Life
3284 prikaza

Koncentracijski logor na granici s Hrvatskom postaje luksuzni resort

Projekcija otoka Mamula nakon uređenja
1/12
Salt and Water
Odluka je to koja je izazvala bijes obitelji onih koji su bili zatvoreni na Mamuli dok je bio pod okupacijom fašista predvođenih Benitom Mussolinijem

Crnogorska vlada dala je zeleno svjetlo za projekt na otoku Mamula, nekadašnjem koncentracijskom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata. Mamula će tako postati luksuzni resort s hotelom, noćnim klubom, spa centrom i restoranima.

Odluka je to koja je izazvala bijes obitelji onih koji su bili zatvoreni na Mamuli dok je bio pod okupacijom fašista predvođenih Benitom Mussolinijem.

Cilj kompanije Orascom, koja vodi cijeli projekt je pretvoriti Mamulu u destinaciju za bogataše, koji će uživati u pogledu na more i palme, večerama na prostranim vanjskim terasama, beach klubovima u kojima će se organizirati razuzdani partyiji, a na raspolaganju će im biti i marina za superjahte.

Ovo je projekt težak 15 milijuna eura, za kojeg vlada Crne Gore tvrdi da će otvoriti 200 radnih mjesta, a projekt je dizajnirala kompanija Sima Multimedia, za svog klijenta Raoufa Loftija.

Otok se nalazi blizu granice s Hrvatskom, inače ga zovu i Lastavica i na ulazu je u Boku Kotorsku. Otokom dominira tvrđava sagrađena 1853. godine, koja je sagrađena pod austro-ugarskom vlašću, a koja je služila kako bi se otok obranio od pomorskih napada, piše Daily Mail.

Mamula nije nastanjen otok niti se na otoku išta koristi, a tijekom rata bio je to logor za više od 2.000 ljudi. Stotine logoraša je mučeno, izgladnjavano i ubijeno na otoku, a prema pisanju Balkan Insighta, najmlađi zatvorenik na otoku bila je beba stara samo osam dana. 

Na otoku su počinjeni stravični zločini, a bili su zatvarani antifašisti i civili iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te iz Hrvatske, najviše iz Dalmacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.