Life
4474 prikaza

Izgradio je milijarderski poslovni imperij na jogi

Baba Ramdev
1/7
public domain
Njegov dan počinje u 4 ujutro kad u velikoj dvorani stotinama sljedbenika i pred kamerama počinje predavati jogu od 4 do 8, a onda opet od 17 do 19.30

Veliki tekst o Babi Ramdevu (53) New York Timesov Roberth Worth započeo je scenom masovnog stadionskog okupljanja u čast tog indijskog milijardera, tajkuna, gurua joge, utjecajnog u politici. Na Stadionu Chhatrasal mnoštvo se okupilo kako bi pogledalo premijerno prikazivanje prvih nekoliko iz serije od čak 57 epizoda o životu tog čovjeka. Oko njega se okupila skoro cijela vlada Indije, a on je, bradat i u svojoj tradicionalnoj odjeći, pozvao mnoštvo da skandira: "Bharat mata ki jai!", pozdrav koji u prijevodu znači: "Moja domovina Indija je velika!"

Problem s pozdravom je u tome što ima duboke vjerske implikacije u smislu hinduizma, te ga zato mnogi muslimani ne vole. Oni preferiraju slogan: "Jai Hind!", što znači: "Pozdravljam moju domovinu!" No, ovo je bio skup Babe Ramdeva, ikone današnjeg hinduskog nacionalističkog pokreta. Govornici su za mikrofonom govorili da je on "promijenio smjer u kojem se kreće svijet", hvalili su njegovo poslovno carstvo masovnih joga kampova, TV-mreža, proizvodnju i prodaju lijekova i robe široke potrošnje.

Prosvjedi u Indiji OKRUTNOST Top News Brutalna stvarnost: Silovane djevojčice zgrabile "oružje"

Posebno su slavili to što je Indiju, umjesto na Zapad kao do tada, usmjerio prema tradiciji, jogi. Worth je epizode serije opisao kao kaotičnu melodramu u kojoj se Ramdeva tretira kao božanskog glasnika, što je uvelike njegov status u Indiji danas. On je ikona hinduske desnice u Indiji, on je bio jedan od ključnih razloga zašto je Narendra Modi na izborima 2014. pobijedio sa svojom desničarskom strankom BJP i postao premijer. Ramdev ga je javno zvao "bliskim prijateljem".

Danas premijer na sve strane hvali ajurvedske proizvode, koji slučajno imaju veze s Ramdevom. Mjesec uoči premoćne pobjede BJP-a, Ramdeva je njegova megatvrtka Patanjali Ayurved snimila kako s nekoliko budućih ministara potpisuje njihovo obvezivanje na niz nacionalističkih reformi vlade, sudova, kulturnih institucija, obrazovanja u smjeru hinduskog nacionalizma. Ramdev je definitivno utjecao na glasače svojom pojavom "svetog čovjeka". No, Ramdev je puno više od toga.

On je glasnik srednje klase u usponu u Indiji, koja se zamorila od naslijeđa Jawahrlala Nehrua, prvog premijera samostalne Indije, i njegove socijalističke, racionalističke Kongresne stranke. Ramdev zagovara borbu protiv korupcije, indijski ekonomski nacionalizam protiv stranih kompanija koje optužuje da su "neokolonijalne". On je u nekoliko godina radikalizirao hinduski nacionalizam, tako da je često neprijateljski nastrojen prema 172 muslimana u Indiji.

Baba Ramdev | Author: Sunder panchal/ CC BY-SA 4.0 Sunder panchal/ CC BY-SA 4.0

Ramdev običava govoriti o indijskoj solidarnosti, ali njegov saveznički BJP na skupovima proziva islam kao prijetnju i poziva na gradnju hinduskih hramova na ostacima srednjovjekovnih džamija. Ramdeva se danas često uspoređuje s indijskom verzijom Donalda Trampa. I on je milijarder, i on je svako malo na TV-u u šouovima, i njegova je "istina" vrlo elastična, svoje proizvode na sve strane reklamira kao povezane s hinduskim nacionalizmom.

On, doduše, nije tako nasilnog izražavanja kao Trump, ali njegov "namaste" prikriva njegovu reakcionarnu kampanju po Indiji. Kad ga se prozove za utaju poreza i slično, on proziva "korumpirane sekularne elite". Prošle godine izvjesni sudac zabranio je objavu knjige "Put od Božjeg čovjeka do tajkun" već i prije nego što je knjiga objavljena, te je sudac još autorici odredio da ima o takvim kritikama šutjeti posvuda, posebno po društvenim mrežama po internetu.

Kada mu je novinar Worth išao na intervju u njegov uredski kompleks, opisao je zdanje kao aerodromski kompleks. Prošavši kroz velika vrata poput pagode, ušao je u prostor s fontanama, kafeterijama kompanije Patanjali, brojnim parkirnim mjestima, a nekoliko blokova zgrada dalje naišao je na druga velika vrata u stilu pagode. Tu su stajali naoružani stražari koje je Ramdevu na račun države osigurao premijer.

