sluga.

Njezin izopačeni život inspirirao je brojne priče, filmove i knjige, uključujući i Drakulu Brama Stokera. Život 'krvave grofice' pun je šokantnog nasilja, okrutnosti i mučenja. U vrijeme u koje je Erzsébet Elizabeth Báthory živjela sve je to bilo vrlo uobičajeno, pa je tako i njena imenjakinja, kraljica Elizabeta I svoje kraljevske godine odradila tako što je bila odgovorna za stotine pogubljenja i mučenja. Srednjovjekovna mučenja bila su praktički dio javnog života, ali Báthoryjeva je uspjela potući sve rekorde.

Njezinih 650 žrtava priskrbili su joj rijetku titulu iz tog vremena, a to je - serijski ubojica. Prema nekim zapisima, njezina je okrutnost čak i za to vrijeme bila prevelika.
Rođena je 1560. godine u jednoj od najbogatijih protestantskih obitelji Europe, a već kao vrlo mala je pokazivala uznemirujuće znakove bijesa i napada, a mentalne bolesti u njenoj su obitelji bile vrlo česte, vrlo vjerojatno kao rezultat incestuoznih odnosa u obitelji. Bila je odlična učenica, zaručila se već s 11 godina, a navodno je bila brižna majka.

Báthory je odrasla u vrijeme kada je plemstvo imalo moć odlučivati o životu i smrti svojih sluga, koji su se nekada smatrali imovinom njihovih gazdi. Brutalno premlaćivanje bilo je najučestalije, ali grofica je s vremenom razvila daleko zlokobnije metode kažnjavanja. Navodno je i njezin suprug sudjelovao u barbarstvima, a razmjeri njezine duboke patološke poremećenosti izašle su na vidjelo tek nakon njezine smrti 1604. godine.

Uz pomoć nekoliko svojih sluškinja i glavnog slugu, inače patuljka koji se zvao Ficzko, Báthory je počela mučiti i ubijati desetine djevojaka sa sela, koje je u svoj dvorac namamila obećanjima da će dobiti posao. Prema pričama svjedoka, čija svjedočanstva se mogu naći u mađarskim arhivima, žrtve okrutne grofice bile su izložene batinama remenjem, bičevima, noževima i toljagama. Neke su polijevali hladnom vodom i ostavili na snijegu da se smrznu, drugima bi nabijali čavle ispod noktiju, a kada bi ih pokušali maknuti morali bi isčupati i nokte. 

Soba za mučenje | Author: Wikipedia Wikipedia

Mučenja i ubojstva uglavnom su izvršena iz njezinog zadovoljstva, dok neki povjesničari smatraju kako je, osim što je bila psihopata bila i seksualna sadistica. U njezinim mučenjima je bilo seksualnih elemenata, poput rezanja spolovila, a grofica je osobno djevojkama sama znala odgristi komad mesa s lica ili ramena.

Báthory i njezini suradnici su godinama terorizirali seljane i cijelo su to vrijeme prolazili nekažnjeno. Prve sumnje su se pojavile kada su počele nestajati mlade djevojke iz plemstva i tada su prvi put pripadnici visokog staleža počeli obraćati pažnju na glasine koje su kružile o grofici.
Odmah nakon Božića 1610. godine u njezin su dvorac upale lokalne vlasti koji su bili užasnuti kada su unutra otkrili mrtva ili umiruća tijela služavki koja su se nalazila u vrtu i podrumu. Njezini suradnici su završili u zatvoru, sudilo im se, a potom su i sami bili mučeni, te na kraju ubijeni.

Báthory nije nikada ni osuđena ni optužena, vjerojatno zbog svoje grofovske titule i kako joj obitelj ne bi bila osramoćena. Međutim, zato je završila u kućnom pritvoru u jednoj sobi u dvorcu Čachtice u kojem je umrla četiri godine kasnije.
U godinama koje su uslijedile legendaeo grofici Báthory su samo rasle, a pojavile su se i neke nove, poput one da je zapravo bila vampirica koja se kupala u krvi djevica kako bi zadržala svoj mladenački izgled. Nedavno su se pojavili neki povjesničari koji tvrde kako joj je cijelu priču o mučenjima i ubojstvima smjestila njezina obitelj, jer su se htjeli dočepati njezine imovine.

No, krvava grofica nije bila ni vampirica ni žrtva zavjere već poremećno ljudsko biće, koja je zbog svog položaja i utjecaja u društvu mogla ostvariti svoje najmračnije fantazije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • EBathory 12:08 16.Rujan 2016.

    Nove legende.. Ona je bila poznata kao krvava plemkinja, a jedna STARA legenda kaže kako ju je jednog dana služavka češljala dok se kupala i pri češljanju počupala. U navali bijesa E.B. ju je ogrebala toliko jako da je kapljica ... prikaži još! služavkine krvi pala na njezinu kožu.