Znanost
9259 prikaza

Veliko otkriće: Iz blata izronio 3.000 godina star kip faraona

Kip Ramzesa II
1/9
MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL
Moglo bi se raditi o jednom od najvažnijih arheoloških otkrića ikad, uvjereni su u ministarstvu starina

Areholozi iz Egipta i Njemačke pronašli su blatu podzemnih voda u sirotinjskom dijela Kaira golemu, osam metara visoku statuu koja najvjerojatnije predstavlja obožavanog faraona Ramzesa II. 

Egipatsko ministarstvo starina priopćilo je da se radi o jednom od najvažnijih otkrića uopće. Statua, vjerojatno napravljena od kvarcita, pronađena u blizini ruševina Ramzesova hrama u drevnom Heliopolisu, koji se danas nalazi u istočnom dijelu Kaira. Arheolozi su gotovo sigurni da se radi o Ramzesu II. 

Ramzes II., najslavniji i najmoćniji faraon drevnog Egipta, vladao je od 1279. do 1213. godine pr.n.e. Za vrijeme njegove vladavine Egipat se prostirao od Sirije do Nubije.

Hram Sunca u Heliopolisu, blizu kojeg je pronađena statua, bio je jedan od najvećih u Egiptu, dvostruko veći od Karnaka, ali je uništen u grčko-rimskom razdoblju. Mnogi od njegovih obeliska premješteni su ili u Aleksandriju ili u Europu, a kameni blokovi su ili ukradeni ili iskorišteni za gradnju Kaira. 

Ako se potvrdi da se radi o Ramzesu II., kip će biti postavljen ispred ulaza u Veliki egipatski muzej čije se otvorenje predviđa za 2018. godinu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.