Life
1426 prikaza

Kći ruskog špijuna - živjeli su u neboderu s 1000 stanova

Sergej Skripal, suđenje u Moskvi 2006.
YouTube
Prijateljica Julije Skripal ispričala je sve njihovom zajedničkom odrastanju i životu u Moskvi

Julia Skripal, kćerka ruskog špijuna Sergeja, koja se trenutačno poput svog oca bori za život, prije dolaska u Veliku Britaniju živjela je u Krylatskoyu, skromnom moskovskom naselju s pogledom na bogato, financijsko središte Moskve.

Kao i druge obitelji tako su i Skripali živjeli skromnim životom u 17-katnom neboderu u kojem je bilo oko 1000 stanova. Upravo tu je Sergej Skripal proveo većinu svog života. Oženio se s djevojkom iz susjedstva Ljudmilom s kojom je imao dvoje djece. Juliju i Alexandera.

I dalje se ne zna je li Julia znala da joj je otac bio pukovnik u ruskoj obavještajnoj službi. Imala je 15 godina kada je umirovljen i otišao raditi u ministarstvo. Oni koji su ga poznavali kažu kako je bio ljubazan i srdačan čovjek. U razgovoru s njezinim prijateljima Guardian je saznao kako je Julia inteligentna mlada žena koja je tečno govorila engleski i španjolski uz ruski jezik. Rođena je 1984. godine u Moskvi a djetinjstvo je provela na Malti. U Moskvu se vratila prije početka školovanja 1990. godine na početku raspada Sovjetskog saveza. Ako je bila svjesna života koji je vodio njezin otac nije to davala do znanja. Njezin lagodan život uništen je kada je njezin otac zatvoren zbog optužbi o špijuniranju za MI6.

Privođenje Sergeia Skripala Skripal Top News Policija otkrila - znamo kako je otrovan ruski špijun

Njezina prijateljica Irina Petrova koja poznaje Juliju gotovo cijeli život prisjeća se tinejdžerskih dana koje su, kao i kod većine, obilježile škola i glazba.

"Julia nije ništa govorila o poslu svog oca dok smo bili mladi. Vrijeme smo provodili u učenju i druženju. Njezini roditelji puno su vremena provodili u vikendici u blizini Moskve pa smo se često nalazili kod nje doma dok njih nije bilo. Voljela je Backstreet Boyse. Nakon toga zavoljela je gothic metal i počela je nositi crnu odjeću", rekla je Petrova.

Bila je izvrsna učenica i nakon toga izvrsna studentica studija geografije. Imala je 20 godina 2004. godine kada je njezin otac uhićen. U kolovozu 2006. godine osuđen je na 13 godina zatvora i poslan u kažnjeničku koloniju u Mordoviju, oko 480 km udaljenu od Moskve. Zbog oca kojeg nije bilo i bez druge plaće u obitelji nije im bilo lako.

"Svi smo bili u šoku kada joj je otac zatvoren. Bile su to teške godine za nju i jako ju je pogodila očeva kazna", dodala je Petrova.

Sergej Skripal, suđenje u Moskvi 2006. Nema bijega Top News Ovo su zadnje snimke otrovanog Sergeja Skripala

Nakon fakulteta zaposlila se u moskovskom Nikeu iz kojeg je otišla 2010. godine nakon što joj je otac izašao iz zatvora. Nakon pet i pol godina odslužene kazne Sergej je izašao iz zatvora kao dio razmjene zatvorenika visokog profila uz 10 spavača koji su Rusi poslali u SAD-u. Ubrzo je otišao u Veliku Britaniju, a obitelj ga je slijedila.

Julia je voljela život u Velikoj Britaniji što je i vidljivo po fotografijama i video materijalima koje je objavljivala na društvenim mrežama. Položila je vozački ispit i kupila automobil. Neko vrijeme radila je u Holiday Innu gdje je bila popularna među kolegama.

"Nije tipična Ruskinja, više je bila poput Engleskinje ili Amerikanke. Smijala se puno. Takva joj je bila i majka. Uvijek je bila dobre volje i nikad nije pričala o problemima", dodaje Petrova.

Špijuni Misteriozne smrti Top News Sumnjive smrti špijuna - Putinova odmazda ili slučajnost?

Velika tragedija obitelj je pogodila 2012. godine kad joj je majka izgubila bitku s rakom. Nekoliko godina nakon smrti majke, umro je i brat. Prošle godina Alexander je umro uslijed zatajenja jetre za vrijeme odmora u Sankt-Peterburgu. Imao je 43 godine, a pokopan je u Salisburyju blizu majke. Okolnosti njegove smrti bile su sumnjive, rekli su rođaci BBC-u. Kako kažu Julijini prijatelji obiteljske fotografije s društvenih mreža uklonila je prošle godine a i dalje nije poznato zašto. Vratila se u Rusiju 2014. godine a Veliku Britaniju često je posjećivala.

Susjedi u Krylatskoyenu ne žele komentirati ono što se dogodilo njoj i njezinom ocu.

"Kada smo čuli što se dogodilo nadali smo se da to nije naša prijateljica Julia. Ona je potpuno nedužna i cijeli život je pred njom. Molim se i nadam da će ona i njezin otac ovo preživjeti", rekla je Petrov.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.