Znanost
9813 prikaza

Zona sumraka u oceanu može hraniti cijeli svijet

Očnjak-riba
www.allday.com
Gotovo nepojmljive količine ribe žive u morskoj tami, a približava se dan kad će i ljudi moći loviti tu ribu

Deset milijardi tona ribe krije se tek nekoliko stotina metara ispod površine mora. Toliko ribe nalazi se tamo da su tijekom Drugog svjetskog rata sonari imali problema s provjeravanjem dubine zato što toliko ribe živi na dubini od 200 do 1000 metara. Ta razina naziva se i zona sumraka zato što tek poneka zraka sunca dospije na te dubine. Ogromna većina svjetlosti zaustavlja se na tek nekoliko metara dubine.

"Ogroman je to broj. Tamo ima dovoljno ribe da bi svakom čovjeku na planeti mogli dati 1,3 tone ribe. Čak i ako bismo ulovili samo polovicu te ribe i pretvorili je u hranu za druge životinje, mogli bismo svakom čovjeku na svijetu dati 4,3 kilograma čistog proteina svakog dana", priča za BBC Michael St John, oceanograf sa sveučilišta u Danskoj.

"Imamo ljude koji umiru od gladi i to doslovno, a s druge strane imamo toliku smočnicu praktički neiskorištenu", nastavlja St John.

Ribarnica | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Već dugi niz godina komercijalni lov ribe na tim dubinama nije bio isplativ, što zbog tehnologije, što zbog ekonomske situacije. Kako je broj lako dostupne ribe sve manji, tako cijena ribe raste, a čini se da bi napokon i trošak lova dubinske ribe mogao bi biti prihvatljiv. Ipak, pretpostavlja se da velika većina ribe nije prihvatljiva ljudima za konzumiranje i to zbog okusa. Vjeruje se da ljudima se ne bi svidio okus velike većine takve ribe.

Trenutačno prevladava mišljenje da bi bilo najbolje dubinsku ribu koristiti za prehranu drugih životinja, ponajviše zato što svake godine raste potražnja za što jeftinijom stočnom hranom. 

Svjetlucava žaboglavka - riba iz morskih dubina | Author: Wikipedia Wikipedia

Južnoafrička Republika pokušala je hvatati žaboglavke kako bi barem djelomično smanjili pritisak na tradicionalne vrste ribe iz okolice južnog dijela Afrike. Takvi pokušaji, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, neslavno su propali. Žaboglavke imaju iznimno visok udio masnoće u mesu i nevjerojatno je teško baratati njima. Jednom kad su ribe uhvaćene brzo su se kvarile i počele se raspadati u tropskim temperaturama. Ribe u raspadu su dosegle tako visoke temperature da je zabilježeno nekoliko slučajeva samozapaljenja. Jedan takav požar izmakao je kontroli i uništio čitavo postrojenje za preradu ribe.

U desetljećima nakon tih događaja, došlo je do nekoliko pokušaja komercijalnog lova u zoni sumraka, ali do sad se ništa nije pokazalo kao dovoljno uspješno. Kako tehnologija napreduje, tako rastu i strahovi da će nastati pomama za ribom iz dubine što bi moglo dovesti do nekontroliranog izlova s nepredvidivim posljedicama za sudbinu svjetskih mora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.