Life
343 prikaza

Južnokorejski vojnici zbog stresa plešu balet

Južnokorejski vojnici tijekom vježbe baleta
Plesom se oslobađaju napetosti osiguravanja granice sjevera i juga, ali i fizički su snažniji

Fotoreporter Reutersa Kim Hong-Ji zabilježio je njihovu seansu oslobađanja od užasnog stresa koji svakodnevno trpe osiguravajući granicu između Sjeverne i Južne Koreje. Riječ je o najnadgledanijoj i najmilitariziranijoj granici na svijetu. Život na njoj, život je na prvoj liniji fronta koja potječe još iz doba najbrutalnije blokovske podjele.

15 učenika baleta koje je Hon-Ji zatekao još nisu uspjeli dogurati dotle da bi bili u stanju napraviti "špagu". Zato su trenutak kad je njihova nastavnica označila kraj sata baleta dočekali s vidnim olakšanjem. Ipak, koliko god im je balet sve samo ne lak, oni ne odustaju jer računaju da će im balet donijeti opuštanje od napetosti kojoj su izvrgnuti svakog dana kontroliranja granice prema teritoriju apsolutne vlasti Kim Jong-Una.

Svoje vojničke čizme baletnim cipelicama zamjenjuju jednom tjedno. "Puno se napetosti nakupi u nama tijekom života u našoj jedinici na prvoj liniji fronta. Zbog toga se ponekad osjećam jako nesigurno", kazao je reporteru narednik Kim Joo-hyeok, 23-godišnjak na odsluženju obaveznog dvogodišnjeg vojnog roka.

Balet mu, kaže, pomaže da povrati smirenost i psihičku ravnotežu. A i na satovima baleta pronašao je sasvim nove prijatelje. Neki drugi vojnici opuštaju se kroz nogomet, no časnici se i s baletom apsolutno slažu. Konačno, balet im pomaže i da fizički očvrsnu jer iziskuje jako puno i snage i fizičke pokretljivosti.

Nastavnica im je Lee Hyang-jo, primabalerina nacionalnog južnokorejskog baletnog ansambla. "Kako vojnici korak po korak uče vještine baleta, više se smiju i sve su bolje raspoloženi. A meni to onda pokazuje da se doista isplati dolaziti ovdje", kazala je. Posljednjih mjeseci konflikt između sjevera i juga Koreje opet se zaoštrava, te je Kim Jong-Un nedavno rekao da su dvije zemlje do pola u ratu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.