Life
2402 prikaza

Kraljica životinja na brodovima mornarice je - mačka!

Ruski brod ledene klase Christophe de Margerie
Reuters Staff/REUTERS/PIXSELL
Ruska ratna mornarica dopušta držanje kućnih ljubimaca na plovilima

Ukoliko to kapetan dozvoli u podmornicama i na brodovima ruske ratne mornarice dopušteno je držati kućne ljubimce, što su, čini se, Rusi itekako prakticirali.

Kraljica životinja na brodu definitivno je mačka - gotovo sto godina svaki je ruski brod imao jednu ili više mačaka ili mačora koji su, vjerovalo se, donosili sreću i, više ili manje uspješno, predviđali vremenske prilike. Dapače, zaslužnim su se macama dodjeljivala i priznanja, uručivale medalje, a dobile su i mnoštvo spomenika u svoju čast.

Mačke, kojih je na brodovima često bilo više, navodno su smirivale posadu koja je bila oduševljena što se poslije smjene mogu s nekime baviti i pokazati nježnost.

- Najpoznatiji četvoronožni član ruske ratne mornarice je mačak po imenu Bocman, koji služi na teškoj nuklearnoj krstarici Kirov. Besprijekorno izvršava sve komande kapetana broda i redovno održava kondiciju u pojačanim treninzima uz pomoć laserskog pokazivača. Pod njegovom neposrednom komandom je odred od nekoliko drugih krznenih „mornara”, i svako od njih obavlja svoje dužnosti – jedan dežura kod brodskih stepenica i evidentira one koji prolaze, drugi stražari kod brodskog salona i pažljivo razgleda svakog tko uđe. Bocman čak i dobiva nagradu za odanu službu – dopušteno mu je silaziti s broda i šetati se po Tvornici za remont brodova "Zvёzdočka" - piše Russia Beyond.

Mornari su ih obožavali hraniti, pričali bi s njima i ostavljali im posebne poslastice kako bi im se mace uvukle u krevet. Za razliku od pasa koji se nikako nisu mogli naviknuti na skučene prostorije, mnoštvo ljudi i zvukove broda mačke su se, kažu upoznati, najčešće i više nego odlično snašle, mudro iskoristivši svaku pažnju koju su im nudili umorni i razdragani članovi posade.

Sa takvom je četveronožnom ekipom bilo nemoguće imati štakore no upravo su ti glodavci sljedeći popularni izbor za kućnog ljubimca. Na raketnoj krstarici Admiral Golovko živjela je pripitomljena štakorica Larisa koju je prvi oficir čak naučio da mu skače na rame kada on uđe u svoju kabinu sve dok tako nije gotovo na smrt prestravio člana inspekcijske komisije. Prvi oficir nakon toga je bio prisiljen Larisu odvesti u svoj kopneni dom.

Možda zvuči nemoguće ali na brodovima i krstaricama živjeli su i medvjedi. To je životinja koju su Rusko carstvo, a kasnije i Federacija voljeli poistovjećivati sa svojim nacionalnim identitetom i duhom. Opasni, moćni, snažni ali i druželjubivi medvjedi su bili utjelovljenje ruske snage. Na brodovima su uz posadu živjeli do pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Iako su obitavali u kavezima, često bi ih 'treneri' puštali van da se razgibaju, da ih posada nahrani i da izvedu neke od svojih trikova.

S vremenom je, naravno, zabranjeno držati masivnu životinju na brodu, i radi sigurnosti ali i da se medvjed ne pati. Iako je danas manje i mačaka, štakora, zamoraca ili papiga na brodovima i podmornicama nije ih nemoguće vidjeti, a zadržala se i tradicija da svaki brod ima svoju maskotu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.