Life
34462 prikaza

Izgubljeni grad: "Ovo nije izgradila ljudska ruka"

Ruševine grada Zimambwe
1/19
Wikipedia
Precizno posloženo kamenje otkriva neobičnu metodu gradnje

Svaki kontinent ima legendu o izgubljenom gradu, ali neke legende su neobičnije od ostalih. Duboko u bespućima savana jugoistočne Afrike, daleko od civilizacije, nalazi se davno izgubljeni grad.

Izgubljen i zaboravljen da mu se ni ime ne zna. U 15. stoljeću su portugalski istraživači zabilježili da se ruševine zovu Zimbabwe, što vjerojatno znači "časne kuće" ili "velike kamene kuće". Koje god objašnjenje imena prihvatite, vjerojatno je taj naziv nastao tek nakon što je grad potpuno napušten.

Ostaci mamuta koji je nekad obitavao na području Siska Velika izložba Znanost Hrvatski mamut prvi put izložen javnosti

A doista je čudo arhitekture. Kompleksni zidovi ponegdje su visoki i do pet metara, ali u čitavoj naseobini koja se prostire na 722 hektara nema ni trunka cementa ili bilo kakvog drugog vezivnog materijala. Svaki kamen je pažljivo obrađen i postavljen na baš određeno mjesto kako bi mogao držati zid.

Ruševine grada Zimambwe | Author: Wikipedia Wikipedia

Čini se da je izumrla čak i metoda gradnje zato što su istraživači zabilježili legendu o nastanku grada:

"Kada i kako su nastale građevine, domoroci ne znaju, a zato što nisu svladali umijeće pisanja ne postoje ni pisani tragovi. Tvrde da je sam đavao izgradio zidove i kuće zato što im se čini da nije moguće da je to djelo ljudskih ruku".

Ipak, arheološka istraživanja pokazala su da to doista jest djelo ljudskih ruku. Nekada je to bilo sjedište moćnog kraljevstva. Centar moći bili su obližnji rudnici zlata i grad je cvjetao. Na vrhuncu snage je imao oko 18.000 stanovnika, a razni artefakti pokazuju da su trgovci dolazili čak i iz Kine kako bi kupovali zlato.

Pogled na nadolazeću plimu na Katedralskoj plaži Katedrala Life Ova plaža skriva drevno blago

Zbog ogromnih nalazišta zlata, a pretpostavlja se da je izvučeno zlato vrijedno oko 20 milijardi eura, pojavila se teorija u 19 stoljeću da je riječ o izgubljenim rudnicima zlata kralja Salomona.

Kasnija istraživanja su pokazala da je riječ o građevinama nastalima negdje između 12. i 15. stoljeća. Vjerojatno su gradili raniji pripadnici lokalnog stanovništva, a grad je uništila eksploatacija i klimatske promjene.

Ruševine grada Zimambwe | Author: Wikipedia Wikipedia

Pretpostavlja se da su relativno u blizini otkriveni veći rudnici zlata te da nije bilo potrebe za putovanjem do, tada još uvijek velikog, grada Zimbabwea. Klimatske promjene su uništile okolnu savanu i jednostavno nije bilo moguće prehranjivati toliko ljudi.

Postupno je grad napuštan dok nisu ostale samo ruševine i sjećanje na nekad moćnu metropolu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.