Life
81540 prikaza

Kronologija smrti: Sva mafijaška ubojstva u Hrvatskoj

Ubojstvo Vinka Žuljevića
Marko Prpić/PIXSELL
Donosimo seriju feljtona nagrađivanog novinara Hajrudina Merdanovića i Vilima Cvoka o hrvatskoj mafiji i najgorim kriminalcima Balkana

Najgori pripadnici hrvatskog podzemlja redovito su pronalazili razloge za ubojstva, a policija im nije mogla stati na kraj. U nastavku pročitajte popis krvavih ubojstava koji su Hrvatsku zavili u crno.

16. listopada 1991. - Niko Mioč ubijen je iz revolvera ispred kafića Casandra u noći kad je u središtu Zagreba otkriven spomenik banu Josipu Jelačiću. Ovo ubojstvo mnogi smatraju početkom mafijaških likvidacija u Zagrebu. Za ubojstvo se sumnjičilo Zorana Petrovića zvanog Ivica, a za poticanje na ubojstvo se teretilo Miljenka Žaju Krojfa, koji je s Miočem svojevremeno držao pizzeriju Cosa Nostra u Trnovčici. Navodno su imali nesuglasica. Ni Ivici, koji je umro od čeonog tumora u rujnu 2008., ni Krojfu nije ništa dokazano. 

3. ožujak 1992. - Mato Šabić zvani Šaban ubijen je rafalom iz automatske puške u ispred osječkog kafića Kiwi dok je ulazio u svoj Mercedes. Predratni kriminalac postao je ratni heroj obrane osječkog naselja Jug 2. Ne zna se tko ga je ubio. Špekuliralo se da je likvidacija vezana uz preprodaju oružja. 

2. veljače 1993. - ispred svoje kuće u Ratarskoj ulici u Zagrebu ubijen je Damir Kovačić Šerif. Ubojica nikada nije nađen, no podzemljem se govorilo da je to bila osveta za teško ranjavanje Vjeke Sliška ispred diskoteke Sokol 1991. godine - Preko posrednika dobio je ponudu za dobro plaćen posao. Polakomio se i otišao na sastanak. Kada se vraćao doma iz kalašnjikova ga je ubio Mijat Vrdoljak zvani Šaban – tvrdi dobroupućeni poznavatelj zagrebačkog podzemlja. 

Ubojstvo Marka Sliška Feljton Life Ispovijest mafijaša: "Za pet minuta si mrtav!"

2. rujna 1995. - Mladen Šiškić, tadašnja desna ruka Vjeke Sliška, ubijen je ispred svoje kuće u zagrebačkoj Dubravi hicem iz snajpera. U zagrebačkom podzemlju govorilo se da su ga ubili pripadnici frankfurtskog podzemlja kao upozorenje Slišku. Ubojstvo nije razriješeno. 

4. veljače 1997. - Ivana Mirka Krpelnika zvanog Krpa nakon svađe oko novca od preprodaje automobila ubio je Zdravko Šiškić, brat ubijenog Mladena. Ubojstvo se dogodilo u Dubravi, a Šiškić se sam javio policiji. Krpelnik je na putu do bolnice umro na rukama svog prijatelja Ivana Šakote, a Šiškić je osuđen na 10 godina. Tijekom suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji bio je zašti- ćeni svjedok broj 2. 

28. lipnja 1997. - Ivan Šakota ubijen u Martićevoj ulici u Zagrebu ispred kafića Kvak. Ubojica je na njega pucao iz snajpera koristeći dum- dum metak. Iako je Šakota nosio pancirku metak je bio smrtonosan. S njim je tada u društvu bio i Shpejtim Taqi koji je potrčao za čovjekom koji je trčao s mjesta ubojstva. - Šakota se po gradu hvalio kako će on uskoro postati glavni gazda pa su ga ubili. Izdahnuo je na rukama Sphejtima Tačija koji je rekao: “Ja ću te osvetiti!” Poslije je pričao kako zna tko je odgovoran za ubojstvo pa su ubojice za svaki slučaj odlučili i njega eliminirati - tvrdi dobar poznavatelj podzemlja. U Frankfurtu je Šakota navodno ubio jednog redara, a sudjelovao je i u pucnjavi u opatijskom kafiću, u kojoj su teško ranjeni redar i tri gosta. U toj gužvi sudjelovao je i Damir Džeba Dado koji je, navodno, i započeo kavgu u opatijskom kafiću. Za Šakotino ubojstvo bio je optužen Davor Zečević, koji je pravomoćno oslobođen zbog nedostatka dokaza. 

4. srpnja 1997. - Shpejtim Taqi ubijen je na križanju Selske i Zagorske. Izrešetan je hicima iz automatske puške dok je čekao zeleno svjetlo na semaforu. Nagađalo se čak da mu je Šakota rekao ime svog ubojice prije nego je izdahnuo. Ubojica je bio na motoru koji je kasnije, navodno, pronađen u garaži koju su navodno koristili pripadnici ”zločinačke organizacije”. Optužnica je za to ubojstvo teretila Rajka Momčilovića Ribu, no ništa mu nije dokazano. 

5. srpnja 1997. - Nebojša Ćuk ubijen je u svojoj kući u Svetoj Nedjelji. Ubojica je nepoznat. 

Policijski automobil - ilustracija očevida Feljton Top News Prljavi policajci: "Nije ti dovoljna jedna kurva"

22. kolovoza 1997. - Mijat Vrdoljak iz Sesveta ubijen je na ulici u zagrebačkom Kozari boku. Izrešetali su ga hicima iz jurećeg automobila samo 100-tinjak metara od stana i lokala koje je ondje unajmio. Mjesec dana prije ubojstva u kanti za smeće pored njegovog automobila netko je postavio eksplozivnu napravu. Ubojica je ostao nepoznat. No, krim miljeom se priča da je okrutnog kamatara pogodila osveta zbog ubojstva Damira Kovačića Šerifa. 

20. studenoga 1997. - Omer Zahirović ubijen je u krevetu u svojoj kući u Dubravi samo nekoliko dana nakon što je izašao iz zatvora. Njegova žena je tada ranjena. Nagađalo se da je motiv ubojstva taj što je Zahirović početkom 90-ih godina bacio bombu u kockarnicu čiji je vlasnik bio Zlatko Bagarić. Tada je ranjen Zoran Petrović Ivica, pa se pričalo da je upravo on naručitelj, ako ne i sam egzekutor. Pravosuđe je za to ubojstvo teretilo Gordana Kolarića i Zorana Petrovića Ivicu, no nije bilo dovoljno dokaza. Ubojica je ostao nepoznat. 

27. ožujka 1998. - Albert Burić, vlasnik kafića Versus, dignut je u zrak u automobilu na parkiralištu u zagrebačkom Španskom. Bavio se iznudama. 

17. travnja 1998. - Ante Lozić i Slavko Papić likvidirani su hi- cima iz Škorpiona u Osječkoj ulici u Čepinu. Navodni su nešto prije ubojstva bili u Zagrebu te pokušali utjerati dug jednom pri- padniku zagrebačkog podzemlja.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/3
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.