Life
456 prikaza

Koliko smo dobri ili zli nije stvar odluke - već naše genetike

Filmska ilustracija psihopata
Themoviedb.org
Kao pojedinci, programirani smo da budemo dobri, dok drugi bivaju zločestiji, odnosno egoističniji, a znanstvenici su to pokazali matematičkim modelom koji može objasniti evoluciju ljudske osobnosti

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Exter razvili su matematički model za istraživanje toga zašto su neki pojedinci altruistični i generalno pozitivno nastrojeni prema drugima, dok su drugi skloniji egoizmu, manipulacijama te ponašanju kojii bi tumačili kao "zlo". Već dulje vrijeme biolozi koriste teoriju rodne selekcije da bi objasnili kako neke životinje usvajaju altuistično ponašanje na svoju štetu. Primjerice, pčele radilice će riskirati vlastiti život da bi pripomogle dobrobiti svoje majke - pčele matice.

Ipak, ta teorija ne uspijeva objasniti ulogu genetskog polimorfizma, koji potiče raznolikost unutar neke populacije. Također, ne objašnjava zašto se čini da su neke jedinke genetski programirane da pomažu drugima cijeli život te žive kraj drugih koji bez problema iskorištavaju njihovu velikodušnost i "dobrotu". Za svoje su istraživanje znanstvenici koristili mikrobe koji žive u kolonijama, poput gljivica.

Prema tom su modeliu otkrili da se ponašanje pojedinaca može razviti određeno skupom nasljednih genetskih sklonosti. Na primjer, njihovo ponašanje može se predvidjeti prema odnosu koji imaju prema drugim članovima zajednice kao i prema svojoj okolini, umjesto da je to ponašanje izravan odgovor na ono što osjećaju ili iskuse.

- To znači da je količina truda koju pojedinci ulažu u "javno dobro" strogo genetski određena - rekao je dr Sasha Dall, autor studije. 

Objasnio je da je kod ljudi to ponašanje fleksibilnije, no u osnovi je genetski određeno kao i kod svih drugih vrsta.

Ovdje možete testirati koliko je vaša osobnost "mračna" u online kvizu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.