Ekonomix
236 prikaza

Riješio problem indijskih ribara i osvojio Googleovu nagradu

Advay Ramesh
Google Science Fair/Advay Ramesh
Mladi Indijac napravio je aplikaciju koja se brine za sigurnost indijskih ribara i povećava njihovu produktivnost

Četrnaestogodišnji indijski srednjoškolac osvojio je Googleovu nagradu za utjecaj na zajednicu za GPS aplikaciju koja se brine za sigurnost lokalnih ribara i povećava njihovu produktivnost

Nagrada se dodjeljuje projektima koji čine praktičnu razliku u zajednicama i rješavaju izazove koji se tiču okoliša, zdravlja i resursa. 

Advay Ramesh dobio je 10.000 dolara nagrade te je jedan od 20 finalista koji se natječu za 50.000 dolara stipendije na Googleovom znanstvenom sajmu ove godine. 

Ramesh se nada da će svoju aplikaciju FishErmen Lifeline Terminal (FELT) razviti u uređaj koji će ribari nositi neovisno o pametnom telefonu. Kaže kako ga su ga za projekt inspirirale vijesti o nevoljama s kojima se suočavaju ribari iz obližnjeg grada Rameshwaram. Česti su slučajevi ribara koji prelaze Međunarodnu pomorsku granicu s indijskim susjedom Šri Lankom. Kada pređu granicu, mornarica ih uhiti te su pušteni tek nakon nekoliko mjeseci zatvora. 

FishErmen Lifeline Terminal aplikacija | Author: Google Science Fair/Advay Ramesh Google Science Fair/Advay Ramesh

Ramesh je pri izradi aplikacije blisko surađivao s Indijskom svemirskom istraživačkom organizacijom kako bi utvrdio točne pomorske granice i stvorio sustav koji upozorava ribare da se vrate u indijsko područje

"Prostor na kojem ribari mogu pecati je ograničen. Ribari zato imaju tendenciju izlaska iz tog prostora, bilo to slučajno ili namjerno i zatim se nađu u nevolji. Također, ribari odlaze daleko, preko 13 kilometara od obale i potrebna im je jeftina i pouzdana tehnologija", rekao je Ramesh. 

Ramesh sada radi na razvoju ove aplikacije te se nada da će u budućnosti podatke s aplikacije umrežiti s Indijskom pomorskom udrugom kako bi pratili kretanje svih ribara u nadi da će se izbjeći daljnje uhićenje indijskih ribara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.