Life
6861 prikaza

Imala je privatne kuhare, a naručivala hranu za 300.000 kn

Sara i Benjamnin Netanjahu
Oliver Weiken/DPA/PIXSELL
Žena izraelskog premijera trošila je novac poreznih obveznika na luksuz, a sad joj prijeti zatvor

Žena izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, nagodila se u srijedu s tužiteljima u procesu koji se protiv nje vodi za zloporabu položaja. Naručivala je hranu u svoju rezidenciju iako je tamo imala na raspolaganju kompletnu poslugu, uključujući i kuhare.

Sara Netanyahu, protiv koje je podignuta optužnica prije godinu dana, priznala je sve što joj se stavljalo na teret, pa će tako platiti oko 15.000 dolara kazne, od čega oko 10.000 dolara vraća državi za nanesenu štetu, a oko 5.000 dolara je kazna. Njezin glasnogovornik nije imao komentara na novinarske upite, javlja CNN.

Prema dopunjenom listu optužnica ju je teretila da je u rezidenciju naručila dostavu hrane u ukupnom iznosu oko 50.000 dolara – oko 300.000 kuna.

Hranu su naručivali Sara Netanyahu i Ezra Saidoff, bivši upravitelj rezidencije, i troškove plaćali državnim novcem.

Prema izraelskom zakonu time je počinjeno prekršaj, jer je u to vrijeme u rezidenciji boravio kuhar, čiji je posao bio da se pobrine za premijera, njegovu obitelj i njihove goste.

Prema optužnici iz lipnja prošle godine, Sara Netanyahu također je koristila državna sredstva za plaćanje konobara za posluživanje obroka vikendom i tijekom privatnih zabava.

Benjamin Netanyahu i izraelski F16 Netanyahu Top News Izraelski premijer o F16: "Osobno se bavim pregovorima"

Konobari su se lažno vodili u stavci "dodatna radna snaga" ili "čistači" kako bi se prikrila činjenica da su bili nezakonito zaposleni, navodi se u optužnici.

Osim toga, Sara Netanyahu je suočena i sa zatvorskom kaznom, koja bi maksimalno mogla iznositi osam godina, što su njezini odvjetnici nazvali 'suludim'.

"To je prvi put u Izraelu i svijetu da se sudi lideru zbog naručenog predjela. Nije bilo prijevare, hrana nije bila za obitelj Netanyahu, nego za druge ljude koji rade u rezidenciji. Pravda će doći na vidjelo", poručili su iz njezinog odvjetničkog tima.

Očekuje se da bi sudac idući tjedan trebao izreći presudu.

Izjašnjavanje o krivnji dolazi u isto vrijeme s daleko većim optužbama za korupciju s kojima se suočava njezin suprug, premijer Netanyahu. Izraelski državni odvjetnik pozvao ga je na saslušanje uoči podizanja optužnice, što je zakazano za listopad.

Netanyahuov pravni tim nastojao je odgoditi raspravu, a time i pravni postupak, što bi dugogodišnjem izraelskom vođi moglo dati dovoljno vremena za donošenje zakona o imunitetu u Knessetu, čime bi ga učinkovito zaštitio od kaznenog progona.

On je u više navrata negirao bilo kakve zloporabe, osuđujući istrage kao lov na vještice pod vodstvom medija.

U prvom slučaju, poznatijem kao slučaj 1000, državni odvjetnik Avichai Mandelblit objavio je u veljači da namjerava optužiti Netanyahua zbog darova koje je navodno primio od inozemnih milijardera u ukupnom iznosu od oko 280.000 dolara, uključujući skupocjene cigare, šampanjce, nakit i druge predmete. Sve se to odvijalo između 2007. i 2016. godine, a u zamjenu za darove Netanyahu im je pokušao ishoditi porezne olakšice.

Marina Lovrić Merzel Ženski Bandić Top News Kako se obogatila nekad moćna političarka

U drugom slučaju, poznatijem kao Case 2000, državni tužitelj Mandelblit planira optužiti Netanyahua za još jedan slučaj zloporabe položaja i ovlasti. Slučaj 2000 bavi se navodnim pregovorima između Netanyahua i Arnona "Noni" Mozesa, vlasnika jednog od najvećih izraelskih novina, Yedioth Ahronoth. Istražitelji kažu da je Netanyahu tražio da ga novine prikažu u boljem svjetlu, a kao protuuslugu će ograničavati nakladu njihovom najvećem medijskom suparniku Israel Hayomu, besplatnoj dnevnoj novini u vlasništvu desničarskog Netanyahuovog mega-donatora Sheldona Adelsona, za kojeg mnogi govore da je zapravo premijerov glasnogovornik. Državni odvjetnik rekao je da namjerava zato podići i optužnicu protiv Mozesa.

U još jednom slučaju, poznatom kao Case 4000, Netanyahu se suočio s optužbama za podmićivanje. Ovaj slučaj je vjerojatno najveći s kojim se sučeljava premijer. Riječ je o odnosu između Netanyahua i izraelske telekomunikacijske tvrtke Bezeq. Istražitelji kažu da je Netanyahu povećao regulatorne povlastice u vrijednosti od 1 milijarde šekela - oko 280 milijuna dolara - tvrtki i njezinom primarnom dioničaru Shaulu Elovitchu koji je Netanyahuov prijatelj. U to vrijeme Netanyahu je osim premijerske, obnašao i dužnost ministra za komunikacije. U zamjenu za Zajedno s premijerom, Netanyahu je u to vrijeme bio i ministar komunikacija. U zamjenu za povlastice, Wall News, portal u vlasništvu Elovitcha je o premijeru pisao pohvalno. Mandelblit je kazao kako namjerava optužiti Elovitcha za podmićivanje, a i njega čeka saslušanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.