Top News
3761 prikaza

Američki vojnici silovali su 54 djevojčice i nikad nisu kažnjeni

Američki vojnici
Frank May/DPA/PIXSELL
Kolumbijske vlasti su objavile izvještaj u kojem piše da je američko vojno osoblje seksualno zlostavljalo 54 djevojčice, te da su izbjegli ikakve kazne

Američki vojnici i vojni poduzetnici stacionirani u Kolumbiji navodno su seksualno zlostavljali do 54 kolumbijske djece u razdoblju između 2003. i 2007. godine. Ta optužba iznesena je u izvještaju kolumbijske vlade i FARC-a - ljevičarske, pobunjeničke skupine, uz objašnjenje da nitko od Amerikanaca nikad nije krivično gonjen, zbog bilateralnih sporazuma i diplomatskog imuniteta.

Glasnogovornica američke vojske odmah je zanijekala optužbe uz riječi da nisu vidjeli nikakve dokaze koji potkrepljuju te teške optužbe.

Inače, izvještaj je dio povijesne analize kolumbijske Povijesne komisije za sukobe i njegove žrtve. Cilj ove analize je pronalazak 'uzroka nasilja i njezinog pogoršanja' između pobunjenika i vlade. Od početka ove bitke, 1965. godine, umrlo je oko 220.000 ljudi, dok je 5.7 milijuna osoba proglašeno nestalima. Pregovarači trenutačno pokušavaju mirovnim pregovorima završiti ove dugotrajne sukobe, u koje se svojedobno uključio i SAD.

Američki vojnik | Author: Ben Birchall/Press Association/PIXSELL Ben Birchall/Press Association/PIXSELL

Profesor povijesti s Pedagoškog fakulteta u Bogoti i otvoreni ljevičar, Renán Vega Cantor, uređivao je dio izvještaja koji se tiče američkog sudjelovanja u konfliktima. "U Melgaru i susjednom Girardotu plaćenici su seksualno zlostavljali 53 maloljetnika, te su snimili video snimke tih događaja koje su zatim prodavali kao pornograski materijal. U Melgaru je 2007. godine jedan narednik američke vojske silovao 12-godišnju djevojčicu. Ove njihove radnje, kao i njihov imunitet, doprinijele su tome da su se stanovnici u zonama sukobama osjećali nesigurno", piše Cantor.

Poznata strahovlada seksualnog imperijalizma

"Postoje brojni dokazi o seksualnom zlostavljanju i njihovom nekažnjavanju, zahvaljujući bilateralnim sporazumima i diplomatskom imunitetu američkih dužnosnika. Sve je to dio seksističkog i diskriminacijskog ponašanja poznatog kao 'seksualni imperijalizam', nalik onome što se događalo i na drugim mjestima na kojima su bile stacionirane američke vojne snage."

Cantor je dodao da bi svi slučajevi seksualnog zlostavljanja trebali biti istraženi u Kolumbiji, te bi krivci trebali biti kažnjeni.

Mirovni pregovori su inače namjerno zatvoreni za javnost, kako bi se olakšalo postizanje dogovora, pa je teško doći do određenih stavova u pogledu izvještaja, bilo od strane vlade ili FARC-a.

Iako je američka vojska izjavila da nisu dobili nikakve uvjerljive dokaze za navedene optužbe, također su potvrdili da je moguće pokrenuti detaljniju istragu. Glasnogovornica Cynthia Smith napisala je u službenoj obavijesti: "Ovakva pitanja shvaćamo vrlo ozbiljno i agresivno ćemo preispitati sve vjerodostojne optužbe".

Kolumbijski vojnici | Author: Guillermo Legaria/DPA/PIXSELL Guillermo Legaria/DPA/PIXSELL

Nažalost, seksualno zlostavljanje žena u Kolumbiji nije nikakva novost. Ove 54 optužbe su tek 'zanemariv' dio onoga što bi se moglo prijaviti tijekom 50-godišnjih sukoba. Većinu seksualnog zlostavljanja počinila je kolumbijska vojska, FARC i druge paravojne skupine, koje su silovanje koristile kao oblik ratovanja. A uz silovanja, koristili su se i prisilnim pobačajima i sterilizacijom.

U Odjelu za žrtve u Bogoti registrirano je 7.234 kolumbijskih žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja tijekom sukoba između vlade i pobunjenika. Ono što je puno žalosnije je činjenica da je ovo tek mala brojka prema stvarnom broju žrtava koje nikad nisu prijavile što im se dogodilo.

2009. godine izvještaj iz Oxfama otkrio je da je između 60 i 70 posto svih Kolumbijki pretrpjelo neki oblik nasilja; bilo fizički, psihološki, seksualni ili politički. Točnije, svakog sata su trpjele, u prosjeku, tri žrtve. I tako 50 godina. Računa se da gotovo 90 posto svih zločina nikad nije prijavljeno.

Nitko im ništa ne može

Budući da svi zločini trebaju biti procesuirani, bez obzira koliko malo bilo s jedne u usporedbi s drugom stranom, vratimo se na Amerikance. Zahvaljujući dogovoru iz 1974. godine, kad su američke trupe dobile diplomatski imunitet u Kolumbiji, mnogi ni ne pomišljaju da podignu ikakve tužbe protiv njih.

Majka 12-godišnjakinje koja je navodno silovana 26. kolovoza 2007. godine nedavno je ispričala priču svoje kćeri u najvećim kolumbijskim novinama - El Tiempu. Naime njezina kći je nestala nakon što je otišla na zahod u jednom baru u centru Melgara, nedaleko kojeg se nalazi američka vojna baza. Sljedeće jutro nekoliko je svjedoka vidjelo dvojicu vojnika kako ostavljaju djevojčicu u parku.

Kad je majka otišla u bazu suočiti se s muškarcima za koje tvrdi da su joj silovali kći, ona tvrdi da je dobila sljedeći odgovor: "Tvoja kći je mala k***a, ništa se nije dogodilo ovdje."

Obitelji žrtava iz Bogote | Author: Nestor Silva/DPA/PIXSELL Nestor Silva/DPA/PIXSELL

Navodno su dvojica muškaraca poslana kući te im nikad nije suđeno, bez obzira na pokušaje kolumbijskih tužitelja da se to dogodi. Vojska nije pristala objaviti imena muškaraca, ali su dodali da je žrtvu u Kolumbiji pokušao intevjuirati specijalni agent, što mu nije bilo dozvoljeno, piše The Daily Beast.

Žrtvina majka je pak dodala da ju je posjetio jedan američki visoki časnik koji je želio da potpiše neki papir na engleskom, kojeg nije razumjela, pa nije ni željela potpisati. Navela je i da je muškarac nosio pištolj, što američka vojska poriče, uz tvrdnje da je agent s majkom pričao na tečnom španjolskom.

Različiti kolumbijski mediji objavili su da je američko vojno osoblje u razdoblju između 2004. i 2007. počinilo do 90 seksualnih zlostavljanja, što na ženama, što djeci, ali vojska tvrdi da ne zna za te navodne napade.

To je problem s kojim se američka vojska susreće diljem svijeta. Postoje stotine slučajeva navodnih seksualnih zlostavljanja civila u Japanu, Južnoj Koreji, na Filipinima i drugdje. No američko osoblje je rijetko disciplinirano, a još rjeđe prolazi kroz pravni sustav. Nažalost, kazne se najčešće svedu tek na pismeni ukor od strane nadređenih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.