Life
2054 prikaza

Imala je samo 11 godina kada je postala prostitutka

Zlostavljana djevojčica
Thinkstock
Svake godine tisuće žena završe kao žrtve trgovine ljudima, a na njima se zarađuju milijuni eura. Žrtve su najčešće osobe iz diskriminiranih etničkih skupina ili siromašnih krajeva

"Nekad sam krivila samu sebe. Govorila sam da im zapravo dopuštam da mi to rade. Ja sam prljava. Ja sam kriva", počinje svoju potresnu ispovijest Lauren Chopek.

Prije pet godina, dok je ona imala samo 14 godina, upala je začarani krug prostitucije. "Sada vidim da sam bila samo dijete", priča Chopek koja ovih dana boravi u sigurnoj kući za žrtve prostitucije. 

Ona je jedna od mladih indijanki u Kanadi i njezina tužna priča, nažalost, nije rijetkost.

Lauren Chopek | Author: Screenshot CNN Screenshot CNN

Kanadski indijanci čine samo 4% populacije, ali više od polovice svih kanadskih žrtava trgovine seksom su indijanci. Razlozi su komplicirani, ali ukorijenjeni su u siromaštvu, rasizmu i zlostavljanju, piše CNN.

Diane Redsky koja se brine za žrtve seksualne eksploatacije kaže da duga povijest rasizma u Kanadi stvara ciklus nasilja i izrabljivanja. "Teško se boriti protiv stereotipa kada čitavo društvo diskriminira žene i djevojčice. Jako puno nasilja je tu upleteno i onda se sve to pretvori u trgovinu ljudima", kaže Redsky.

Tanay Little imala je samo 11 godina kada je postala prostitutka. Jedna starija cura davala joj je drogu i kada je postala ovisnica, prodavala ju je drugim ljudima. "Sjećam se da me jednom stavila u sobu i onda su dvojica muškaraca, jedan po jedan, došli u tu sobu. Seksala bih se s njima i onda sam dobila drogu", priča Little.

Tanay Little | Author: Screenshot CNN Screenshot CNN

Kanadska provincija Manitoba sada radi na tranformativnim programima kojima žele identificirati specifične prijetnje i rizike koji prijete indijanskim zajednicama. Potpuno je to novi pristup borbi protiv seksualnog izrabljivanja. Pristup koji najviše pažnje posvećuje potrebama žrtava.

Manitobanska policija igra ključnu ulogu u svemu tome i gotovo svaki dan na ulice šalju elitnu jedinicu kojoj je cilj borba protiv seksualnog izrabljivanja i trgovine ljudima.

Zamjenik šefa policije u provinciji Manitoba Danny Smyth kaže da su svjesni i problema u policiji. Naime, policija ima svoje predrasude i upravo to ih je sprječavalo u kvalitetnom obavljanju posla. "Imamo posebnu ekipu za rad u zajednici. Njihov zadatak je biti na ulici, da se upoznaju s ljudima na ulici i da pokušaju uspotaviti nekakav odnos s njima", dodaje Smyth.

Prostitucija na gradskim ulicama | Author: Joa Souza/Thinkstock Joa Souza/Thinkstock

Istraživanja su pokazala da indijanke imaju pet puta veće šanse za nasilnu smrt od bilo koje druge etničke skupine u Kanadi. "Još uvijek živimo u društvu koje progoni indijanke. Štoviše, dokazano je da postoji posebno tržište indijankama. Sve to dovodi do društva u kojem indijanke nisu prihvaćene kao ravnopravni ljudi", izjavila je Redsky.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.