Life
941 prikaza

Ima 72 žene i 500 djece, jer je takav običaj

Kamerunski sportaši
REUTERS/Stoyan Nenov
Kamerunski vladari suočavaju se sa sve više zapadnjačkih vrijednosti i nije uvijek lako pronaći balans tradicionalnog i modernog

Abumbi II jedanaesti je fon, ili kralj, grada Bafut u afričkoj državi Kamerun i ima oko 100 žena, piše CNN. Prema lokalnoj tradiciji, svaki fon nasljeđuje sve žene svog prethodnika i tek onda traži nove kraljice.

"Kraljice imaju veliku ulogu kraljevstvima", kaže princ Nickson te dodaje da žene trebaju poučiti kralja kako bi bio dostojan uloge koja se od njega očekuje. "Iza svakog uspješnog muškarca mora biti uspješna i snažna žena", priča kraljica Constance, treća supruga kralja Abumbija.

"Naša tradicija nalaže da kralju starije žene pomažu u prenošenju običaja mlađim ženama. Osim toga, podučavamo novog kralja njegovim dužnostima. On je prije toga bio princ i zato ne zna kako se kralj mora ponašati", završava Constance.

Poligamija je legalna u Kamerunu, ali statistika pokazuje da sve manje poligamnih brakova se sklapa diljem Afrike. Stručnjaci kažu da je to zbog promjena sustava vrijednosti, širenja kršćanstva i sve privlačnijeg zapadnjačkog načina života. "Tijekom kolonijalizma došle su neke nove vrijednosti, kako života tako i vladanja. Zbog toga imamo stalni sukob tradicionalnog i modernog", priznao je Abumbi koji vlada Bafutom već 47 godina.

"Na meni je da pronađem zajednički jezik. Da pronađem način kako će moji podanici uživati u blagodatima modernog života, ali na način da ne izgube svoju kulturu. Bez kulture vi niste čovjek, vi ste životinja. Institucija poglavice je jamac našoj kulturi", uvjeren je Abumbi II.

U zapadnom svijetu poligamija je nešto što se podozrivo gleda, ali neki kažu da sve ima svoju vrijednost, pa i poligamija. CNN-ova novinarka Soni Methu priznala je da žene ovih poglavica nisu samo trofeji. Fon Ndofua Zofia II, najmlađi poglavica u Kamerunu, ostavio je pozitivan dojam na novinarku. "Sve njegove mlade supruge tečno govore engleski. U regiji koja većinski priča francuski, to je veliki uspjeh", kaže Methu. 

Fon Zofoa III naslijedio je 72 žene i više od 500 djece nakon očeve smrti, ali on se smatra modernim vladarom. "Danas, da biste vodili kraljevstvo, morate biti obrazovani zbog tempa kojim se kreće sve oko vas. Kao što su nekad govorili, obrazovanje je svjetlost, neznanje je mrak", rekao je Zofoa III.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.