Life
1720 prikaza

Kako je duga kosa postala simbol ženstvenosti i ljepote?

Žena s dugom i sjajnom kosom
Thinkstock
Tradicija povezivanja duge kose sa ženskom ljepotom datira iz antičkih vremena, a muškarce s dugom kosom se i tada smatralo previše "ženstvenima"

Iako se trendovi frizura mijenjaju svake sezone, veza između duge kose i percepcije potječe još iz antičkog doba - vremena drevnih Grka i Rimljana i prema arheologinji Elizabeth Bartman, iako je ideal antičkog Grka bio bradati i dugokosi filozof, žene su ipak u pravilu imale dulju kosu od muškaraca.

Rimljanke su održavale svoju dugu kosu s razdjeljkom na sredini glave, a muškarci koji su posvećivali svojoj frizuri previše vremena te su puštali dugu kosu osuđivani su zbog "preženstvenog imidža". Biblija je nastavila tu tradiciju, a implikacije za to pronašao je sociolog Anthony Synott u Petrovoj poslanici Korinćanima:

Ili ne uči li vas i sama priroda da je mužu sramota ako gaji dugačku kosu;
A ženi je slava ako gaji dugačku kosu? Jer joj je kosa dana mjesto pokrivala.
(Prva poslanica Korinćanima 11:14)

Kulturalno je gotovo univerzalna tradicija za žene imaju dulju kosu od muškaraca, objašnjava Kurt Stenn, autor knjige "Kosa: Povijest ljudi". No, razloge zbog kojih je ta tradicija počela, kao i zašto se održala, teže je odrediti.

- Kosa je gotovo komunikacijski alat, dopuštajući pojedincima da šalju poruku zdravlja, seksualnosti, religioznosti i moći već na prvi pogled. Može biti i izraz individualnog ili grupnog identiteta, a što se kosi posvećuje više vremena i njege, to ona više govori o onome koji je nosi. 

- Vjerujem kako osnovna simbolika značenja kose proizlazi iz perecpcije zdravlja. Kako biste imali dugu, sjajnu i lijepu kosu, morate biti zdravi. Morate dobro jesti , biti bez infekcija i bolesti, dovoljno spavati i kretati se, sve su to podsvijesne implikacije koje ljudi imaju kad vide nekog s dugom kosom - smatra Stenn, profesor biologije na Yaleu i direktor kožne biologije u kompaniji Johnson&Johnson.

Pogledajte video o ženskim frizurama kroz stoljeća:

Stenn dodaje kako kosa može biti i statusni simbol, jer duga kosa zahtijeva više vremena za brigu o njoj, što implicira da netko ima dovoljno vremena i sredstava da se brine o njoj. Nije neobično da su trendovi kraće kose za žene, poput boba, u modu došle u modu tijekom 20 stoljeća kad su žene masovnije počele raditi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.