Life
78500 prikaza

Izgleda kao raj, ali s ovog otoka se nitko nije vratio živ

Otok North Sentinel
screenshot/youtube
Prekrasni tropski otok zapravo je jedno od najopasnijih mjesta na našem planetu

Američki turist vjerojatno je ubijen na izoliranom otoku u Indijskom oceanu, prenosi Associated Press. Policajac Vijay Singh kazao je da su uhitili sedmoricu ribara koji su, navodno, omogućili neimenovanom turistu posjet otoku poznatom po iznimno agresivnim domorocima. Indijski mediji prenose da je Amerikanac odlučio otići na otok kako bi iz prve ruke iskusio ljepote koje otok nudi, a njegovo mrtvo tijelo pronašli su ribari. Singh tvrdi da je neimenovani muškarac ubijen u nedjelju, a da je policija u procesu izvlačenja tijela. Što to točno znači, nije rekao.

Američki konzulat u Chennaiju, glavnom gradu indijske države Tamil Nadu, šturo je priopćio da su upoznati s događajem, ali nisu htjeli ništa više komentirati.

Shiv Viswanathan, stručnjak za društvene znanosti, kazao je da North Sentinel nije otvoren turistima te da je riječ o zaštićenom području. "Točan broj domorodaca nije utvrđen, ali znamo da opada. Vlasti ih moraju zaštititi". 

Krivolovci često znaju ribariti u vodama oko otoka jer su često bogate kornjačama ili jastozima upravo zbog izoliranosti od ostatka svijeta.

North Sentinel, kako se zove otok, dom je plemenima koja lukom i strijelom napadaju sve posjetitelje i zbog toga su posjete otoku strogo kontrolirane.

Hunza narod ČUDO Znanost Žive 120 godina, a rak im ne može ništa

Prekrasan vulkanski otok North Sentinel površine 72 kvadratna kilometra nalazi se u izolaciji od glavne skupine Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu i tehnički pripada Indiji, no ima poseban status autonomne regije s neuobičajenom zabranom - naime, nitko ne smije pristupiti otoku na bliže od pet kilometara.

Ovaj otok, često nazivan i rajem na zemlji, dokaz je kako su one najljepše stvari često i najopasnije, a oni koji su ga posjetili na njemu su i posljednji put udahnuli. 

Otok North Sentinel | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Stanovnici otoka North Sentinel su domoroci, a suvremene procjene njihove brojnosti kreću se između 50 i 400 ljudi, no točan broj nitko sa sigurnošću ne može utvrditi.

Koliko se njih smatra opasnima za sve druge ljude koji su izvan njihovog plemena, svjedoči upravo zabrana približavanju otoku, jer su brojni slučajevi kontakta završili smrću onih koji su im pristupili. Kako je to iskusio i ovaj neimenovani Amerikanac s početka teksta.

Primjerice, nekoliko ribara koji su se previše približili otoku 2006. su navodno uhvaćeni i doslovno zaklani, a čak su i približavanja iz humanitarnih razloga loše završila.

Otok North Sentinel | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Naime, jedna se takva situacija dogodila prilikom pokušaja pružanja pomoći nakon udara tsunamija 2004 godine. Pripadnici plemena su tada helikopter, koji je na otok dopremio hranu i pakete prve pomoći. gađali kopljima i strijelama.

Prema ono malo poznatih informacija, razvoj plemena je doista na mizernoj razini, oni navodno još uvijek nisu otkrili vatru. Oružje koje potežu na svakog gosta izrađuju ručno, od ostataka metala s olupina brodova, ali i od kostiju, kamena i drveta. 

Otok Poveglia Burna prošlost Life Otok užasa na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt

Njihovo naoružanje se sastoji koplja i ravnih lukova, a koriste i više vrsta strijela, za lov na kopnu i u vodi. Njihova prehrana svodi se uglavnom na ribu, kokose, svinje, a vjerojatno i ostalu divljač koju ulove u gustim šumama otoka.

Što se tiče izgleda, niskog su rasta (oko 160 cm), tamne kože i iznimno kovrčave kose. O njihovu načinu života zna se vrlo malo - nagađa se da su prije otprilike 6 tisućljeća došli iz Afrike. 

Otok North Sentinel | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Prvi ljudski pokušaj kontakta s njima datira iz 1896. godine, kad je potraga za odbjeglim zatvorenikom završila pronalaskom njegovog trupla probodenog strijelama, a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća strijelu je u nogu dobio redatelj jednog dokumentarca.

Pogledajte video:

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • vjaceslav 13:54 24.Studeni 2018.

  u nekoj, ne tako dalekoj budućnosti čovječanstvo će živjeti upravo tako - ni vatru ne će poznavati

 • matkoman 00:34 23.Studeni 2018.

  Dragi Novinari, pleme se tamo doselilo prije 60 tisucljeca, ne 6 kako ste vi napisali.

 • Avatar Tamara Rogic
  pravafreundin 09:36 22.Studeni 2018.

  i neka ih ubijaju, ne moraju sve zivo pretvoriti u turisticku destinaciju