Life
31501 prikaza

Mračna Slobina tajna: Nikada nije otišao na očev grob

Slobodan Milošević
Instagram
Miloševićevu obitelj obilježio je niz samoubojstava, prvo njegovog oca, a potom majke

Od velikih prosvjeda 5. listopada 2000. godine u Beogradu kada je Slobodan Milošević bio prisiljen predati vlast prošlo je 18 godina. Milošević je u međuvremenu umro u zatvoru u Haagu, njegova supruga Mira živi u egzilu u Moskvi, a kćer i sin bave se raznim poslovima u Rusiji, na Malti, te još nekih državama regije. 

No, jedna priča iz života Slobodana Miloševića tumači se kao najmračnija obiteljska priča Miloševićeve obitelji, a vezana je za razvod roditelja u njegovoj ranoj mladosti i kasnija samoubojstva, prvo oca, pa onda i majke.

Profesorica Smilja Avramov je svojevremeno ispričala kako su se Miloševićevi roditelji razveli, a uzrok razvoda je bio taj što je njegova majka od supruga tražila da napusti svećenićki poziv.

Slobodan Milošević | Author: Instagram Instagram
"Majka Stanislava bila je jako komunistički orijentirana, jer je njen brat bio general. On je završio na Golom otoku i tamo preminuo. I ona se nakon toga (1972. godine) objesila. Nakon razvoda stariji Slobodanov brat Borislav ostao je kod oca, a Slobodan je otišao s majkom", ispričala je Avramov, objavio je svojedobno Nedeljnik.

U knjizi "Vatre i potop" Pero Simić i Dejan Lukić pišu kako je Svetozar Milošević, Slobodanov otac, napustio Požarevac i ostavio obitelj "kada je Slobodan imao tek četiri godine", odnosno "da je prekinuo svaku vezu sa suprugom i sinovima" i otišao živjeti i raditi u rodnoj Crnoj Gori, gdje se 1962. i ubio. Slobodan Milošević nije došao na njegov sprovod, za razliku od svog starijeg brata Borislava, piše Nedeljnik.

Slobodan Milošević Agent MI6 Top News Tajni plan: Slobu su htjeli ubiti kod tunela blizu Ženeve

Može se samo nagađati zašto je studentski seminar na Bohinjskom jezeru, u kolovozu 1962., Slobodan Milošević proveo tako vedar i optimistično raspoložen, kao da mu se ništa ružno u obitelji nije dogodilo, a kamoli da mu se uoči odlaska na Bohinj ubio otac.

"Isplatilo se biti cool u danima kada ti se ubio otac. Kasnije su Miloševiću nudili da ode do Lijeve Rijeke gdje mu je očev grob, uz napomenu da je dobro prihvaćen u tom kraju, i u cijeloj Crnoj Gori. Nudili su mu helikopter, terensko vozilo, sve, ali on je odbio, nije ga to zanimalo. Mislim da Slobodan nikada nije bio na očevu grobu", navodi Nedeljnik, citirajući i svjedočenje Nebojše Dragosavca.

Slobodan Milošević i Mira Marković | Author: Facebook Facebook
Njegov cimer i kolega u omladinskom domu na Bohinju Špiro Galović rekao je da između oca Svetozara i sina Slobodana nije ni postojala emotivna bliskost.

"To je, možda, odgovor na neke Miloševićeve poteze u politici i životu. Mislim da nikada s nikim nije bio blizak niti je imao neka dublja prijateljstva. Sve su to bili površni odnosi, osim s Mirom", objasnio je Galović.

1972. godine život si je oduzela i Slobodanova majka Stanislava. Milošević je bio posebno vezan uz svoju majku, pa ga je njezina smrt posebno pogodila. To se naročito vidjelo dok je dane provodio u haškom zatvoru, gdje je bio usamljen, a oni koji su ga posjetili ispričali su da ga je dotuklo što ga ni vlastita kćer nije posjetila, iako je mogla.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.