Life
272 prikaza

Istraživanje kroz više desetljeća pokazalo - batine su pogrešne

Batine kroz povijest
Boston Public Library
Psiholozi su detaljno objasnili zašto je fizičko kažnjavanje djece sasvim promašeno, da djeca to uopće ne razumiju kako bi roditelji htjeli

Tandem psihologa sa Sveučilišta Michigan objavili su rezultate analize podataka iz 75 studija kojima su dokazali da fizičko kažnjavanje djece uopće ne pridonosi tome da budu discipliniranija. Elizabeth Gershoff i Andrew Grogan-Kaylor istraživanje su napravili posredno na uzorku od čak 161.000 djece, te su svoje zaključke i argumente objavili u Journal of Family Psychology.

Utvrdili su da povremeno lupanje djece "dlanom po guzi" u određenoj mjeri moguće da dovodi do sličnih efekata kao i pravo fizičko zlostavljanje, ali kako je riječ o malim odstupanjima, dvoje psihologa nisu uspjeli dokazati da ono što dio roditelja dandanas smatra fizičkim odgojnim mjerama, kao što su roditelji smatrali tisućama godina prije, da doista dovodi do kasnijeg nasilničkog ponašanja, mentalnih poremećaja i sličnog u odrasloj dobi.

Nesporno je, međutim, da djeca od batina ne postaju poslušnija. Batine ne pomažu, čega mnogi roditelji nisu svjesni, kao što nisu bili svjesni ni prije nekoliko desetljeća koliko je neophodno dijete vezati u automobilu tijekom vožnje. Djeca kroz dobivanje batina kad nisu poslušna, dobivaju lekciju o tome da će fizičkim nasrtajem na drugoga dobiti ono što žele.

Time neagresivna djeca postaju agresivna, a agresivna još agresivnija, navode. Pritom ne razumijevaju na pravi način zašto je bitno da poprave ponašanje, a roditelji ne razumiju da djeca ne shvaćaju da to nije adekvatan način na koji bi oni htjeli da djeca razumijevaju da su u tom trenutku ljutiti. Kako da roditelji nenasilnim metodama dobiju od djece poslušnost koju žele, psiholozi priznaju da ne znaju. Samo dokazuju da je fizičko kažnjavanje kontraproduktivno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.