Life
7994 prikaza

Znanstvenici najavljuju: Ona je novi Albert Einstein

Mlada nada fizike Sabrina Gonzalez Pasterski
Twitter
Istraživanje Sabrine Pasterski moglo bi promijeniti naše razumijevanje temelja fizike kakvih ih poznajemo

Jedna od stvari koje brilijantni umovi s uglednog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) čine je, osim što razmišljaju o prirodi svemira i izgradnji znanstveno fantastičnih gizmosa, je naravno, ovjeravaju zračnu vrijednost letjelica saveznoj vladi SAD-a. 

Kad je Sabrina Pasterski jednog dana ušetala u ured kampusa u potrazi za odobrenjem zrakoplova s jednim motorom kojeg je izradila, za nju je to možda bio uobičajen dan. No, za izvršnu tajnicu MIT-a Peggy Uden koja ju je dočekala, bilo je to iznenađenje.

- Ne samo što je bila tako mlada, jer Sabrina je tada imala samo 14 godina, već je bila i djevojčica koja je letjela sama - rekla je Peggy.

Danas, osam godina kasnije, 22-godišnja Pasterski je završila MIT te ima doktorat s Harvarda, a o njoj bruji cijeli svijet fizike i fizičara. Ona istražuje neke od najkompleksnijih problema i zagonetki fizike, iste one koje su mučile Stephena Hawkinga i Alberta Einsteina (čija je teorija relativnosti nedavno navršila 100-i rođendan). Po mnogima, njena dostignuća iz godine u godinu vode upravo tome da će Sabrina Gonzalez Pasterski postati Einstein našeg doba, i to u mnogo mlađim godinama.

Njeno istraživanje zadire u crne rupe, prirodu gravitacije, a poput ekipe iz serije Teorija velikog praska zaokupljena je Teorijom struna, kao i fenomenom gravitacije u kontekstu kvantne mehanike.

Ona je također privukla pažnju nekih od najvećih umova NASA-e. Osim toga, osnivač Amazona i developer Jeff Bezos obećao joj je posao kad god bude spremna i voljna. Nedavno upitan vrijedi li ta ponuda još uvijek, samo je rekao "o moj Bože, da!".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.