Life
2577 prikaza

Kečap u boci: Evo kako ga potrošiti do kraja

Kečap
Pixabay
Omiljeni umak od rajčice je zapravo meka krutina, a postoji pravi način za rukovanje bocom

Ako ste ikad pokušali protresti bocu kečapa kako bi sav sadržaj izbacili van, vjerojatno vam se dogodilo to da je više umaka završilo po vama ili stolu nego na tanjuru. No, svim ljubiteljima kečapa taj je proces odlučio olakšati fizičar koji je otkrio tajnu uživanja u popularnom umaku od rajčica.

Razlog zbog kojeg kečap tako teško izlazi iz boce, tj. sve dok lavina njega ne krene van izlijevanjem, je zbog toga što je konzistencija umaka "meka krutina" te se pomiče jedino kad je prava količina sile primijenjena.

Prema znanstvenicima iz Heinza, tvrtke koji su prvi osmislili kečap u boci, optimalan je tok umaka 45 metara/sat. Zbog toga je česta metoda lupkanja boce po dnu ili pak metoda protresanja najbolji način poticanja izlaska umaka, no koji je najbolji način da on izađe bez prskanja?

Bez ijedne kapi

Odgovor leži u razumijevanju reologije, koja analizira meke krutine. Znanstvenik i inženjer Anthony Stickland objašnjava kako postoje tri jednostavna koraka. 

Prvi je korak protresti, i to dobro, sa zatvorenim poklopcem. To će ne samo osigurati da umak bude jednake gustoće, već i pomoći širenju krutih čestica ravnomjerno kroz smjesu da bi se osigurao gladak protok.

Korak dva - okrenite bočicu naopako. Ovim ćete dobiti samo to da će se umak naći na poklopcu, sprema da izađe.

Treći korak - nagnite i zalijte. To je zeznuti dio, objašnjava Stickland, jer ako se primijeni previše snage mogli biste završiti pokriveni crvenim umakom, a ako ne primijenite dovoljno, kečap će ostati u boci. 

Kad je boca puna, sadržaj lakše izlazi, no kako se boca prazni, to ćete morati primijenjivati sve više sile.

- Započnite tako da otvoreni dio boce usmjerite prema svojoj hrani pri nagibu od 45 stupnjeva s jednom rukom oko grla boce, a drugom rukom koja pridržava dno treba nježno tapkati po njemu.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.