Life
17835 prikaza

"Skoro sam zauvijek ostala u svemiru, sve je krenulo krivo"

Valentina Tereškova
Screenshot Youtube
Prije 55 godina tadašnji Sovjetski savez poslao je prvu ženu u svemir, ali je umalo završila tragično

Valentina Tereškova prva je žena koja je sama poletjela u svemir, a s tog putovanja 16. lipnja 1963. godine se zamalo nije ni vratila.

Tereškova je bila odabrana za misiju prije svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući. 

Do trenutka kada je u brodu Vostok 6, Tereškova je odradila 126 skokova, što je bilo važno i zbog činjenice što su se ruski astronauti pri povratku na Zemlju izbacivali iz svemirskog broda i prizemljivali padobranom.

Svemirska postaja Tiangong-1 Vatrena kiša Znanost NASA: Svemirska postaja past će kod Hrvatske!

Tereškova i još četiri žene su odradile 18 mjeseci napornih priprema, no jedino je ona prošla. U nešto više od 70 sati okružila je zemlju 48 puta. Jedna stvar koju su joj zaboravili spremiti među stvarima bila je četkica za zube, zbog koje su se šalili da je veliki propust, a Tereškova je na jednom predavanju ispričala kako se snašla, jer je imala ruke, vodu i pastu za zube.

No, pred kraj putovanja Tereškova je primijetila da se pojavila puno veća greška – njezin brod se počeo udaljavati od Zemlje, umjesto da se približava.

Prstima prala zube

- Nedostatak četkice za zube je bila zaista šala u usporedbi s činjenicom da je brod bio programiran za uzlaznu putanju, a ne silaznu putanju. Počela sam se sve više penjati, umjesto da se spuštam prema tlu. Uspjela sam na vrijeme javiti kontroli na zemlji što se događa, ispričala je Tereškova.

Prva žena u svemiru umalo se nije vratila, a o tome je morala šutjeti 30 godina:

Udar asteroida Upozorenje NASA-e Znanost "Pogodit će nas asteroid koji je 'izbrisao' dinosaure"

- Prvi problem pojavio se prvog dana leta. Zbog tehničkog kvara, brod nije bio programiran za spuštanje, već za polijetanje u svemir, i sve se više udaljavao od Zemlje, priznala je.

Orbita je zatim bila korigirana, no konstruktor Sergej Korolev koji je Terškovu poslao u svemir, zatražio je da o tome šuti.

- Tajna je bila čuvana 30 godina. Skafander nije bio dobar i suviše je pritiskao, a tijekom leta je i povraćala, priznala je kasnije.

Šutjela 30 godina

Sve nevolje prešućivala je godinama kako ne bi nagrdila ugled domovine. No slijetanje je izazvalo veliku zabrinutost jer su se komunikacijske veze prekinule prije početka operacije spuštanja na Zemlju.

Tereškova se katapultirala, što je bio uobičajen postupak za prve kozmonaute. Dva sata nakon njezina povratka, stručnjaci nisu imali nikakve veze s njom, a pronašli su je nekoliko desetaka kilometara od predviđene zone, pet sati nakon spuštanja.

Pogled na Zemlju i svemir s ISS-a Space oddity Znanost Astronaut upao u 'bermudski trokut': "Pojavio se bljesak..."

Međutim, u sovjetskoj Rusiji šezdesetih godina zaposlenicima vlade se greške na poslu nisu lako opraštale, a naročito ne onima koji su radili u ruskom svemirskom programu koji se u to vrijeme natjecao s Amerikancima. Činjenica da jednog svog astronauta ne mogu vratiti kući bila bi velika sramota za njih.

Amerika kasnila 20 godina

Dizajner broda Sergej Korolev zatražio je od Tereškove da nikome, barem nekoliko desetljeća, ne govori o svemu što se dogodilo na povratku kući.

- Ja sam potom od njega zatražila da osoba koja je bila odgovorna za grešku ne bude kažnjena, jer bila bi kažnjena i to strogo. Taj sam događaj držala tajnom 30 godina, rekla je Tereškova, donosi Business Insider.

Satelit u Zemljinoj orbiti Podivljala klima Znanost NASA iz orbite snimila najgore oluje 2017. i u Hrvatskoj

Tereškova je zbog vlastite sigurnosti morala skočiti s padobranom na visini od nešto više od šest tisuća metara i sletjela je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine. Naime, nije bilo drugog načina da se vrati kući, osim da se izbaci sa broda i pokuša sletjeti padobranom, što joj je na kraju uspjelo.

Njezina je misija bila 12. po redu svemirska misija u ljudskoj povijesti, a ona je bila prva žena. Tek 20 godina kasnije i Amerika je poslala ženu u svemir.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Perun 09:02 09.Ožujak 2018.

  Kakvo maloumno iščuđavanje. Naravno da je bilo problema na prvim letovima. To je PUT U SVEMIR a ne u susjedno selo!!!! Ova je žena postala legenda a SSSR se zauvijek upisao zlatnim slovima kao prva nacija u svemiru. Da ga ... prikaži još! gorbačev nije uništio već bi i MIR-2 davno bio u svemiru.

 • Avatar Branka Skaric
  Neimar 08:42 09.Ožujak 2018.

  Čudo da nisu primijenili sarin nakon prvog razdoblja nacionalnog oduševljenja.

 • penzic 12:26 08.Ožujak 2018.

  Trebala se katapultirati iznad USA, bolje bi prošla, i ušla u knjigu rekorda kao prvi imigrant koji je u USA stigao iz svemira. Tu bi dobila milijune, a ne ordenje.