Life
10830 prikaza

Najopasniji ostaci: Što podgrijavati, a što ne

Žena vadi hranu iz hladnjaka
Thinkstock
Sve namirnice treba pospremiti u hladnjak u roku od dva sata nakon kuhanja!

U užurbanom tempu modernog života rijetko tko si može priuštiti svježe pripremljene obroke, a prosječnom zaposlenom čovjeku oko polovicu svih obroka čine ostaci.

Iako nema ništa problematično u dovršavanju jučerašnje večere ili ručka, nije svaka hrana dobra za konzumaciju drugi ili treći dan, a osobito ako se podgrijava ili ne skladišti ispravno, upozoravaju stručnjaci.

Primjerice, jedenjem ostataka riže riskirate trovanje hranom, jer metoda kuhanja ne ubija sve patogene bakterije koje u njoj mogu živjeti. Rizik od trovanja višestruko se povećava ako riža stoji na sobnoj temperaturi.

- Jedan patogen, Bacilius cereus, vrlo je čest u suhoj riži te može predstavljati opasnost za zdravlje ako rižu ne spremite u hladnjak već ostavite na sobnoj temperaturi, pa kasnije jedete - ističe dr. Benjamin Chapman sa Sveučilišta North Carolina.

Riža | Author: Thinkstock Thinkstock

Ta se bakterija često nalazi u tlu i hrani, no neki su sojevi štetniji od drugih i mogu uzrokovati probavne smetnje koje često zovemo "trovanje hranom".

Spore te bakterije mogu preživjeti kuhanje, a kod ostavljanja hrane na sobnoj temperaturi bakterije se razmnožavaju.

Hrana koju nije dobro podgrijavati

  • Celer, špinat i cikla - podgrijavanje ovog povrća može nitrit u njima pretvoriti u toksin koji djeluje kancerogeno
  • Gljive - proteini u njima se raspadaju odmah nakon rezanja. Ako se pripremljene gljive spreme u hladnjak i potom podgriju u roku od 24 sata, nema opasnosti od konzumacije, no sve dulje od toga je opasno
  • Piletina - protein u ovom mesu se mijenja podgrijavanjem, što može dovesti do probavnih smetnji
  • Krumpir - Mogu biti domaćin bakteriji Clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam. Brzo nakon pripreme, odnosno čim se ohlade, krumpire treba staviti u hladnjak ako će ih se još jesti, a nije ih preporučljivo podgrijavati
  • Kuhana jaja - ako će se naknadno jesti, nikad ih se ne smije ostaviti na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, već spremiti u hladnjak, jer to može izazvati rast bakterija u njima

Stručnjaci kao općenito pravilo za jedenje ostataka ističu skladištenje hrane u hladnjak u roku od dva sata nakon kuhanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.