Life
858 prikaza

Kontroverzni festival – skuhat će i pojesti 10.000 pasa i mačaka

Festival pasa u Yulinu
Twitter/ Die Welt
Na kineskim društvenim mrežama festival u Yulinu posljednjih godina je došao u središte pozornosti zbog velikog broja ljubitelja životinja, uglavnom iz Kine, koji se tome protive

Svake godine tijekom solsticija, oko 10.000 pasa i mačaka bude skuhano i pojedeno u Yulinu u provinciji Guangxi u južnoj Kini u sklopu gradskog godišnjeg festivala psećeg mesa. 

Iako konzumacija psećeg mesa nije protuzakonita u Kini, mišljenja su podijeljenja oko toga koliko sve to skupa ima veze s tradicijom. Konzumiranje psećeg mesa u Kini je u posljednjih trideset godina poraslo, iako ono nije široko dostupno. 

Na kineskim društvenim mrežama festival u Yulinu posljednjih godina je došao u središte pozornosti zbog velikog broja ljubitelja životinja, uglavnom iz Kine, koji se tome protive. 

No, ove godine rekacije su se proširile po cijelom svijetu. Najaktivniji protivnici Yulin festivala su iz Velike Britanije, SAD i Australije. Jedna od najglasnijih je američka grupa za dobrobit životinja Duo Duo. Oni su pokrenuli peticiju za ukidanjem toga festivala i prikupili više od 200.000 potpisa potpore dok je njihov video uradak kao doprinos toj kampanji na YouTubeu pregledan preko 130.000 puta.  

"Otišala sam u klaonicu u Yulinu prije nekoliko dana. Psi i mačke nosili su ogrlice različitih veličina", rekala je osnivačica Duo Duoa Andrea Gung.

U Kini se na pseće meso gleda kao na nešto jako zdravo. No, aktivisti Duo Duoa tvrde kako se psi u Yulin dovoze s crnog tržišta te mogu biti zaraženi dok njihovi konzumenti misle kako su zaštićeni, ali upozorava Gung, nisu. 

U svojoj oštroj kampanji Duo Duo cilja na zapadnu publiku jer se ne žele miješati u kampanje lokalnih aktivista.  

Glavno što smo napravili jest da ljudi u Yulinu počinju shvaćati kako je njihova tradicija nešto iz prošlosti, te da to ima vrlo negativnu percepciju u cijelom svijetu", kaže Gung. 

O Yulinu se na društvenim mrežama na ZHapadu uglavnom negativno raspravlja dok su mišljenja različita na kineskom Weibou, stranici koja je posvećena raspravi o "Yulinskom psećem danu" gdje  ima više od 350.000 komentara. 

Iako mnogi ne odobravaju aktivnosti na festivalu, neki su napali aktiviste i rekli kako lokalne vrijednosti u provinciji Guangxi treba poštovati, a treći, pak, vjeruju kako su pseći festival u Yulinu kao i slični događaji stvoreni kako bi se privukli međunarodni turisti. 

Ipak, s povećanjem srednjeg sloja Kineza koji posjeduju ljubimce, kritiziranje ovakvih događaja je postalo sve učestalije. Percepcija  konzumiranja psećeg mesa se promijenila posebice posljednjih pet godina od kada sve više grupa za zaštitu životinja ulazi u kampanju protiv pripremanja i konzumiranja psećeg mesa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.