Life
995 prikaza

Koje su najbolje godine za brak?

Vjenčanje
Thinkstock
Ako i postoji savršeno vrijeme za brak, ono definitivno nije kad ste u 20-im godinama, kažu znanstvenici

Veća je vjerojatnost da ćete se rastati ako ste ranije izgovorili sudbonosno „da“. Do takvih je zaključaka došao profesor Nicholas Wolfinger sa Sveučilišta Utah, koji je analizirao podatke koje je između 2006. I 2010. godine prikupljeno nacionalnim istraživanjem obiteljskog rasta.

„Za 50 posto je manje vjerojatno da će se rastati netko tko se vjenčao s 25, od onoga koji je u brak stupio s 20 godina“, zaključuje profesor priznajući kako postoji i vjenčanje u premladoj dobi.

„Većina mlađih parova nije dovoljno zrela, ne posjeduje vještine potrebne za nošenje s izazovim koji su pred njima, te nemaju društvenu podršku. Uz to, kad je u pitanju svakodnevica, ključnim problemom kod tinejdžera i onih u ranim 20-ima je nedostatak potrebnog novca.“

Zagrljeni par | Author: Thinkstock Thinkstock

No, dok žurba u brak nije ništa novo, Wolfinger je otkrio da se nešto iznenađujuće događa oko 32. godine, kad se počinje povećavati vjerojatnost za razvod sa svakom sljedećom godinom.

Zrelost i godine nisu uvijek neraskidivo povezane, sugerira istraživanje, jer emocionalna zrelost varira od pojedinca do pojedinca. Jedno britansko istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da muškarci emocionalnu zrelost postižu s 43 godine, što je čak nevjerojatnih 11 godina nakon žena koje su emocionalno zrele s 32.

Ipak, jasno je da kod sadašnjih mlađih generacija traje proces redefiniranja odnosa prema instituciji braka, jer prosječna dob stupanja u brak stalno raste. Tako su 2013. godine žene u brak stupale s 27, a muškarci 29 godina, što je veliki porast u odnosu na 1990-e, kada su se žene za brak odlučivale s 23, a muškarci 26 godina.

Tijekom godina promijenile su se i neke druge stvari poput fokusiranja na karijeru i financijski uspjeh. Tako se primjerice, prema istraživanju iz 2013. godine o američkim brakovima, povećao broj visokoobrazovanih žena koje stupaju u brak u 30-ima za 56 posto, u odnosu na one koje se odluče na vjenčanje prije 20-e.  

Bez obzira na sve, požuriti pred oltar i izgovoriti „uzimam“, nikada nije dobra opcija, piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.