Life
810 prikaza

Koriste li šefovi država zaista zlatne wc školjke?

Erdoganova palača
Youtube
Kako da očekujemo da visoki državnici suosjećaju sa svojim pukom i brinu se za njega, ako žive životom koji je 'totalno drukčiji od drugih'

Nekoliko dana prije iščekivanih parlamentarnih izbora u Turskoj, odvjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je medijima da će predsjednik tražiti odštetu od 37.000 dolara od opozicijskog vođe Kemala Kilicdaroglua.

Naime vođa Republikanske stranke, Kilicdarouglu, koji se u nadolazećim izborima bori protiv Ahmeta Davutoglua iz Erdoganove Stranke pravde i razvitka, izjavio je da se u kupaonicama turskog predsjednika u njegovoj palači od 1.150 soba, nalaze zlatne školjke.

Erdoganova palača | Author: Youtube Youtube

"Gospoda u Ankari, za vas su izgrađene palače, kupljeni zrakoplovi i Mercedesi... kupljene su zlatne wc školjke, tako vi koristite zahod", rekao je tijekom kampanje Kilicdaroglu. A njegova bizarna optužba izazvala je i jednako bizaran odgovor od samog Erdogana, koji je istog dana nakon što je čuo optužbu pozvao suparnika da dođe u njegovu kuću i pregleda sve zahodske školjke. Ako ijedna od njih bude zlatna, Erdogan je izjavio da će dati ostavku. Ako pak nijedna ne bude od zlata, rekao je, Kilicdaroglu mora odstupiti sa svojeg mjesta.

Na ovaj odvažan potez, Kilicdaroglu nije imao odgovora, budući da je sljedećeg dana izjavio da je spominjanjem zlatnih wc školjki samo želio ukazati na ekstravaganciju političkih čelnika, te da nije mislio da će itko njegovu izjavu shvatiti doslovno.

To bi mogla biti poštena poanta, s obzirom da su posljednjih godina priče o zlatnim wc školjkama postale sinonim za nepromišljeno ugađanje svojim potrebama. Čak i kad nemaju veze s istinom.

Dokaz bogatstva, korupcije i pretjerivanja

Primjerice u SAD-u se za mnoge zvijezde govorilo da su izradili zlatne zahode. Dok se u nekim slučajevima to nije dokazalo, u drugima se opovrgla priča. Navodno je isto tako preminuli Saudijski kralj Abdullah svojoj kćeri za vjenčanje poklonio zlatom optočeni zahod, vjerojatno kako ni na wc-u ne bi zaboravila da je iz kraljevske loze.

Najpoznatiji zlatni zahod iz posljednjih godina nije pak pripadao Viktoru Janukoviču, bivšem ukrajinskom predsjedniku koji je svrgnut s vlasti i koji je pobjegao pred prosvjednicima početkom 2014. godine. Nakon što je pobjegao, opozicija je preuzela njegovu palaču, nedaleko Kijeva, te su počeli dijeliti sve što su našli.

Zlatni zahod | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

U kaosu koji je tad uslijedio netko je na društvenim mrežama objavio fotografiju biraznog zlatnog zahoda, koji je navodno pripadao Janukoviču.  

Iako je ubrzo obznanjeno da predivan wc ne pripada bivšem predsjedniku, ono što je posjedovao nije bilo ništa manje smiješno (imao je garažu punu skupocjenih oldtimera, osobni zoološki vrt i veliki ratni jedrenjak usidren usred umjetnog jezera).

Slučaj Janukovičeve rezidencije nalik je pretjerivanju u Turskoj. Iako nije bilo zlatne školjke, ekstravagantna palača definitivno je postala simbol korupcije Janukovičevog vodstva. A ako i nema zlatnih wc-a u Erdoganovoj vili, u nju je 'utučeno' preko svake mjere puno novaca. Sama gradnja je koštala 260 milijuna dolara, a koliko je otišlo na uređenje interijera, možemo samo nagađati, prenosi Washington Post.

Opozicija pak tvrdi da je uz to riječ o ilegalnoj gradnji na zaštićenom području, a predsjednik koji poštuje zakone i sudske odluke ne bi trebao živjeti u ilegalnoj građevini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.