Life
277 prikaza

Kleptokrati siromašnima od 1970. ukrali 12 bilijuna dolara

Porezni rajevi
Istodobno je izračunao i da je u svijetu u poreznim rajevima skriveno čak 15 posto vrijednosti čovječanstva

Godinama se brojke nisu poklapale UN-u, MMF-u, Svjetskoj banci, CIA i godinama, unatoč tisućama briljantnih ekonomista, nikome nije palo na pamet da to riješi jednom za svagda. Sve dok jednom jedinom čovjeku nije palo na pamet prožvakati 45 godina statistika i izračunati jednom za svagda koliko su bogatstvo iz najsiromašnijih zemalja svijeta pokrali diktatori, narkodileri, utajivači poreza i slični gadovi.

Jim Henry, istraživački novinar i ekonomist koji je svojedobno radio direktno pod jednim od najozloglašenijih menadžera na svijetu svih vremena Jackom Weltchom, izračunao je da su od 1970. takvi tipovi izvukli čak 12 bilijuna dolara, odnosno 12.000 milijardi dolara iz najsiromašnijih država Azije, Afrike i latinske Amerike. Zemlje Europe, Sjeverne Amerike, Australije, te Japan Henry nije uzimao u obzir. To je ipak bilo previše posla za samo jednog čovjeka.

Zato je izračunao da u današnjem svijetu, koji sveukupno vrijedi kakvih 240 bilijuna dolara, gospodari tog svijeta u poreznim rajevima skrivaju nekih 36 bilijuna dolara. To znači da 15 posto ukupne stvorene vrijednosti svijeta ne samo što nije podložno oporezivanju, odnosno vraćanju duga svijetu iz kojeg je bogatstvo izvučeno kako bi čovječanstvo nastavilo funkcionirati, nego je riječ o tome da je 15 posto sve svjetske vrijednosti izvan ekonomskih tokova i ne utječe na ekonomski rast.

Do kakvih suludih situacija u pojedinim zemljama može dovesti kleptokracija pokazuje primjer Nigerije, u kojoj milijuni koji stradavaju od zagađenja uslijed crpljenja nafte prkatično u njihovom dvorištu, nemaju čak ni pristup električnoj energiji. Ili Ekvatorijalna Gvineja, koja prema PPP po stanovniku ima BDP u razini 60 posto SAD-a, a istodobno u toj zemlji se živi, češće i umire u jezivoj bijedi.

Henry je godinama radio u jednoj od vodećih konzultantskih svjetskih tvrtki McKinsey & Co. To što je uopće godinama preživio kod Jacka Weltcha, neslavnim i pod nadimkom "neutronski Jack", govori već samo za sebe. Bio je svjetska korporativna zvijezda u usponu... sve dok mu nije puknuo film. Onaj isti svijet koji je gradio, sada ga napada.

Bio je jedan od glavnih savjetnika u istražvačkom novinarskom projektu Panama Papers i danas se voli nazivati "istraživačkim ekonomistom", što je najbolji način za objediniti dva područja u kojima danas briljira; istraživačko novinarstvo. Svoj pristup istraživanjima kad pred sobom ima službene rezultate koji se ne podudaraju, opisuje vrlo jednostavno: "Samo pogledajte jebene brojeve i složite puzzle!"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.