Krave na ulici u indijskom gradu Haridwar Indija i Bangladeš Life Krave - krijumčarski biznis za koji nikad niste čuli

Istodobno je premijer osiguranje ukinuo pojedinim vođama suparničke Kongresne stranke. Worth je prošao kroz prekrasan mirisni vrt, savršeno nepoveziv s bukom, vrućinom i prašinom indijskih ulica daleko vani. Unutra je naišao na tog čovjeka kako sjedi na raskošnoj drvenoj ljuljački u svojoj laganoj odjeći boje šafrana i s jednostavnim drvenim sandalama na nogama.

"Ne možete doseći zdravlje i radost bez joge. Joga je moj osnovni posao", rekao mu je.

Njegov dan počinje u 4 ujutro kad u velikoj dvorani stotinama sljedbenika i pred kamerama počinje predavati jogu od 4 do 8, a onda opet od 17 do 19.30. Ostalo vrijeme nadgleda zakladu Patanjali i povezane ustanove. Oduševljeno je pristao da ga Worth dan ili dva prati kako živi. Worth je primijetio da njegova neformalnost i praktičnost sasvim odudara od ostalih gurua, onih koji baštine tradiciju vjerskih slavnih ličnosti, skromnih, odjevenih samo u krpu oko struka, tražitelja mudrosti, ali i takvih kojima se u Indiji, osim što ih tradicionalno štuju, za nijansu i podruguju.

U 20. stoljeću neki gurui su počeli oko sebe zgrtati moć, bogatstvo, graditi kult ličnosti. Kao što je Sai Baba "materijalizirao" Omega satove u zraku. U 70-ima je osobni učitelj joge Indire Gandi bio vrlo utjecajna politička figura. Ono po čemu je Ramdev ipak poseban, jest to da je on prvi božji čovjek koji se nije obogatio na donacijama bogatih sljedbenika, nego je izgradio vlastito poslovno carstvo. Patanjali sada vrijedi 1,6 milijardi dolara, posvuda s plakata po Indiji na ulice zuri lice Ramdeva, puni su ga TV programi.

Baba Ramdev, Narendra Modi | Author: Narendra Modi/ Flickr/ CC BY 2.0 Narendra Modi/ Flickr/ CC BY 2.0

On kaže da će do 2025. Patanjali dosegnuti promet od 15 milijardi dolara godišnje.

"Ali to uopće nije biznis. To je u službi čovječanstvu, naciji", rekao je.

Rekao je da on uopće ne prima plaću, kao ni direktor tvrtke, da nema čak niti bankovni račun, poziva se na redovničku predanost siromaštvu i čistoći.

Mada, ono oko njega pokazivalo je da tvrtka o njemu skrbi i više nego što je neophodno. Većina radnika uskoro najveće indijske kompanije, Patanjali, plaćena je bitno slabije nego što bi bila plaćena drugdje. Traženje povišice u toj tvrtki je tabu, pa nije čudo da tako zarađuje. To je spoj kapitalizma i redovništva. Ramdevu je cilj "učiniti Indiju do 2050. svjetskom ekonomskom i duhovnom silom". A onda slijedi njegov nacionalizam za kojega on tvrdi da obuhvaća sve kaste i sve vjere.

"Zemlja ispred svega", rekao je, nalik na Trumpov slogan. Tu je prozvao muslimane da ispred svega stavljaju svoju vjeru. Prije dvije godine, kad je jedan muslimanski političar odbio skandirati onaj sporni nacionalistički slogan, Ramdev ga je na masovnom desničarskom skupu prozvao i rekao da bi oni, kad ne bi poštovali zakone, "odrubili glave stotinama tisuća takvih ljudi". Sud je zbog toga izdao nalog za uhićenje Ramdeva, ali su optužbe ubrzo odbačene.

Mumbai Natjerala ih bijeda Life Rad u paklu: Golim rukama čiste fekalije i najgore smeće

Razlog zašto hinduski nacionalisti nisu ranije postali ovako moćni jest to što hinduizam, za razliku od kršćanstva, islama, judaizma, nema jedan temeljni sveti tekst, nego mnoštvo drevnih spisa i često nalikuje više velikoj skupini srodnih sektu. Iz toga nije bilo lako izgraditi nacionalističku koheziju. A i nastupao je uvijek protiv islama, što je dodatno slabilo pokret u nastojanju da zemlju oslobodi britanske kolonijalne vlasti.

Pokret je oslabila i crnokošuljaška povezanost s fašističkim i nacističkim pokretima u Europi u Drugom svjetskom ratu, skupa s crnokošuljaškim odredima i stupanjem. To se odjednom Indijcima nije svidjelo nakon što su u tom ratu izginuli mnogi i Indijci i Britanci u borbi protiv fašizma. Uostalom, i onaj ekstremist koji je 1948. ubio Mahatmu Gandija, sveca ove nacije, bio je hinduski nacionalist. Nehru je, pak, iako iz kaste brahmana, najviše kaste u društvu, bio tolerantni vizionar, kozmopolit iako nacionalist. Tek 1998. po prvi put je BJP postao kadar nakon izbora okupiti koalicijsku vladu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.