Life
382 prikaza

Krvoproliće mafijaša: Policiji ostavljaju smrskane glave po ulicama

Yakuza
Screenshot Youtube
Policija je nemoćna – preostaje im samo da bilježe pucnjavu, ubojstva, napade molotovljevim koktelima...

Posljednji put kad se jedna velika frakcija izdvojila iz kriminalne organizacije Yamaguchi-gumi, Japan su punih pet godina potresali brutalni sukobi Yakuza. Sva je prilika da se povijest ponavlja jer je japanska policija objavila da se iz te organizacije izdvojila skupina Kobe Yamaguchi-gumi.

U subotu se u centralnu poslovnu zgradu organizacije Yamaguchi-gumi u Mito Cityju prvo zabio kamion, da bi napadači potom zgradu i izrešetali mecima. Nije prošlo dugo, a drugi kamion se zabio u drugu zgradu organizacije, ovaj put u prefekturi Mie. Već sutradan napadači su izrešetali zgradu odmetničke organizacije u prefekturi Ibaraki. 

Otkako je otprilike u kolovozu došlo do najnovijeg raskola među Yakuzama, japanska policija zabilježila je najmanje 20 sukoba; tučnjava, pucnjava, napade vozilima na zgrade, molotovljevim koktelima, te najmanje jednim brutalnim ubojstvom, i to samog vođe izvorne organizacije Tatsuyukija Hishide, kojega su pronašli u domu skupa svezanih ruku i nogu, te glave razbijene metalnom cijevi.

Yamaguchi-gumi u prijevodu znači "Organizacija cvjetova ljubavnih trešanja". Yakuze, usto, tvrde da uopće nije riječ o skupinama koje se bave organiziranim kriminalom, nego da se bave isključivo humanitarnim radom. Pojedini klanovi, tvrde, sačuvaj Bože da bi se sukobljavali, oni su – ako niste znali – u stvari braća. 

Njihovi vođe, međutim, priznaju da se u humanitarni rad nekim slučajem ipak ubrajaju i reketarenje, ucjene i iznude, ali i tvrde da Yakuze obične građane ne maltretiraju. Koliko japanska policija ne uspijeva stati na kraj Yakuzama, pokazuje već i to da je Yamaguchi-gumiju prošla godina bila godina posebnog slavlja, stota godišnjica postojanja.

Sukobi su posebno zaredali od siječnja. Prvo su se pobili u tokijskoj četvrti Kabukicho, poznatoj i kao četvrt crvenih svjetiljki. Potom su pripadnici stare organizacije samo nekoliko metara od zgrade lokalne uprave tako polomili pripadnika otpadnika da su mu lubanju smrskali o asfalt. 

Pozdravi poput molotovljevog koktela kroz prozor ureda uredno su podcrtavanje argumenata u svađi koja je nedavno izbila, a kako stvari stoje, more krvi samo što se nije prolilo ulicama japanskih megapolisa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.